Καλά… Χριστούγεννα φαίνεται πως θα αρχίσει και πάλι η δίκη για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, παρά το αίτημα που υπέβαλε χθες -μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα- ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της υπόθεσης να προχωρήσει κατά προτεραιότητα.
«Αγκάθι» για την επίσπευση ορισμού νέας δικασίμου παραμένει η μετάφραση του βουλεύματος, που για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν όπως όλα δείχνουν περί τους τέσσερις μήνες (κατά πληροφορίες θα γίνει από δύο μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ απαιτείται να μεσολαβήσουν και 40 ημέρες από την επίδοση στους κατηγορουμένους έως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας).
Αν σκεφτεί κανείς ότι η… ταχύτητα αυτή «εξασφαλίστηκε» μετά την κινητοποίηση ολόκληρης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ρίχνουν το… ανάθεμα στις εισαγγελικές αρχές.
Αμείωτη παραμένει η πολιτική κόντρα για το θέμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση τόσο για το «φιάσκο» όσο και για την εκτόξευση κατηγοριών σε βάρος των λειτουργών της Θέμιδος.
Οι τελευταίοι σήκωσαν χθες το… γάντι, με πρώτο τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, τον οποίο στοχοποίησε για μεθόδευση το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που απάντησαν στις μομφές. Αυτές καλείται, ουσιαστικά, να απορρίψει ή να επιβεβαιώσει η κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα που διενεργείται με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Προτεραιότητα
Στην κ. Ξένη Δημητρίου έσπευσε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος κατέθεσε αίτημα για εκδίκαση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα των δύο εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν σε δωροδοκίες από το γερμανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα: α) τη δίκη για την… αμαρτωλή σύμβαση 8002/97 ψηφιοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ, με 61 κατηγορούμενους (στελέχη της μητρικής και της ελληνικής εταιρίας, αξιωματούχους του ΟΤΕ κ.λπ.) και β) τη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για το «δώρο» των 450.000 μάρκων.
Υποθέσεις οι οποίες, όπως είπε εξερχόμενος από τον Αρειο Πάγο ο κ. Παρασκευόπουλος, έχουν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης και της κοινωνίας εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και «δικαιολογείται μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης για επίσπευση έχουν γίνει. Μίλησε για μια υπόθεση «με πολλές διαστάσεις, πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές», δεν θέλησε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται από τα αρμόδια όργανα. Αργότερα ωστόσο στη Βουλή κράτησε αποστάσεις από όσα έχουν ειπωθεί, τα οποία «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που είναι πολύπλοκη», ενώ επεσήμανε την ύπαρξη του τεκμηρίου αθωότητας.
Ωστόσο και χθες η κυβέρνηση διά στελεχών της συνέχισε να «δείχνει» ως υπεύθυνη για το «φιάσκο» τη Δικαιοσύνη και πολιτικούς της αντιπάλους. Εφόσον η συγκεκριμένη δίκη που διακόπηκε έχει να κάνει με τη μετάφραση «κι εφόσον η μετάφραση εγκαίρως δόθηκε στην Εισαγγελία, υπάρχει πρόβλημα», είπε στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα σύστημα διαπλοκής που κρατούσε την Ελλάδα πίσω, το οποίο «δεν θα άφηνε απέξω το θεσμό της Δικαιοσύνης». Ο δε Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha έκανε λόγο για πολλές δικαστικές υποθέσεις που λιμνάζουν χρόνια ολόκληρα, «με πραγματικές αιτιάσεις που έχουν οι λειτουργοί για το φόρτο εργασίας, αλλά και με επιλεκτικές ενδεχομένως καθυστερήσεις».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη συκοφαντική επίθεσή της εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης», δήλωσε ο συντονιστής του Τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης. «Ο κ. Τσίπρας δήθεν κόπτεται για την απόδοση ευθυνών στην υπόθεση της Siemens, αλλά η κυβέρνησή του μια μετάφραση δεν κατάφερε να κάνει. Τέτοια επάρκεια… Και τέτοιο θράσος», σημείωσε.
«Επρεπε να δημιουργηθεί όλος αυτός ο θόρυβος και να υπάρξει κίνδυνος παραγραφής του σκανδάλου για να αναλάβουν ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης πρωτοβουλία για εκδίκαση της υπόθεσης κατά απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε από την πλευρά του το Ποτάμι: «Αποδεικνύεται λοιπόν ότι υπήρχε τρόπος παρέμβασης πριν φθάσουν τα πράγματα ως εδώ. Αλλά η κυβέρνηση όπως και σε τόσα άλλα θέματα έτσι και σε αυτό έδειξε ολιγωρία και ανικανότητα».
Στην αντεπίθεση
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, στον οποίο επιρρίφθηκαν ευθύνες περί μεθόδευσης, πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για σκόπιμες διαρροές και αισχρά υπονοούμενα. Ο κ. Ντογιάκος ξεκαθάρισε ότι από τις 8/4/2015, δηλαδή πολύ πριν από την έναρξη της δίκης στις 27/11/2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με έγγραφο προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ ζήτησε τη μετάφραση του βουλεύματος.
Λόγω καθυστέρησης, ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας, σημειώνει στην ανακοίνωση, «με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13/5/2016 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία στις 16-5-2016». Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων ανωτάτων δικαστηρίων, υπογράμμισε ο κ. Ντογιάκος. «Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια», κατέληξε.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.), και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δικαστικής εξουσίας, αφετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί».
Οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς, διαβεβαίωσε η ΕΔΕ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους, συνεχίζουν όπως διαχρονικά πράττουν να προσφέρουν αόκνως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της χώρας μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους.
Ερευνα
Σε κάθε περίπτωση, το «φιάσκο» έχει τεθεί ήδη στο μικροσκόπιο της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη για τη διακρίβωση τυχόν πειθαρχικών παραβάσεων από την πλευρά των λειτουργών της Εισαγγελίας Εφετών. Βάσει της παραγγελίας της κ. Δημητρίου, διερευνώνται αφενός το θέμα της μη μετάφρασης του βουλεύματος και της κλήσεως των κατηγορουμένων. Αφετέρου, η απαράδεκτη επίδοση της κλήσεως του Φάνη Λυγινού σε δικηγόρους που είχαν καταργηθεί, αλλά και η μη κλήση στο ακροατήριο διερμηνέα της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό Ζαν-Κλοντ Οσβαλτ, που οδήγησε τον πρόεδρο της έδρας να αναζητά βοήθεια από το ακροατήριο!
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου