Με τουλάχιστον 20.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα οποία καλύπτονται -με δυσκολία και καθυστέρηση- από αναπληρωτές, ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε να κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει και πέρσι -να ανακοινώσει δηλαδή μόνιμους διορισμούς- και αρκέστηκε στο να παρατείνει μερικούς μήνες ακόμα την αγωνία των εκπαιδευτικών σχετικά με τις προσλήψεις στην Παιδεία παραπέμποντάς τους σε νεότερη ημερομηνία για ανακοινώσεις.
Πρώτα αξιολόγηση
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός φαίνεται να παραδέχτηκε πως τα εμπόδια που είχαν θέσει εξ αρχής οι θεσμοί δεν έχουν φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» σε παλαιότερα ρεπορτάζ του, οι θεσμοί έχουν ζητήσει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για μόνιμες προσλήψεις. Αντ’ αυτού, το υπουργείο θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας και αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης (σ.σ.: αφορά περίπου 20.000 στελέχη), με τον κ. Γαβρόγλου να διαψεύδει σε κάθε τόνο οποιαδήποτε ατομική αξιολόγηση. «Κάνουμε το παν ώστε με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης να δρομολογηθούν ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τους οποίους θα ανακοινώσουμε τον Οκτώβριο.
Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε μια παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος που οξύνεται κάθε χρόνο», είπε ο κ. Γαβρόγλου χθες στην ΟΛΜΕ.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Μικρό καλάθι
Η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να αναδείξει ως διαπραγματευτικό χαρτί το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί γραπτώς την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς δεν έχει πείσει την εκπαιδευτική ομοσπονδία, που κρατά μικρό καλάθι σχετικά με την πιθανότητα μόνιμων προσλήψεων.
Το οξύμωρο πάντως είναι ότι παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας «πράσινο φως» για μόνιμους διορισμούς, προχωράει παράλληλα το νέο σχέδιο προσλήψεων εκπαιδευτικών. Στους επόμενους μήνες θα τεθεί στη δημοσιότητα ο τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών, βάσει του οποίου καταργούνται οι εξετάσεις, και πλέον η επιλογή θα γίνεται με μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ.
Ούτε κουβέντα
Καμία αναφορά στο νέο εξεταστικό σύστημα αλλά και στις σαρωτικές αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου δεν έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ.
Το καυτό θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν στην πρώτη θέση της ατζέντας των εξαγγελιών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τον τελευταίο καιρό αποσιωπείται από τον κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας ερωτήματα για το αν τελικά θα έρθουν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]