Πρόκειται για μίζες ύψους 370.000 ευρώ που φέρονται να διοχετεύονταν σε μετρητά, μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ ποσοστό από 5 έως 7% είχε «τιμολογηθεί» για πολιτικά κόμματα, όπως προκύπτει από καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που εστάλησαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές από τη γερμανική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό από τη γερμανική εταιρία Deutsche Bahn, τη μεγαλύτερη εταιρία σιδηροδρόμων στη Γερμανία.
Η Deutsche Bahn συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Lahmeyer, ΟΜΕΚ και Thales, με την τελευταία να ερευνάται ήδη από τις ελληνικές Αρχές καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Μάλιστα, υπάρχει κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρίας Thales Engineering & Consulting, ενώπιον των γαλλικών εισαγγελικών αρχών, ο οποίος είχε βάλει στο «κάδρο» των ερευνών και τον Κώστα Σημίτη για το ζήτημα των εξοπλιστικών.
Η Deutsche Bahn, που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, εμφανίζεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα μέσω προσώπου, το οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Αρχικά, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό «ειδικού σκοπού» στη χώρα μας, όμως αποφάσισε να τον κλείσει και να ακολουθήσει τον «παραδοσιακό» τρόπο της καταβολής χρημάτων σε μετρητά.
Ωστόσο, το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρίας αποκαλύπτει ότι σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Οι αποδέκτες των χρημάτων δεν ήταν γνωστοί στην εταιρία, που φέρεται σύμφωνα με την ίδια κατάθεση να πίεζε τον «διαμεσολαβητή» να τη φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.
Μετά την παροχή των επιπλέον στοιχείων από τις γερμανικές αρχές, η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.
Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος πλέον καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες για να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]