Μετά και το επίσημο «όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στο όνομα «Μακεδονία» ως συστατικό ονόματος άλλου κράτους (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι, σε μια πρωτοφανή επίθεση, κατηγόρησαν την ηγεσία της Εκκλησίας ότι παρεμβαίνει στα εθνικά ζητήματα, φτάνοντας στο σημείο να την ταυτίσουν με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής), η ομάδα των 26 Βορειοελλαδιτών ιεραρχών αναμένεται τις επόμενες ημέρες (και όχι αύριο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί) να πραγματοποιήσει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να καθορίσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και ενδεχομένως να αντιδράσει.
Ηδη, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων έχει προτείνει να εκδοθεί ένα ψήφισμα «υπέρ των εθνικών δικαίων» και στη συνέχεια να αναγνωστεί στις εκκλησίες. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε στο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, αναφέρει ότι οι Βορειοελλαδίτες ιεράρχες «θα σταθούμε στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία».
Με δεδομένο ότι η Ιερά Σύνοδος δεν τους δεσμεύει, αφού δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση, οι ιεράρχες εξετάζουν σοβαρά το γεγονός είτε να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται από φορείς και ενώσεις είτε να οργανώσουν δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις λαοσυνάξεις, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι καθαρά προσωπική του άποψη. Την ίδια γραμμή, ως φαίνεται, ακολουθεί και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Αλλωστε, όπως έχει πει, οι μητροπολίτες που εμπλέκονται στο ζήτημα των Σκοπίων προσανατολίζονται, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τελική απόφαση, στην τέλεση Λειτουργίας στον Αγιο Δημήτριο και στην πραγματοποίηση μιας ομιλίας και όχι σε διαδήλωση.
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τονίζει πως «η Μακεδονία είναι ελληνική. Το γνωρίζουμε και το βιώνουμε για αυτό και το θέμα με την ονομασία μάς απασχολεί ιδιαίτερα…».
Ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος προαναγγέλλει δυναμικές παρεμβάσεις, με «όπλο την αγάπη», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Θα αγωνιστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για να μην ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία» τονίζει ο κ. Θεόκλητος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά άλλα ονόματα να δοθούν! Οχι, όμως, το Μακεδονία! Θα διαμαρτυρηθούμε και θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο μετά από απόφαση που θα λάβουμε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί».
Την άποψη ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο» εκφράζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ προσθέτοντας: «Ας δοθεί άλλο όνομα, όχι η Μακεδονία που είναι ελληνική. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτά που γίνονται στον τόπο μας…».
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τη διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας, μητροπόλεις, όπως η Δράμα, έχουν «ανεβάσει» στο διαδικτυακό τους τόπο το σύνδεσμο «onomasia.gr» καλώντας τους πιστούς να υπογράψουν «δίνοντας και εσείς το παρών στον ιερό αυτό αγώνα και δείχνοντας έτσι την αγάπη σας για τη Μακεδονία μας».
Στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δράμας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την περίοδο αυτή όπου θα κριθεί το θέμα της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων, οι μακεδονικοί σύλλογοι, εντός και εκτός Ελλάδας, ζητούν να πράξουμε το χρέος μας προς την Ιστορία και να στηρίξουμε τη Μακεδονία μας, υπογράφοντας ότι αρνούμεθα να χρησιμοποιεί το κράτος αυτό το ιερό όνομα της Μακεδονίας».
Η Εκκλησία αποδίδει το ενδιαφέρον της για τις διεργασίες στο Σκοπιανό και στο εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η απονομή του όρου Μακεδονία στα Σκόπια θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική». Η κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε, μέσω κύκλων, να κατηγορήσει την ηγεσία της Εκκλησίας ότι όχι μόνο παρεμβαίνει ανοικτά στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας αλλά και να την ταυτίσει με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, από τους πρώτους ιεράρχες που τάχθηκαν κατά της Χρυσής Αυγής («όποιος ψηφίζει Χρυσή Αυγή δεν είναι χριστιανός», είχε δηλώσει στο παρελθόν), χαρακτήρισε (μιλώντας στον ΑΝΤ1) ότι «είναι το λιγότερο ντροπή! Είναι τραγικό εκείνοι που έβγαλαν αυτή την ανακοίνωση να χαρίζουν το λαό στη Χρυσή Αυγή».
Σε άλλο σημείο σχολίασε: «Η Εκκλησία με μετριοπάθεια και έχοντας πίσω της τη μαρτυρία και του λόγου και του αίματος που χύθηκε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατέθεσε την τοποθέτησή της, αυτή την οποία ζητούν από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης όλες οι μακεδονικές ενώσεις… Η Ιστορία της Εκκλησίας μας δεν είναι η ιστορία της σιωπής και της μουγκαμάρας αλλά είναι ιστορία συμπαραστάσεως του λαού. Μήπως θα ήθελαν να μας πουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι εκείνη που σιτίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του λαού μας;».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]