Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί αρκετές εντάσεις στους καταυλισμούς κυρίως μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών εθνικοτήτων είτε για ασήμαντες αφορμές είτε για ξεκαθάρισμα -προσωπικών και μη- λογαριασμών, γεγονός που καλούνται να διαχειριστούν ελάχιστοι αστυνομικοί. «Γίνονται συμπλοκές αρκετές φορές για τα ναρκωτικά. Μπερδεύονται μεταξύ τους. Εχει όλες τις εθνικότητες μέσα που κουβαλούν πάνω τους μαχαίρια τα οποία αγοράζουν από το νησί είτε φτιάχνουν δικά τους αυτοσχέδια», προσθέτει χαρακτηριστικά. Εκτός από τη Μυτιλήνη όπου δημιουργούνται διαρκώς εστίες έντασης, την Πέμπτη διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, κοντά στο χωριό Χαλκειός, με συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Αράβων προσφύγων για άγνωστη αιτία. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν φθορές σε περιορισμένο αριθμό οικίσκων οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί μόλις χθες για την καλύτερη διαμονή των προσφύγων-μεταναστών και την αποσυμφόρηση του κυρίως hotspot. Η ένταση κράτησε για περίπου δύο ώρες, με την Αστυνομία να καταβάλλει προσπάθειες για να τεθεί ο χώρος υπό έλεγχο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ στην περιοχή παρέμειναν δυνάμεις της Αστυνομίας υπό το φόβο νέων επεισοδίων.
«Ετοιμο να εκραγεί!»
Ο αστυνομικός της διμοιρίας, που έχει βρεθεί και στη Χίο, δεν διστάζει ακόμη να αναφερθεί στις δυσκολίες που βιώνουν οι διμοιρίες αλλά και οι υπόλοιποι αστυνομικοί που βρίσκονται στη Λέσβο, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την ολοένα και περισσότερο έκρυθμη κατάσταση. Συνολικά, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, στην εκάστοτε βάρδια βρίσκονται 30 αστυνομικοί, που καλούνται να είναι σε επιφυλακή και να επέμβουν άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο όπου μπορεί να προκληθεί κάποια ένταση. Παράλληλα, έξω από το hotspot κάθεται επικουρικά ακόμη μία διμοιρία.
«Το hotspot είναι ήδη έτοιμο να εκραγεί. Υπάρχουν πάρα πολλές σκηνές και πλέον δεν έχουν πού να τους βάλουν. Οταν βρέχει πλημμυρίζει με λάσπη όλο το hotspot. Οι συνθήκες ζωής και για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και για εμάς είναι άθλιες. Υπάρχουν παντού νερά. Μέσα στο κέντρο υπάρχει ένα προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης. Οσοι έχουν απορριφθεί από το άσυλο ουσιαστικά είναι κρατούμενοι. Αυτό είναι μέσα σε μία γωνία στο hotspot. Πολλές φορές πάνε οι ελεύθεροι μέσα να απελευθερώσουν τους κρατουμένους. Πετάνε στρώματα στα σύρματα για να τους βγάλουν έξω. Σε περίπτωση που κάποιος κρατούμενος αποδράσει δεν ξέρουμε σε ποιον θα πάνε οι ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
«Εχει τύχει να επιληφθούμε συμβάντων καθώς προπηλάκιζαν αστυνομικούς. Υπάρχουν μέσα ναρκωτικά σε αρκετά σημεία. Αρκετές φορές γίνονται επιχειρήσεις για τα ναρκωτικά. Υπάρχουν σημεία όπου γινόταν διακίνηση και δεν μπορούσαν να περάσουν από εκεί οι συνάδελφοι. Φεύγουμε από τα σπίτια μας και δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουμε. Φυσικά έχει και συναδέλφους που τους έχουν κάνει διμοιρίες σαν υποστήριξη. Οικονομικά παίρνουμε λίγα. Δεν υπάρχει ανταπόδοση. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να βρεθείς σε οποιοδήποτε νησί. Μία διμοιρία σε τέσσερις πέντε μέρες έχει αλλάξει μέχρι και τέσσερα νησιά», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο νησί.
Πρόσφατες συμπλοκές
Στις 5 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ακόμη μία συμπλοκή μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 28χρονου Σύρου από μαχαιριά στην κοιλιά. Μετά από πολύωρη εγχείρηση, ο 28χρονος νοσηλεύτηκε εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ για το συμβάν συνελήφθη 19χρονος Ιρακινός, ο οποίος παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Στις 21 Οκτωβρίου, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, κατέλαβαν το οδόστρωμα μπροστά από τον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου, με αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής τους και να εξετάζονται σε πιο σύντομο χρόνο τα αιτήματα ασύλου. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος ενός 55χρονου Ιρακινού, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Ξαφνικά ξεκίνησαν βίαιες συγκρούσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, που ήταν εκτός ελέγχου των λιγοστών δυνάμεων που έχει διαθέσει η ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξή τους.
Στις 18 Ιουλίου είχαμε ακόμη ένα περιστατικό βίας και συγκρούσεις Αφγανών με δυνάμεις της Αστυνομίας, καθώς διαμαρτύρονταν για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει. Η ένταση είχε ξεκινήσει το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για άλλη μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου, αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση Αφγανών, οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Μάιο. Ομάδα περίπου 30 προσφύγων είχε αποκλείσει την κεντρική είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, διεκδικώντας την άμεση μεταφορά τους από τον καταυλισμό της Μόριας στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Στην προσπάθεια Αστυνομικών να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους από την πύλη, δεδομένων των κυκλοφοριακών προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί, οι Σύροι αντέδρασαν. Αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη ενός 27χρονου και η παραπομπή του σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]