«Εχουμε ”σμήνος” σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος παραδέχθηκε τον προβληματισμό για τη σεισμική δραστηριότητα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια περιοχή με ρήγματα που δίνουν και μεγαλύτερους σεισμούς, όπως είπε. «Υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού και να πρόκειται για ακολουθία με προσεισμικό χαρακτήρα, αν και πιο πιθανό είναι να ”σβήσει” φυσιολογικά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωφυσικής. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ακόμη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιο ισχυρό σεισμό, λόγω του ιστορικού της περιοχής», δήλωσε ακόμη.
Οι δονήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πρώτη καταγράφηκε στις 0:13 και με επίκεντρο 28χλμ βόρεια-βορειαδυτικά του Κιλκίς, είχε ένταση 4 ρίχτερ. Οι σεισμοί συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν τουλάχιστον 13 δονήσεις.
Η πιο ισχυρή ήταν αυτή που καταγράφηκε στις 6:24, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 4,7 βαθμών. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 30 χλμ βόρεια της πόλης του Κιλκίς και συγκεκριμένα μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, ενώ έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της βόρειας Ελλάδας.