Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με αναπηρία και στόχο είχε να επισημάνει το πρόβλημα της έλλειψης προσβασιμότητας της πόλης και να αναδείξει τις κατάλληλες προτάσεις επίλυσής του. Η δημιουργία Αντιδημαρχίας στον Δήμο της Αθήνας για την προσβασιμότητα ήταν μία από αυτές.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο που κατέγραψε τη δύσκολη διαδρομη στην πόλη των ανθρώπων με αναπηρία το οποίο προλόγισε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι ομιλητές.
Η Κωνσταντίνα Ιόλη Δαυίδ, που επιμελήθηκε το βίντεο αρχιτέκτων με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε στο Λονδίνο και σε άλλες προσβάσιμες ευρωπαικές πρωτεύουσες εστιάζοντας στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος στην Αθήνα.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας- Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων- Δημοσιογράφος, τόνισε πως η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση είναι συλλογική αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε καθόλου εντάξει. Ούτε ως κοινωνία, ούτε ως Πολιτεία. Ως κοινωνία θεωρούμε τον ανάπηρο ως βάρος και ενόχληση. Και ως Πολιτεία, αυτά που κάνουμε, τα κάνουμε ως …χάρη… ως εξυπηρέτηση. Ενώ είναι υποχρέωσή μας. Και θάπρεπε να είναι και ευχαρίστησή μας».
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Σοφοκλής Αλέπης, Ταμίας Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και Συντονιστής θεματικού τομέα μέριμνας και προστασίας ατόμων με αναπηρία πρωτοβουλίας πολιτών «Η Αθήνα Είμαστε Εμείς» ο οποίος έθιξε τόσο το ζήτημα του τρόπου προβολής των αναπήρων από τα ΜΜΕ καθώς και το ζήτημα της δυνατότητας που θα μπορούσε να έχει μια προςβάσιμη Αθήνα από την προσέλευση αυτής της ειδικής κατηγορίας τουριστών που σήμερα αναγκάζονται να προγραμματικζουν τις διακοπές τους σε άλλες πιο προσβάσιμες πόλεις.
Ο κ. Κώστας Κωνσταντής, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών μίλησε συγκεκριμένα για τα προβλήματα που οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους στην πόλη. Μίλησε για την ρατσιστική πολλές φορές αντιμετώπιση τους από την Πολιτεία και την αναγκαιότητα διευκόλυνσης της καθημερινότητάς τους με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Την εκδήλωση έκλεισε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «Η Αθήνα Είμαστε Εμείς» Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος απαρίθμησε έξι πολιτικές άμεσης εφαρμογής με στόχο την προσβασιμότητα στην πόλη, προτάσεις που στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα κατατεθούν προς ψήφιση.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Συγκεκριμένα πρότεινε:
1) Σύσταση Αντιδημαρχίας για την προσβασιμότητα στην πόλη
2) Δημιουργία χώρων στάθμευσης για ΑΜΕΑ έξω από κάθε δημοτική υπηρεσία.
3) Σύσταση τοπικής δημοτικής συγκοινωνίας με μικρά λεωφορεία που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.
4) Προσβασιμοτητα σε όλους τους δημόσιους χώρους, στις πλατείες και στα πεζοδρόμια
5) Προσβασιμοτητα στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία ειδικής online πλατφόρμας.
6) Εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις του νέου νομικού πλαισίου για τη χορήγηση των αδειών των καταστημάτων εφόσον πληρούν την προϋπόθεση της προσβασιμοτητας για τους ανθρώπους με αναπηρία,
7) Αλλαγή νοοτροπίας που ξεκινά από την ίδια τη δημοτική αρχή τις υπηρεσίες του δήμου και τέλος τον πολίτη. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής ευνοεί την αδιαφορία του δημότη. Ευαιθητοποιπηση , ενημέρωση, δράση.
Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Όμηρος Τσάπαλος, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας.