Περίπου 500 επικουρικοί μένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει «φρένο». Σύμφωνα με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, τα εντάλματα πληρωμής μισθών και εφημεριών επιστρέφουν αθεώρητα το ένα μετά το άλλο, με τους επιτρόπους να επικαλούνται ότι η δαπάνη για την πληρωμή των μισθών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες».
Την ίδια στιγμή, σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλά νοσοκομεία έχουν και 700 επικουρικοί γιατροί που πληρώνονται μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ. Οι συμβάσεις αυτών των γιατρών λήγουν τον Φλεβάρη και είναι πλήρως αμφίβολο ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε να καταλάβουν στις Ενώσεις των γιατρών ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Σε συνάντηση που είχε μαζί τους, ισχυρίστηκε ότι στις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά τη λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας τους η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο. «Γιατί σήμερα στις περιπτώσεις που δεν έρχονται τα αντίστοιχα χρήματα από ΕΣΠΑ, οι συνάδελφοι δεν πληρώνονται από τα νοσοκομεία», είναι η εύλογη απορία των γιατρών.
Για τους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος και με βασική προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία θα έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας.
Οσο για το «μπλόκο» που βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι προσπαθεί κεντρικά με το ελεγκτικό συνέδριο να λυθεί το θέμα των πληρωμών, χωρίς όμως να γνωρίζει πότε αυτό θα συνεδριάσει.
Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε στάση εργασίας σήμερα (11.00-15.00) για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και 24ωρη πανελλαδική απεργία για όσους εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας.
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης – Κλινική Ανοσολογίας
Τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό [βίντεο]
«Λουκέτο» μπήκε στο Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ακάλυπτους 2.500 ασθενείς με βαριά και χρόνια νοσήματα. Ο λόγος είναι η συνταξιοδότηση της επικεφαλής γιατρού.
Τις συνέπειες του κλεισίματος της κλινικής δεν θα μπορούσε να τις περιγράψει κανείς καλύτερα από έναν ασθενή. «Το τμήμα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έπαψε να λειτουργεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, να μη δίνονται συμβουλές και φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται οι ασθενείς, να μην μπορούν να πάρουν τις γνωματεύσεις για τις επιτροπές ΚΕΠΑ στην αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας», περιγράφει ασθενής σε επιστολή του προς την ΠΟΕΔΗΝ.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου