Οι δοκιμασίες για τους πλημμυροπαθείς συνεχίζονται την ώρα που θρηνούν 20 νεκρούς, ενώ ακόμη υπάρχουν δύο αγνοούμενοι. Οι πληγέντες από την πρωτοφανή θεομηνία της περασμένης Τετάρτης υπολογίζονται με γρήγορες εκτιμήσεις τουλάχιστον σε 2.000.
Ηδη περίπου 1.000 κτίρια σε Μάνδρα και Μέγαρα έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν αποζημίωσης, όπως καταγράφεται στις πρώτες αυτοψίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Το πρώτο βοήθημα που αναμένεται να λάβουν οι πληγέντες είναι 600 ευρώ για τα αναγκαία καθημερινά έξοδα. Ωστόσο, ακόμη και αυτό καθυστερεί, αφού οι πλημμυροπαθείς έχασαν μαζί με τα υπάρχοντά τους και τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής είναι μικρό και ανεπαρκές να εξυπηρετήσει όλο αυτό τον όγκο ανθρώπων. «Δεν έχει καν… Ιντερνετ», όπως λέει. Η ίδια ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνουν στο δήμο.
«Ηδη σκέφτηκα να έρθει ένας φωτογράφος στο δήμο, να τραβά τις φωτογραφίες τους και περιμένω από την Αστυνομία να δούμε πώς θα γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία να βγουν οι νέες ταυτότητες», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει λάβει αυτό το έκτακτο επίδομα που δίνει ο δήμος, παρόλο που είναι γνωστό από τη δεύτερη ήδη ημέρα της καταστροφής. Σύμφωνα με την κ. Κριεκούκη, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο ημέρες να βγουν οι ταυτότητες.
Η ίδια σε δηλώσεις της απηύθυνε έκκληση για επιπλέον συνδρομή σε γιατρούς και αστυνομικούς στην περιοχή. «Να στείλει το υπουργείο Υγείας γιατρούς σε δημοτικό χώρο για να εξετάζουν τα περιστατικά υγείας. Δεν αρκεί να δίνουμε εμείς τα φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες. Εχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και στα μάτια από τα νερά και τις λάσπες», ανέφερε. Επιπλέον, η δήμαρχος Μάνδρας ζήτησε να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ώστε να βγάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια ασθενείας. «Και ζήτησα από τράπεζες να στείλουν υπαλλήλους για να βγουν ξανά οι κάρτες αναλήψεων και τα βιβλιάρια. Σε λίγες ημέρες θα μπει η πενιχρή τους σύνταξη και δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα», τόνισε.
Κύμα βοήθειας
Μαζικό είναι το κύμα βοήθειας προς τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ διανεμήθηκαν χθες πάνω από 300 γεύματα ζεστού φαγητού, πόσιμο νερό καθώς και εκατοντάδες ζευγάρια γαλότσες, ενώ δεκάδες δήμοι προχωρούν σε αντίστοιχες δράσεις. Παράλληλα, 300 μερίδες ζεστού φαγητού εξασφαλίζονται καθημερινά από την ΚΕΔΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ήδη έχει μοιράσει 2.000 φάρμακα. Τα συσσίτιά της προσφέρει στους πληγέντες και η Μητρόπολη Μεγάρων, ενώ συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιεί και η Νέα Δημοκρατία στα γραφεία 21 τοπικών οργανώσεων της.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Μεγάλες εταιρίες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνέφεραν με αγαθά για τους πληγέντες μέσω του «Ολοι μαζί μπορούμε». Τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν πολλοί οργανισμοί και εταιρίες, μεταξύ των οποίων αθλητικές ομάδες, τράπεζες, εταιρίες ΜΜΕ κ.ά. Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής και το υπ. Εθνικής Aμυνας προχώρησαν στη δημιουργία τριών νέων σημείων διανομής τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης στη Μάνδρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001.
ΑΥΤΟΨΙΕΣ – ΑΣΤΕΓΟΙ
Στις 1.154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας και στη ΔΕ της Νέας Περάμου από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ειδικότερα:
– Στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες-υπόγεια.
– Στο Δήμο Μεγαρέων και στη ΔΕ Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες.
Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθησαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες-υπόγεια.
Η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, υπολογίζει σε τουλάχιστον 2.000 τους πληγέντες. Από αυτούς κάποιοι διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο που έχει δηλώσει την πρόθεσή του να τους φιλοξενήσει, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός των άστεγων μένει σε σπίτια συγγενών και φίλων, καθώς δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από την περιουσία του.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου