Η πορεία από το Πολυτεχνείο, στην οδό Πατησίων, προς την πρεσβεία των ΗΠΑ ξεκίνησε το μεσημέρι με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται στο δρόμο για την αποτροπή επεισοδίων.
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του 1973 που πρώτη, όπως κάθε χρόνο, θα περάσει μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.
Το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».
Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.
Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν συγκεντρωθεί φοιτητές για να συμμετάσχουν στο κυρίως σώμα της πορείας.
Τα μέλη της ΠΑΣΠ συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και θα κινηθεί προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Κλειστές αυτή την ώρα είναι η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων μέχρι Αγίου Μελετίου, η Σταδίου, η Κηφισίας εκτρέπεται στην κάθοδο της Πανόρμου και η Αλεξάνδρας εκτρέπεται επίσης στην κάθοδο της Πανόρμου.
Νωρίτερα, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.
Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
https://www.youtube.com/watch?v=FxQaJjFrKR0
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.