Με τον πρώτο γύρο των αρχαιρεσιών να έχει προσδιοριστεί για το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου και το δεύτερο μία εβδομάδα αργότερα, την 3η και 4η Δεκεμβρίου, οι συνολικά 15 συνδυασμοί που διεκδικούν τη νίκη βρίσκονται υπ’ ατμόν. Όλοι έχουν προχωρήσει στην παρουσίαση των προγραμμάτων τους, προκειμένου να καταδείξουν στα 20.990 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ότι είναι οι κατάλληλοι να αναλάβουν τα ηνία. Μεγάλο στοίχημα για όλες τις παρατάξεις είναι η ανατροπή της αποχής, που κατά τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μεγάλος νικητής. Αυτό άλλωστε, κατέδειξαν και τα ποσοστά που παρουσίασαν στον πρώτο γύρο συμμετοχή 57% του δικηγορικού σώματος, η οποία έπεσε στο 42% μία εβδομάδα αργότερα κατά την επαναληπτική διαδικασία.
Εχουν περάσει περίπου δέκα ημέρες από την ανακήρυξη των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο. Ολα δείχνουν πάντως, πως μία σαρωτική νίκη, όπως αυτή που κατόρθωσε στις προηγούμενες εκλογές ο απερχόμενος πρόεδρος, Βασίλης Αλεξανδρής, είναι δύσκολη, κυρίως εξαιτίας της πληθώρας των διεκδικητών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο ΔΣΑ δείχνουν ως εντονότατο ενδεχόμενο το δεύτερο γύρο, χωρίς να έχουν απόλυτα ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα περάσουν το σκόπελο της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.
Οι υποψήφιοι
Από τους συνολικά 15 συνδυασμούς που κατέθεσαν υποψηφιότητα, οι 10 διαθέτουν υποψήφιους προέδρους, τρεις κατέρχονται χωρίς επικεφαλής, ενώ ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου επιδιώκουν την εκλογή τους ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.
Οι πρώτες ξεκάθαρες προθέσεις φάνηκαν αρκετούς μήνες πριν, αρχικά από τον Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος εν μέσω θέρους και έχοντας λάβει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, εκδήλωσε την πρόθεσή του και αργότερα έθεσε υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Ο Δικήγορος – Ολοι εμείς, μαζί!». Σύμβουλος στο ΔΣΑ ήδη από το 2014, ο 37χρονος νομικός είναι μεταξύ άλλων συνιδρυτής και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις» (www.ethemis.gr), της γνωστής νομικής πύλης που του παρέχει σημαντική ώθηση. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η κάθοδος του επίσης «γαλάζιου» Φώτη Κώτση, με το συνδυασμό «Δικηγόροι Μπροστά», ο οποίος στα 40 του χρόνια, με εμπειρία στο ΔΣΑ από το 2011, προσβλέπει και στη στήριξη του στενού του φίλου και γιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βασίλη Παυλόπουλου.
Ο Θέμης Σοφός, ακόμη ένας νέος νομικός, ανέλαβε το ρίσκο να ηγηθεί της παράταξης «Εργατικοί», ενώ κανείς δεν έδειχνε να περιμένει την υποψηφιότητά του ενόσω δύο «γαλάζιοι» συνάδελφοί του είχαν ανακοινώσει τις δικές τους. Μπορεί η κίνησή του να ξάφνιασε, όμως και στο παρελθόν το όνομά του είχε ακουστεί για τη θέση του προέδρου, χωρίς αυτός από την πλευρά του να κινήσει μέχρι σήμερα τις διαδικασίες. Ως «φρέσκο» πρόσωπο στα συνδικαλιστικά ζητήματα, αλλά «παλιό» στη μαχόμενη ποινική δικηγορία επιδιώκει να έχει ένα «δυνατό» πρώτο γύρο.
Τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του συνδυασμού «Σύνθεση των Δικηγόρων» προτάσσει και ο Νίκος Δαμασκόπουλος, ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα από το ΣΥΡΙΖΑ για αυτές τις εκλογές, δίνοντας βάση στο τρίπτυχο «Δικαιοσύνη, επαγγελματική αξιοπρέπεια και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Ο ποινικολόγος, που έχει υπάρξει υπερασπιστής αντιεξουσιαστών ή έστω κατηγορουμένων με αριστερές πεποιθήσεις, όπως ο 32χρονος Περικλής, καταδικασθείς για υπόθεση της «ΣΠΦ», βρίσκεται σε μία προσπάθεια να βγει μπροστά στον αγώνα για την προεδρία, έχοντας στο πλευρό του τον Βασίλη Παπαστεργίου, υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Στην καθημερινή παρουσία του στα έδρανα ποντάρει ο Θεόδωρος Μαντάς με το συνδυασμό του «Παρίσταμαι Υπέρ». Ο ποινικολόγος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής και αν και έχει χειριστεί υποθέσεις με «αριστερές καταβολές», όπως αυτή της 29χρονης Ηριάννας, οι υποψήφιοι σύμβουλοί του προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις, αφήνοντας μια γεύση υπερκομματικού ψηφοδελτίου.
Παλιός γνώριμος στο ΔΣΑ, ο Δημήτρης Βερβεσός αποφάσισε ξανά να θέσει εαυτόν στη διάθεση των ψηφοφόρων ως μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και χωρίς τη στήριξη κάποιου συνδυασμού. Εκφραστής του κεντρώου χώρου, έχει ήδη στο ενεργητικό του τρεις υποψηφιότητες, ενώ τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει η φετινή τέταρτη φορά να είναι και η «τυχερή». Εχοντας στο παρελθόν ηττηθεί από τους Δημήτρη Παξινό και Γιάννη Αδαμόπουλο και με εμπειρία 20 και πλέον ετών στο συνδικαλισμό, δείχνει έτοιμος για την πρόκληση. Επίσης, μεμονωμένος υποψήφιος είναι και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, η απόφαση του οποίου να συμμετέχει στις εκλογές υπήρξε για τους περισσότερους έκπληξη. Ιδρυτής της τράπεζας νομικών πληροφοριών inlaw.gr, χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του ως πολυσυλλεκτική με ειδικά χαρακτηριστικά που απευθύνεται σε όλους τους δικηγόρους.
Συνυποψήφιοί του, ο Παναγιώτης Περράκης με την «Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση» και ο Παναγιώτης Γαλατσέλλης με τη «Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή», με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ και πλούσιο ενεργητικό στο δικηγορικό σύλλογο. Ο πρώτος διατελεί μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ και παράλληλα πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, ενώ κατά καιρούς έχει δείξει το αγωνιστικό του πνεύμα, με παρεμβάσεις κατά του νέου ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και υπέρ της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Ο δεύτερος, παλιός συνεργάτης του πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα, έχει στο ενεργητικό του ακόμη τρεις αντίστοιχες προσπάθειες, όλες ανεπιτυχείς.
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
Εχοντας στο πλευρό της μία ομάδα νέων ανθρώπων, η Χριστίνα Κουντούρη και η «Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη» έχει δεχθεί τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου Βασίλη Αλεξανδρή, στο συνδυασμό του οποίου είχε συμπεριληφθεί κατά τις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Αν και νέα σύμβουλος, διετέλεσε γενική γραμματέας του ΔΣΑ και της πιστώνεται, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης του συλλόγου. Κάθοδο στις εκλογές έχει κάνει και ο Βασίλης Βραχιώτης με το συνδυασμό «Επείγει», ο οποίος υπήρξε σύμβουλος το 2011, επανεκλέχθηκε το 2014 με τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδυασμού, ενώ έχει υπάρξει και υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι.
Το χρίσμα του ΚΚΕ έχει λάβει και γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Αγγελος Βρεττός με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ο οποίος, εκτός από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, έχει να επιδείξει και τη θέση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ως πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής. Οσο για τους τρεις συνδυασμούς που κατέρχονται δίχως επικεφαλής, πρόκειται για την «Πυξίδα», το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και την «Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο».
Συμμαχίες και δράση και όχι «νοοτροπία διαρκούς ηττοπάθειας»
Στην ηλικία των 37 χρόνων, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση του χρίσματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 26 – 27 Νοεμβρίου, ο νομικός που ηγείται του συνδυασμού «Ο Δικηγόρος – όλοι εμείς, μαζί!», μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για την επόμενη μέρα στο μεγαλύτερο Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.
Ο ίδιος, μαζί με τους 24 συναδέλφους του που κατέρχονται ως υποψήφιοι σύμβουλοι, διεκδικούν ένα νέο Σύλλογο χωρίς τη «νοοτροπία της διαρκούς ηττοπάθειας», ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με «ολική ανατροπή». Στρέφεται κατά των «αυτοκτονικών αποχών» υποστηρίζοντας πως μόνος ηττημένος ήταν ο δικηγόρος της μάχιμης δικηγορίας. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος εξελέγη σύμβουλος στις αρχαιρεσίες του 2014, οπότε και διαπίστωσε πως οι συνθήκες που επικρατούν στο ΔΣΑ είναι αρτηριοσκληρωτικές, αφού «όσοι επιδιώκουν την αλλαγή αντιμετωπίζονται σαν κακή παραφωνία». Τότε κατέληξε πως «ένας νέος Σύλλογος μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την ολική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης» κι έτσι πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία.
Η παράταξή σας υποστηρίζει πως οι διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων έχουν επιτύχει ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Πού οφείλεται αυτό;
Πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το χάλι στο οποίο βρίσκεται σήμερα το δικηγορικό λειτούργημα. Οι δικηγόροι μαζικά εγκαταλείπουν το επάγγελμα υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, των ασφαλιστικών και άλλων δεινών. Η αποτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη νοοτροπία των διοικήσεων του Συλλόγου μας. Κατά κανόνα, ήταν μια νοοτροπία κοντόφθαλμη, χωρίς σχέδιο και όραμα, μια νοοτροπία διαρκούς ηττοπάθειας. Κυριάρχησαν η αδιαφορία, ο μικροκομματισμός και οι προσωπικές επιδιώξεις σε βάρος του συνόλου.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα καταπιαστείτε εφόσον εκλεγείτε;
Οι πρώτες προτεραιότητές μας είναι το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των δικηγόρων, καθώς και η καθημερινότητά μας. Ως προς το φορολογικό και ασφαλιστικό, θέση μας είναι ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, κατά μέγιστο ποσοστό. Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ξεπερνά το 80%! Θα επιδιώξουμε την άμεση υλοποίησή της μέσω ευρύτατων συμμαχιών και συντονισμένης δράσης με άλλους κλάδους. Ως προς την καθημερινότητά μας, θα προβούμε σε στοχευμένες ενέργειες στους χώρους του Συλλόγου και των δικαστηρίων, για να διορθώσουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Η αποχή για το ασφαλιστικό μονοπώλησε το δικηγορικό λειτούργημα. Θεωρείτε ότι ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις;
Οι αποφάσεις για επαναλαμβανόμενες αποχές έβλαψαν πριν και πάνω από όλα το δικηγόρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, δηλαδή σε διάστημα περίπου 3,5 χρόνων, είχαμε περίπου 150 ημέρες αποχής! Αν συνυπολογίσουμε δικαστικές διακοπές και λοιπές αργίες, σχεδόν ένα ολόκληρο δικαστικό έτος χάθηκε σε αποχές! Ποιος πλήρωσε τα σπασμένα για αυτές; Πρωτίστως ο δικηγόρος της μάχιμης δικηγορίας, καθώς ήταν αδύνατη η εκδίκαση των υποθέσεών του. Πετύχαμε κάτι σημαντικό; Οχι, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό τελικά πέρασε. Εμείς λέμε τέλος στις αυτοκτονικές αποχές. Προτείνουμε τη διαμόρφωση πραγματικά εναλλακτικών προτάσεων και νέες μορφές συντονισμένης δράσης των επιστημονικών κλάδων για την υιοθέτησή τους.
Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής