Οι αγώνες του Σάββα Ξηρού να αποφυλακιστεί, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, απόρροια του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που έσκασε στα χέρια του το καλοκαίρι του 2002 στον Πειραιά οδηγώντας στην εξάρθρωση της «17Ν», κράτησαν χρόνια και τελικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Ηταν 2015, όταν ο νόμος Παρασκευόπουλου υπερψηφίστηκε και μαζί με αυτόν και μία διάταξη που έδινε τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, όπως ο Σάββας Ξηρός.
Αν και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την επίμαχη ρύθμιση, ο λόγος που τελικά αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ για τον ισοβίτη της «17Ν» ήταν η προσωπική του άρνηση να φορέσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική επιτήρηση. Σε συνέντευξή του είχε δικαιολογήσει τη στάση του αυτή αναφερόμενος στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Αργότερα σε επιστολή του υποστήριξε ότι «δεν θα συμπράξω, σαν αντικείμενο εκδούλευσης-res ή σαν κεφαλαιουχικός εξοπλισμός μιας πολυεθνικής», προσθέτοντας πως η συσκευή θα απαγόρευε να πραγματοποιηθούν βασικές ιατρικές εξετάσεις.
Ο Νίκος Ρωμανός, από την πλευρά του, σήμερα βγαίνει εκτός φυλακών για να συμμετέχει σε συγκεκριμένα μαθήματα, αλλά και για να δίνει εξετάσεις. Στην περίπτωσή του δεν ήταν θέμα ευεργετικών διατάξεων, αλλά μιας απεργίας πείνας που διήρκεσε 31 ημέρες, όταν λόγω της κρισιμότητας της υγείας του ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποχρεώθηκε να καταθέσει στη Βουλή βελτιωμένη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση «βραχιολιού».
Σε αντίθεση, με τον Σάββα Ξηρό, ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε τη χρήση του μέτρου, αν και με κάποια καθυστέρηση καθώς άργησε η έκδοση της σχετική ΚΥΑ, με τον τότε υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να σπεύδει να διευκρινίσει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι προσωρινή. Πράγματι σήμερα ο νεαρός μεταβαίνει για την παρακολούθηση εργαστηρίων αλλά και για τις εξετάσεις στο ΤΕΙ όπου φοιτά.
Κάλαντα Πρωτοχρονιάς: Δείτε πως τα λένε σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας
Η περίπτωση όμως που παραμένει χαραγμένη στη μνήμη όλων δεν είναι άλλη από την 7η άδεια που έλαβε ο Χριστόδουλος Ξηρός, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2014. Ηταν η τελευταία φορά που έλαβε τακτική άδεια, αφού δεν επέστρεψε ποτέ στις φυλακές. Συνελήφθη περίπου ένα χρόνο αργότερα με κατηγορίες βαρύτατες, που σχετίζονταν με τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσά τους το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού με στόχο την απόδραση των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Η απόδραση του «Μανώλη» της «17Ν» έληξε με τη σύλληψή του από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Ανάβυσσο και οδήγησε στο «πάγωμα» των αδειών για πολλούς από τους λοιπούς καταδικασθέντες για τη «17Ν».
Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο Βασίλης Τζωρτζάτος, που λαμβάνει τακτικές αλλά και εκπαιδευτικές άδειες τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τον Αλ. Γιωτόπουλο, ο οποίος είναι από χθες ο τελευταίος από τους καταδικασθέντες για την οργάνωση που δεν έχει βγει ποτέ από τη φυλακή.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου