Μετά από «μάχη» ετών δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τι μπορούν να κάνουν όμως όσες υποψήφιες βρεθούν στην ίδια θέση;
Ο δικηγόρος της αστυνομικού, Πέτρος Αγγελάκης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο ανέφερε πως όσες γυναίκες αστυνομικοί αποκλείονται λόγω ύψους και αυτό αποδεικνύεται πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο και να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους, στηριζόμενες στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη εξέλιξη πρόκειται να οδηγήσει στην τροποποίηση της σχετικής διάταξης της ελληνικής νομοθεσίας και ενδεχομένως να επηρεάσει αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν και για την εισαγωγή στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ολα ξεκίνησαν όταν η νεαρή αστυνομικός αποφάσισε να συμμετάσχει στην προκήρυξη για τις σχολές της Αστυνομίας το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Η συγκεκριμένη προκήρυξη εμπεριέχει όρο, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως φύλου, απαιτείται να έχουν ανάστημα 1,70 μέτρων.
Η αίτηση που έκανε τότε η υποψήφια απορρίφθηκε καθώς δεν είχε το απαιτούμενο ανάστημα. Ωστόσο, η αστυφύλακας άσκησε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δηλώνοντας πως υπέστη διάκριση λόγω φύλου. Εκείνη την περίοδο το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση, κρίνοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν ήταν σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι τότε υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας προσέφυγαν κατά της απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ο δικηγόρος μου με στήριξε. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Δεν πιστεύω ότι η διαφορά ενός πόντου μετράει για να μπει κάποιος ή όχι στην Αστυνομία. Ηταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ και γι’ αυτό το λόγο πάλεψα. Σε άλλες χώρες δεν υπάρχει αυτό το όριο», λέει στον «Ε.Τ.» και προσθέτει:
«Ηταν ένα παιδικό μου όνειρο και ήθελα να το κάνω πραγματικότητα. Προέρχομαι από οικογένεια που ο πατέρας μου είναι αστυνομικός και γι’ αυτό το πάλεψα όλα αυτά τα χρόνια και τα κατάφερα τελικά να μπω στην Αστυνομία. Εχω αντιμετωπίσει δυσκολίες και άσχημα περιστατικά όπως όλοι μας. Είναι στο πλαίσιο της δουλειάς. Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό που κάνουμε και το γνώριζα πως θα υπάρχουν αντίστοιχες δυσκολίες».
Το δικαστικό χρονικό
Η ίδια αποφάσισε να κινηθεί νομικά καθώς θεώρησε το όριο ως διάκριση λόγω φύλου που έβαζε ταφόπλακα στο όνειρό της. Στις 18 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απεφάνθη πως η διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι αστυνομικοί, ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να έχουν ανάστημα 1,70 αποτελεί έμμεση διάκριση εις βάρος των γυναικών.
Ο δικηγόρος της Αστυνομικού, Πέτρος Αγγελάκης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρθηκε στο ζήτημα εισαγωγής των γυναικών στις αστυνομικές σχολές, ένα θέμα για το οποίο έδωσε τη δική του προσωπική μάχη. Το 2003 ξεκίνησε να αναλαμβάνει αρκετές υποθέσεις γυναικών υποψηφίων που είχαν αποκλειστεί από τις σχολές της Αστυνομίας λόγω ύψους. «Σε πολλές περιπτώσεις, το ύψος τους υπολειπόταν του ορίου κατά λίγα χιλιοστά ή κατά έναν πόντο. Πολλές εξ αυτών δικαιώθηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ άλλες όχι, καθόσον εκδόθηκαν αντίθετες αποφάσεις από το Δικαστήριο αυτό», δήλωσε στον «Ε.Τ.».
«Το 2008, το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίδει απόφαση με την οποία κρίνει ότι το κοινό όριο του 1,70 μ. δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Το 2009, υπέβαλα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελίες για το ζήτημα της παραβίασης των ευρωπαϊκών Οδηγιών με τη διάταξη που καθορίζει κοινό όριο αναστήματος για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους αστυνομικών σχολών. Ο σκοπός των καταγγελιών αυτών ήταν να παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα στο ΔΕΕ για το ζήτημα της ως άνω παραβίασης. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει στο αρχείο τις ανωτέρω καταγγελίες, με το σκεπτικό ότι ο εθνικός δικαστής βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αποφασίσει εάν υπάρχει ή όχι έμμεση διάκριση λόγω φύλου», πρόσθεσε ο κ. Αγγελάκης.
Το 2016, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας εκ νέου το ζήτημα με αφορμή μία έφεση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας κατά θετικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, υπέβαλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) προδικαστικό ερώτημα για το εάν η διάταξη με την οποία ορίζεται ότι οι ιδιώτες υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) για τις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. είναι σύμφωνη με τις διατάξεις των οικείων Οδηγιών της Ε.Ε. οι οποίες απαγορεύουν κάθε έμμεση διάκριση λόγω φύλου, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση στο δημόσιο τομέα.
Πλέον, μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να δικάσει εκ νέου την υπόθεση και να αποφασίσει οριστικά.
Μίλτος Σακελλάρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου