Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, από την κατάθεση του 32χρονου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ανέδειξαν την απομάκρυνση ενός εκ των δραστών από το τραπέζι της συζήτησης λίγο αφότου αυτή είχε ξεκινήσει. Ο δράστης βγήκε από το κτίριο και όπως εκτιμούν πολύ πιθανόν να είχε συνάντηση με τον ηθικό αυτουργό της άσκησης πίεσης, εκβιασμού ή εκφοβισμού του δικηγόρου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό του γραφείου και ενδεχομένως να πάρει «γραμμή» για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, υπήρξαν 3-4 μετακινήσεις των δραστών, όπως και του θύματος και του συνεργάτη του μέσα στο χώρο του γραφείου για διάφορους λόγους. Το τελευταίο κρίσιμο 5λεπτο, όπως κατέθεσε ο 32χρονος, ενώ είχε πάει στο δικό του γραφείο για να απαντήσει μια τηλεφωνική κλήση, λίγο αργότερα τον ακολούθησε ένας από τους δράστες και τον «καθήλωσε» με την απειλή όπλου στη θέση του, ενώ ο δεύτερος βρισκόταν μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Πολύ πιθανόν, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ο δεύτερος δράστης ήθελε να εκφράσει τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής τους και να δηλώσει τα… αιτήματά του. Αυτός είναι και ο δολοφόνος του ποινικολόγου, την περιγραφή του οποίου έχουν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές.
Σημαντικό ερευνητικό «βοήθημα» είναι ο αριθμός τηλεφωνικής σύνδεσης που χρησιμοποίησε κάποιος από τους δράστες για να κλείσει τηλεφωνικά και απευθείας με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, το ραντεβού του θανάτου. Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί δεν προτίθενται να φτιάξουν σκίτσα των δραστών από τις περιγραφές τους, καθώς φαίνεται πως έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία καθώς και εικόνες για τους δολοφόνους. Πρόκειται για εικόνες από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες ωστόσο φέρονται προς το παρόν να μην είναι καθαρές. Οι εικόνες αυτές, ωστόσο, σε συνάρτηση με στοιχεία των υπόπτων αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη των ερευνών.
Την ίδια στιγμή, από τα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί στο χώρο, οι αστυνομικές αρχές αρχικά θα ξεχωρίσουν όσα δικαιολογημένα εντοπίστηκαν εκεί (π.χ. του βοηθού του άτυχου δικηγόρου, συνεργατών κ.ά.) από τα «αδικαιολόγητα». Στη συνέχεια θα απομονωθούν τα επίμαχα σε κρίσιμα σημεία στη σκηνή του εγκλήματος.
«Δεν ήταν αποφασισμένοι και αδίστακτοι, πόσο μάλλον επαγγελματίες. Είναι κακοποιοί, που πήγαιναν να πιέσουν, να εκβιάσουν ή να εκφοβίσουν και για άγνωστους ακόμη λόγους έφθασαν στο έγκλημα», υποστηρίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες.
Η βολίδα από το όπλο που σκότωσε τον άτυχο δικηγόρο είναι μικρού διαμετρήματος, ενδεχομένως από πιστόλι Τοκάρεφ των 7.65 χιλιοστών, με τους δράστες να μαζεύουν τον κάλυκα. Από τα πρώτα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων το συγκεκριμένο όπλο δεν σχετίζεται με άλλη εγκληματική ενέργεια.
Οι αξιωματικοί που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση συνεχίζουν να εκφράζουν με σχετική βεβαιότητα την άποψη πως οι υποθέσεις που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους δράστες και τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ήταν προσχηματικές, από τη στιγμή που υπήρχε μάρτυρας των αναφορών τους σε αυτές. Δεν ήθελαν όμως κανέναν μάρτυρα, όταν θέλησαν να εκφράσουν τον πραγματικό λόγο…
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου