Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι συνδικαλιστές ξιφουλκούν διαρρέοντας ποσοστά συμμετοχής και αποχής αντίστοιχα, ενώ η δεύτερη «ευκαιρία» εντός λίγων χρόνων για ουσιαστική αξιολόγηση του Δημοσίου χάνεται. Το υπουργείο διαρρέει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η αξιολόγηση προχωράει, η ΑΔΕΔΥ τη διαψεύδει με στοιχεία από νοσοκομεία, δήμους αλλά και διευθύνσεις εκπαίδευσης, όπου η αποχή αγγίζει κατά περιπτώσεις ακόμα και το 100%. Τελευταίο κρούσμα ήταν η καταγγελία της για παραποίηση δημοσίου εγγράφου στο υπουργείο Παιδείας, από το οποίο απουσιάζει η βαθμολογία 0-40 και οι χαρακτηρισμοί ανεπαρκής, ακατάλληλος.
Βέβαια, όλα αυτά στην πράξη δεν έχουν καμία σημασία, καθώς με την τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγας Γεροβασίλη, η α’ φάση που αφορά τη συμπλήρωση του εντύπου αξιολόγησης από τους υπαλλήλους δεν έχει καμία ισχύ, εφόσον ο ένας εκ των δύο προϊσταμένων συντάξουν τις εκθέσεις αξιολόγησης, κρίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Και για να αποφευχθούν τυχόν «ηρωικές πράξεις», η τροπολογία προβλέπει ότι ο προϊστάμενος που δεν αξιολογήσει τους υφισταμένους του θα αποκλειστεί από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει να δείξει στους θεσμούς παραγωγή έργου όσον αφορά την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι η αποχή σε ορισμένους φορείς άγγιξε δυσθεώρητα ποσοστά και η συμμετοχή αφορούσε μόνο τους δύο προϊσταμένους ή ακόμα και τον έναν.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης που αφορούσε τους υπαλλήλους, ενώ χθες ολοκληρώθηκε και η β’ φάση που εντός ενός δεκαημέρου έπρεπε ο α’ αξιολογητής να υποβάλει την αξιολόγηση του υπαλλήλου στον β’ αξιολογητή. Εντός του επόμενου δεκαημέρου, ο β’ αξιολογητής, που είναι ανώτερος ιεραρχικά προϊστάμενος -και έχει και τον φόβο του αντικινήτρου-, θα πρέπει να στείλει τις εκθέσεις αξιολόγησης στις Διευθύνσεις Προσωπικού.
Τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ
Ασχέτως αποτελέσματος, τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή των υπαλλήλων είναι αποκαλυπτικά για ορισμένους φορείς. Στο μέτωπο της Παιδείας, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, το 53% των υπαλλήλων προχώρησε σε αποχή, δηλαδή 250 υπάλληλοι δεν προχώρησαν στην α’ φάση της αξιολόγησης.
Το ίδιο συνέβη και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου το ποσοστό αγγίζει το 100%, όπως για παράδειγμα στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σερρών και Λακωνίας. Πολύ υψηλότερα ποσοστά αποχής σημειώνουν τα νοσοκομεία, τα οποία κυμαίνονται από 47% έως 100%, αλλά και ορισμένοι δήμοι, όπου κανένας υπάλληλος σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ δεν συμμετείχε στην αξιολόγηση.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου