Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του επιστημονικού προσωπικού, καθώς και η σύνθεση των επιτροπών που θα κάνουν την επιλογή έχουν προκαλέσει αναταραχή στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία κάνει λόγο για άτυπη πανεπιστημιοποίηση της ΕΣΔΥ (σ.σ.: η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας), σημειώνοντας μάλιστα ότι η σχολή διατηρεί ήδη προνομιακές σχέσεις με το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όρισαν 29 επταμελείς επιτροπές που θα κρίνουν ισάριθμες αιτήσεις ένταξης του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στις βαθμίδες του καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή πανεπιστημίου. Η Σύνοδος των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της ζητάει την απόσυρση της ΚΥΑ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «κλειστές διαδικασίες ανάδειξης, την ώρα που οι υπηρετούντες καθηγητές σε ΑΕΙ εξελίσσονται μετά από σειρά ανοιχτών προκηρύξεων και με σκληρό ανταγωνισμό».
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Παράλληλα, καλεί τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν μια απόφαση σχετικά με τη Σχολή, σημειώνοντας ότι είτε θα εντάξουν την ΕΣΔΥ σε κάποιο υφιστάμενο ΑΕΙ, με κανονικές διαδικασίες κρίσης για το προσωπικό της και γνωστικά αντικείμενα που θα καθοριστούν από τα οικεία ιδρύματα, είτε θα διατηρήσει το ειδικό καθεστώς που έχει ως ΝΠΔΔ που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, όπως ισχύει, κατ’ αντιστοιχία, με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τα βέλη τους στρέφονται και προς τους καθηγητές που έχουν οριστεί στις επιτροπές, ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα.
Σε πιο σκληρή γλώσσα, μία μέρα νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) έκανε λόγο για «πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία».
Φοιτητικά συγγράμματα
Εν τω μεταξύ, ενώπιον των φοιτητικών συλλόγων βρέθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη διανομή συγγραμμάτων, η οποία έχει ανασταλεί. Πάντως οι εκδότες τηρούν στάση αναμονής και θα αποφασίσουν για την τύχη των κινητοποιήσεών τους εντός ενός δεκαημέρου κι αφού πρώτα λάβουν κάποια χρήματα από τα οφειλόμενα του υπουργείου Παιδείας.
ΔΟΕ
Στο θέμα της σίτισης επανήλθε η ομοσπονδία των δασκάλων (ΔΟΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Μεταξύ άλλων, έθεσε και θέμα καθαριότητας, καθώς δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και (την ώρα που προβλέπεται ως ώρα σίτισης) καθαρίστριες, αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι εργολάβοι καθαρισμού που εργάζονται μετά τις 16.00 καθημερινά, με αποτέλεσμα οι χώροι όπου σιτίζονται οι μαθητές να μην καθαρίζονται.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου