Ιδιαιτέρως επικίνδυνες είναι, σύμφωνα με έμπειρους πεζοπόρους, οι διαδρομές στο φαράγγι του Βουραϊκού, όπου έχασε με τραγικό τρόπο ο 9χρονος τη ζωή του προχθές, μετατρέποντας την οικογενειακή εκδρομή για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε τραγωδία.
Το σημείο όπου φέρεται να έπεσε ο 9χρονος Βασίλης πάνω από τη Θέση «Σιφώνι» και μόνο από τις φωτογραφίες κόβει την ανάσα. Πρόκειται για μια πρόχειρη λαμαρίνα μόλις 30 εκατοστών φάρδους εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, ένα σημείο εξαιρετικά στενό που μπορεί κάποιος ανά πάσα στιγμή να χάσει την ισορροπία του, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο επίτιμος πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ), Κώστας Τσιβελέκας.
«Είναι ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ευρώπης αλλά δεν είναι ασφαλές. Ολη η διαδρομή είναι πλάι στις γραμμές του σιδηροδρόμου και αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο. Οσοι επισκέπτονται το σημείο είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από έμπειρη ομάδα. Εγώ έχω περάσει πολλές φορές τον Βουραϊκό και πάντα δημιουργούμε με την ομάδα μου μια μεγάλη αλυσίδα προστασίας για να περνούμε με ασφάλεια», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιβελέκα, υπάρχουν ορισμένα σημεία η επικινδυνότητα των οποίων θα έπρεπε να τονίζεται στους επισκέπτες από τις κατά τόπους Αρχές. Το ένα είναι η γέφυρα που έχασε τη ζωή του ο 9χρονος. Στη γέφυρα υπάρχουν στηθαία, με εξαίρεση ένα μικρό άνοιγμα το οποίο είναι έτσι διαμορφωμένο για να περνάει από εκεί αν χρειαστεί ο ελεγκτής. Το δεύτερο είναι λίγο πιο μετά, που επίσης στενεύει υπερβολικά, με τη γραμμή που πατούν πάνω οι επισκέπτες να έχει μόλις 15 πόντους φάρδος. «Ειδικά σε αυτό το σημείο πάνε και φωτογραφίζονται», λέει. Επιπλέον, μέσα από τη στοά είναι τόσο στενό το σημείο που όταν περνά ο οδοντωτός είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να περπατά και κάποιος δίπλα.
«Πρέπει να γίνει διαπλάτυνση του μονοπατιού για να είναι περισσότερο ασφαλές. Ειδικά για τη διαδρομή από τη Ζαχλωρού και κάτω πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες. Και όταν πρόκειται για παιδιά, να συνοδεύονται από έμπειρους που γνωρίζουν την περιοχή».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο άτυχος Βασίλης, οι γονείς του και ο δίδυμος αδελφός του έκαναν πεζοπορία. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που περπάτησαν το φαράγγι του Βουραϊκού.
Το ιστορικό
Τα ίχνη του Βασίλη χάθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας έξι ενηλίκων και τριών παιδιών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το παιδί πιθανότατα έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε στο κενό από πέρασμα ακριβώς δίπλα στη γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου.
Ο Βασίλης για κάποιες ώρες αγνοούταν. Για τον εντοπισμό του στήθηκε πολύωρη επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος 26 άτομα με κατάλληλο εξοπλισμό, επτά οχήματα και ένας διασωστικός σκύλος.
Το αγόρι δεν φαινόταν από ψηλά γιατί στο σημείο υπάρχει καταρράκτης με ορμητικά νερά. Ο μικρός Βασίλης εντοπίστηκε από τους δύτες ακριβώς στο σημείο των ορμητικών νερών που τον περιέστρεφαν με μεγάλη δύναμη.
Ακολούθησαν τραγικές στιγμές, με τη μητέρα του αγοριού να σπαράζει και τον πατέρα να επαναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες πως είναι «ένας ανίκανος πατέρας».
Λόγω της εξαιρετικά δύσβατης περιοχής, η σορός του αγοριού χρειάστηκε να μεταφερθεί με τον οδοντωτό σε σημείο για να την παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με προορισμό το Νοσοκομείο Αιγίου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του 9χρονου προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και όχι από πνιγμό. Το αγόρι πριν πέσει στα νερά είχε χτυπήσει στους απόκρημνους βράχους.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»