Στην ουσία δύο είναι τα κρισιμότερα των δραστών:
Ενα από τα βασικότερα ήταν πως εμπιστεύτηκαν έναν κρίσιμο ρόλο της σπείρας στα χέρια ενός ανήλικου κοριτσιού: τον ρόλο του «ταχυδρόμου» των μηνυμάτων των απαγωγέων προς την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Οι δράστες φαίνεται πως εκτίμησαν λάθος όταν πίστεψαν πως η αστυνομία δεν θα έφτανε ποτέ στα ίχνη του κοριτσιού, το οποίο φέρεται να έκανε τις περιφερειακές δουλειές της σπείρας και να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απαγωγής με τη μεγαλύτερη διάρκεια στα ελληνικά χρονικά.
Σκεπτόμενοι πως η 17χρονη κόρη του γνωστού μεσίτη στο Ρέθυμνο ήταν υπεράνω πάσης υποψίας της ανέθεσαν συγκεκριμένες «δουλειές» , όπως ήταν η τελευταία αποστολή του βίντεο με το οποίο αποδεικνυόταν πως ήταν εν ζωή ο επιχειρηματίας. Το συγκεκριμένο υλικό είχε σταλεί μέσω usb στην οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Την ίδια στιγμή η 17χρονη έκανε συχνές επισκέψεις σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είχαν ήδη ενημερώσει οι αρχές.
Οι απρόσεκτες κινήσεις της αργά ή γρήγορα οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη της και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες για τους πιθανούς εμπλεκομένους στην απαγωγή.
Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο τρία άτομα τα οποία φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στην απαγωγή υπέπεσαν σε ακόμη ένα κρίσιμο λάθος, το οποίο «ξεκλείδωσε» τις προσπάθειες των ανδρών της Ασφαλείας και βοήθησε αρκετά στο να εντοπιστούν τα στοιχεία ορισμένων από τους απαγωγείς και να ξεκινήσουν οι παρακολουθήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν χθες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο Ιούλιο σε έναν τυπικό αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ΙΧ σε δρόμο της Κρήτης στο οποίο βρίσκονταν τρία άτομα διαπιστώθηκε πως κανείς από τους επιβαίνοντες δεν είχε μαζί του κινητά τηλέφωνα.
Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως είχαν φροντίσει να τα ξεφορτωθούν. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν «αυστηρά» με καρτοτηλέφωνα μίας χρήσεως, μέσω των οποίων έστελναν μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν. Οι αρχές συνειδητοποίησαν πως ο λόγος που δεν είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως πιθανότατα είχαν σχέση με την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Τα προφίλ των συλληφθέντων
Συνολικά οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στη σύλληψη οκτώ ατόμων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στην απαγωγή ακόμη επτά άτομα. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν επιχειρήσεις ενδεχομένως και στην Αθήνα για να συλληφθούν πιθανώς εμπλεκόμενα άτομα στην απαγωγή.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν δύο αδέρφια τα οποία είχαν παραχωρήσει τη μάντρα όπου εντοπίστηκε χθες λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ο Μιχάλης Λεμπιδάκης από τις ελληνικές αρχές. Κατά το παρελθόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δύο αδέρφια ασχολούνταν με τις οικοδομές, αλλά τα τελευταία χρόνια η κρίση τους χτύπησε την πόρτα και εκτιμάται πως αυτός ήταν ο λόγος που τους «όπλισε» και τους έστρεψε στην κατεύθυνση της απαγωγής. Επίσης οι αστυνομικοί πέρασαν επίσης χειροπέδες σε έναν ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας στα Σφακιά.
Παράλληλα προσήχθη και ένα πρόσωπο που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί στην υπόθεση της απαγωγής του Παναγόπουλου και είχε περάσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί είναι «βρωμού» ή «απατεώ» και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε κατηγορηθεί, καθώς εξεταζόταν η συμμετοχή του στην υπόθεση. Ακόμη ένας άνδρας που συνελήφθη χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως ο «εμπρηστής» των πλειστηριασμών: πρόκειται για πρώην εργολάβο οικοδομών, ο οποίος συμμετείχε σε επεισόδια για τους πλειστηριασμούς, ενώ κατηγορήθηκε για εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ένας μεσίτης -πατέρας της 17χρονης «ταχυδρόμου»- και ένας γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στο Ρέθυμνο. Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημαντικό ρόλο στην απαγωγή, όπως επίσης και δύο γνωστοί ποινικοί που προέρχονται από την περιοχή του Μυλοποτάμου.
Οπως λένε αξιόπιστες πηγές, κανένας από τους συλληφθέντες δεν εργαζόταν στο παρελθόν στην εταιρεία με τα πλαστικά που διατηρούσε οικογενειακά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθη και ένας ομογενής από τα Σκόπια ο οποίος έκανε τον φύλακα στη μάντρα και είχε έρθει πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται πως οι απαγωγείς είχαν ανάγκη για επιπλέον άτομα και αποφάσισαν να τον καλέσουν προκειμένου να φυλάει τσίλιες.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Μίλτος Σακελλάρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου