Τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, Θεαγένειο, Ευαγγελισμός και «Μεταξά» είναι τα μοναδικά σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν εξέταση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Εάν είναι δυνατόν να διαθέτουν PET CT μόνο τέσσερα νοσοκομεία της χώρας. Να χρειάζονται ολόκληρο ταξίδι να κάνουν την εξέταση. Οι λίστες αναμονής για την εξέταση ξεπερνούν τον ενάμιση μήνα. Οταν γίνεται η εξέταση, έχει ήδη εξελιχθεί ο καρκίνος», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Είναι δυνατόν να μη διαθέτουν PET CT τα ογκολογικά νοσοκομεία Αγιος Σάββας, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Αγιοι Ανάργυροι, να μη διαθέτουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;».
Χάνεται πολύτιμος χρόνος
Τα μηχανήματα PET/CT έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν τον καρκίνο σε πολύ αρχικά στάδια. Τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινά η αλλοίωση του κυττάρου. «Οι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ανιχνεύουν τον καρκίνο όταν ήδη έχει εγκατασταθεί και δημιουργηθεί ο όγκος. Είναι μια πολύ απαραίτητη διαγνωστική εξέταση που σώζει ζωές, γιατί δείχνει τα καρκινικά κύτταρα σε πολύ αρχικό στάδιο και δείχνει τυχόν μεταστάσεις σε αρχικό στάδιο. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς που χειρουργήθηκαν χωρίς να κάνουν την εξέταση δεν ανιχνεύθηκαν οι μεταστάσεις αρχικού σταδίου. Εξαιτίας αυτού καθυστέρησε η θεραπευτική αντιμετώπιση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή τους», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην έρευνά της.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Η εξέταση κοστίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, 1.500 ευρώ για τον ασθενή χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν PET/CT γίνεται δωρεάν. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.
«Οταν γίνεται η εξέταση, έχει ήδη εξελιχθεί ο καρκίνος. Είναι δυνατόν να μη διαθέτουν PET CT τα ογκολογικά Αγιος Σάββας, Αγιοι Ανάργυροι και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία;», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ
Εξαιτίας της μεγάλης λίστας αναμονής, καθώς μόλις τέσσερα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα διαθέτουν μηχάνημα για την εξέταση, αλλά και των αποστάσεων που καλούνται να διανύσουν πολλοί ασθενείς για τα ελάχιστα αυτά μηχανήματα, είναι πολλοί που απευθύνονται σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, 5.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος απευθύνονται για PET CT στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες της Ευρώπης, με κόστος μόλις 200-300 ευρώ. «Το νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία διαθέτει σε λειτουργία τρία PET/CT σε ολοήμερη λειτουργία και μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Μόνο μια εταιρία στο Λαύριο παράγει το ραδιοφάρμακο για τη συγκεκριμένη εξέταση. «Αποκλειστικότητα. Μονοπώλιο. Δεν φρόντισε ο δημόσιος τομέας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επενδύσει σε αγορά Μονάδας Παραγωγής Κυκλότρου που στοιχίζει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να παράγουν το ραδιοφάρμακο. Να κρέμεται η τύχη των καρκινοπαθών από μια εταιρία, για μια επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», μάλιστα, αναζητά χρηματοδότηση για την αγορά μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου ώστε να μειώσει το κόστος της εξέτασης με τον τομογράφο PET/CT. Το νοσοκομείο στοχεύει να αγοράσει μηχάνημα με το οποίο θα παράγει ραδιοφάρμακο και θα μειώσει το κόστος της κάθε δόσης από 700 ευρώ που είναι σήμερα στα 120 ευρώ. Σήμερα, το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται για την εξέταση μεταφέρεται οδικώς καθημερινά από τη μία αυτή εταιρία στο Λαύριο με τεράστια κόστη.