Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο 48χρονος, τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε συλληφθεί, από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης του «Πυγμάχου» από το Καζακστάν, που προέβαινε σε ληστείες οδηγών φορτηγών, τα οποία μετέφεραν τσιγάρα μεγάλων καπνοβιομηχανιών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Τους έδινε πληροφορίες για τις αστυνομικές περιπολίες και επιχειρήσεις στο Μενίδι, υπηρετώντας στο Τμήμα Ασφαλείας, ενώ παρείχε «κάλυψη» σε ριφιφί κοσμηματοπωλείου στην ίδια περιοχή, κάνοντας ο ίδιος περιπολία ασφαλείας στους «ποντικούς».
Προφυλακίστηκε και μετά την παρέλευση του 18μήνου βγήκε από τη φυλακή, ενώ το χρονικό όριο ισχύος της διαθεσιμότητας έληξε έξι μήνες μετά, με αποτέλεσμα την επιστροφή του στην Αστυνομία, την ώρα που η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. Για εκείνη την υπόθεση έχει υποβάλει μήνυση στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και τον «κατηγόρησαν άδικα».
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ήταν στις φυλακές, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εισαγωγής 120 κιλών κοκαΐνης μέσα σε φορτίο με μπανάνες στη Θεσσαλονίκη. Για εκείνη την υπόθεση αθωώθηκε παμψηφεί στον πρώτο βαθμό, έχοντας στη «φαρέτρα» της υπερασπιστικής του γραμμής καταθέσεις και μαρτυρίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Του έστησαν ενέδρα
Μετά την αποφυλάκιση και λήξη του χρονικού ορίου της διαθεσιμότητας τοποθετήθηκε αρχικά στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου, μετά στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και αργότερα στη φρουρά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής!
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 48χρονος ανθυπαστυνόμος και ο 36χρονος συνάδελφός του, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου, είχαν στήσει ενέδρα στον άνδρα από τη Συρία στις 5 Φεβρουαρίου 2017, όταν έφθασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Γερμανία. Φορώντας αστυνομικές στολές, ακινητοποίησαν το όχημά του στην Αττική οδό και τον οδήγησαν στον Ασπρόπυργο, όπου άρπαξαν 280.000 ευρώ και 30.000 δολάρια.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Εκπληκτοι οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, βλέποντας υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της Αττικής οδού, διαπίστωσαν την εμπλοκή αστυνομικού οχήματος στην απαγωγή και ληστεία του θύματος. Ερευνώντας την υπόθεση έφθασαν στα ίχνη του 36χρονου ανθυπαστυνόμου και στη συνέχεια στον 48χρονο ομόβαθμο, ενώ συνεργός τους ήταν ένας 32χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον 48χρονο το 2013 και σήμερα είναι έγκλειστος σε φυλακές της Ρωσίας.
Ο 48χρονος ανθυπαστυνόμος μετά την αποφυλάκιση και τη λήξη του χρονικού ορίου της διαθεσιμότητάς του τοποθετήθηκε αρχικά στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου, μετά στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και αργότερα στη φρουρά της ΓΑΔΑ
«Προστάτευε» τους ληστές
Αρχές Σεπτέμβρη 2013, ο 48χρονος ανθυπαστυνόμος ήταν ανάμεσα στους 12 κατηγορουμένους της εγκληματικής οργάνωσης που λήστευε με πολεμικά καλάσνικοφ τα φορτηγά μεταφοράς τσιγάρων. Κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, άμεση συνέργεια σε διακεκριμένη κλοπή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ο ανθυπαστυνόμος φερόταν στενός συνεργάτης ενός 40χρονου ομογενούς από το Καζακστάν γνωστός ως «πυγμάχος» ή «μπαξιόρ» (πυγμάχος στη ρωσική γλώσσα), και αυτό γιατί από το 1998 έως το 2002 ήταν πρωταθλητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας στα 63,5 κιλά. Εις βάρος του εκκρεμούσαν οκτώ εντάλματα σύλληψης για ληστείες τραπεζών, χρηματαποστολών, φορτηγών.
Η συμμορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ενέταξε στις παράνομες δραστηριότητες τον ανθυπαστυνόμο που υπηρετούσε τότε στο Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου. Τον ενημέρωναν για τα σημεία και το χρόνο δράσης τους και εκείνος έδινε ασφαλείς πληροφορίες για τις αστυνομικές περιπολίες και επιχειρήσεις στην περιοχή και τους διασφάλιζε το ακαταδίωκτο. Για τις επικοινωνίες του χρησιμοποιούσε «πακιστανικά» καρτοτηλέφωνα, τα οποία ενεργοποιούσε μόνο κατά τη διάρκεια των ληστειών και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τα αντικαθιστούσε άμεσα. Ενδεικτικό είναι ότι η σπείρα χρησιμοποιούσε και φορητές συσκευές παρεμβολών για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων και GPS.
Από τις 3 έως και τις 6 Αυγούστου 2013 οι δράστες επιχειρούσαν «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Πάρνηθος έχοντας νοικιάσει γειτονικό κατάστημα. Ο «πυγμάχος» ενημερώνει τους συνεργούς του ότι έχει την «κάλυψη» αστυνομικού που υπηρετεί στην περιοχή, ο οποίος επέστρεψε από… άδεια για να τους ενημερώνει για τυχόν αστυνομική παρουσία ή κινητοποίηση.
«Ξέρει τη διεύθυνση, τι, πού, πώς, τα πάντα», λέει ο «πυγμάχος» σε συνεργό του για την ενημέρωση που είχε ο 48χρονος ανθυπαστυνόμος. Αρπαξαν χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας περίπου 200.000 ευρώ. Μετά τις συλλήψεις, ένας από τους κατηγορουμένους κατέθεσε ότι ο αστυνομικός δεν είχε δώσει πληροφορίες μόνο για το «ριφιφί», αλλά περιπολούσε με το δικό του αυτοκίνητο γύρω από το κοσμηματοπωλείο για να διασφαλίσει την ακόλλητη δράση των κακοποιών, ενημερώνοντας για τυχόν παρουσία «συναδέλφων» του.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου