Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι εξετάσεις αφορούν περίπου 3.000 αποφοίτους 24 ειδικοτήτων από 17 ιδιωτικά ΤΕΕ, των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί έπειτα από σωρεία παρανομιών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν καταγραφεί και σε πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με το πόρισμα, ορισμένοι κάτοχοι εξ αυτών (σ.σ. πρόκειται για πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έλαβαν παράνομους τίτλους έναντι αμοιβής σε εκπαιδευτήρια, όπου τα απουσιολόγια δεν συμπληρώνονταν, οι σπουδαστές ελάμβαναν άριστα στους προφορικούς βαθμούς, ενώ είχε παρατηρηθεί και αλλοίωση γραπτών.
Σημειώνεται ότι ο υψηλός βαθμός απολυτηρίου έδινε περισσότερα μόρια σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Μάλιστα, έχουν γίνει καταγγελίες για προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες ορισμένων πτυχιούχων των παραπάνω ΤΕΕ, οι οποίοι μοριοδοτήθηκαν επιπλέον, αδικώντας άλλους υποψηφίους, εξαιτίας των παράτυπων τίτλων που κατείχαν.
Το θέμα είχε σκάσει στα χέρια της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία είχε περάσει νόμο για νομιμοποίηση των παράτυπων τίτλων της περιόδου 2004-2008. Ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, διεύρυνε το νόμο εντάσσοντας και αποφοίτους προηγούμενων ή επόμενων ετών προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου ψήφισε διάταξη που ορίζει την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια εξετάσεων.
Αν και το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το θέμα νομιμοποίησης των τίτλων, η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στην αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις και έχουν προσληφθεί όντας κάτοχοι αυτών των τίτλων. Πριν από ένα χρόνο, που είχε ανοίξει το θέμα ο Νίκος Φίλης, υπήρξε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «συγχωροχάρτι» σε επίορκους δημόσιους υπάλληλους. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στο σύνολο των αποφοίτων των συγκεκριμένων 17 ΤΕΕ, όμως, με τη διενέργεια των εξετάσεων θα πρέπει να πάρει θέση για την αντιμετώπισή τους.
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα εμπεριέχει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διενέργεια των ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο Γαβρόγλου (ν. 4485/2017 άρθρο 72) θα καθορίζονται εκτός από τον τόπο και το χρόνο, η εξεταστέα ύλη, καθώς και η κεντρική επιτροπή εξετάσεων, η οποία θα αναλάβει να συγκροτήσει τα διαγωνίσματα. Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος:
• Οι ειδικές πτυχιακές εξετάσεις θα διεξαχθούν στα πρότυπα των εθνικών εξετάσεων. Θα υπάρχει ειδική επιτροπή που θα καθορίσει τα θέματα, καθώς και εξωτερικοί βαθμολογητές.
• Ο βαθμός που θα λάβουν στο τέλος των εξετάσεων, αν είναι πάνω από τη βάση, θα νομιμοποιήσει το πτυχίο τους, αλλά θα καθορίσει και το νέο βαθμό απολυτηρίου. Δηλαδή, αν κάποιος υποψήφιος βαθμολογηθεί με 15, αυτός θα είναι και ο νέος βαθμός απολυτηρίου του.
• Ο ενδιαφερόμενος για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις θα καταθέσει παράβολο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.
• Η λίστα με τα ιδιωτικά ΤΕΕ, οι απόφοιτοι των οποίων θα κληθούν για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου