Το πόρισμα, μεγέθους 108 σελίδων, ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε σήμερα στη ΔΕΗ και ήδη μελετάται από τις υπηρεσίες της. Η κατολίσθηση έγινε στις 10 Ιουνίου και προκάλεσε ζημιές σε εξοπλισμό (εκσκαφείς) της ΔΕΗ, ενώ στις απώλειες προσμετρώνται και το τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη που αναμείχθηκε με χώματα και, συνεπώς, είναι πλέον μη απολήψιμο. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα του Ορυχείου, πριν από την κατολίσθηση, ήταν περίπου 30 εκατ. τόνοι, ενώ οι εργασίες στο Ορυχείο είχαν διακοπεί μία εβδομάδα, πριν από την κατολίσθηση, καθώς είχαν καταγραφεί πρόδρομα φαινόμενα.
Τα βασικά συμπεράσματα, επιγραμματικά, σύμφωνα με την ΔΕΗ είναι:
1. Η κατολίσθηση προκλήθηκε από συρροή πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα:
– συνδυασμός της στροφικής λειτουργίας του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς και της μέσης κλίσης βύθισης της βάσης των λιγνιτικών στρώσεων προς τα Β/Δ.
– ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και (κυρίως) των Αναργύρων.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
– πλήρωση με νερό της σημαντικής ρωγμής που εμφανίστηκε στις 15-05-2017 στη στέψη του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς, και επεκτάθηκε στο σύνολο της στέψης του πρανούς.
2. Πρόκειται περί μη τυπικού φαινομένου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία όπως:
– Κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης αγόνων και τέφρας.
3. Ο οικισμός των Αναργύρων επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται διαμέσου αυτού.
«Η διοίκηση της ΔΕΗ ευχαριστεί τα μέλη της επιτροπής για το άρτιο επιστημονικά και εξαιρετικά επίπονο, όπως αποδείχθηκε, έργο τους. Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης.