Το προσχέδιο έχει δοθεί εδώ και δύο μέρες στη δημοσιότητα, όμως η ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση για το Νέο Λύκειο και το εισαγωγικό σύστημα θα λύσει πολλές απορίες και θα φωτίσει τις μέχρι τώρα αρκετές γκρίζες ζώνες που έχουν ήδη παρατηρηθεί.
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δελτίο Τύπου διευκρινίσεων που παίζει με τις λέξεις και σε καμία περίπτωση δεν δίνει χρηστικές πληροφορίες στους φετινούς μαθητές της Α’ Λυκείου που θα εγκαινιάσουν το 2020 το νέο σύστημα.
Δεν υπάρχουν «διπλές εξετάσεις» αναφέρει, σημειώνοντας ότι το διαγώνισμα του 1ου τετραμήνου (σ.σ.: το οποίο θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο με κοινά θέματα για όλα τα σχολεία) θα… προσφέρει ψυχολογική βοήθεια στους μαθητές και ελάφρυνση της αγωνίας στους γονείς.
Η αλήθεια είναι ότι το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο και από σήμερα μάλιστα θα τεθεί σε συζήτηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα με συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, δεν έχει πείσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να χτυπήσει τη παραπαιδεία και να μειώσει το άγχος των εξετάσεων.
Επιλογή μαθημάτων
Ο Ελεύθερος Τύπος επιχειρεί μια πρώτη ανάγνωση του νέου εισαγωγικού συστήματος με ενδεικτικά παραδείγματα επιλογής σχολών και επιλεγόμενων μαθημάτων.
Αυτό που καίει τους φετινούς μαθητές της Α’ Λυκείου, οι οποίοι θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα το 2020, είναι ο συνδυασμός μαθημάτων που θα τους επιτρέψει την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Χωρίς τεράστιες αλλαγές σε σχέση με το ισχύον εισαγωγικό σύστημα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας κατάφερε ένα ήδη περίπλοκο σύστημα εισαγωγής που βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε κινήσεις στρατηγικής να το κάνει ακόμα πιο δαιδαλώδες! Παρακάτω αναγράφονται τα μαθήματα που πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος για να ενταχθεί στα επιστημονικά πεδία και οι πιθανοί συνδυασμοί.
Α) Τμήματα Φιλοσοφικών Σπουδών
Εξάρχεια: Προφυλακίστηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος για την επίθεση με λοστό σε βάρος της 29χρονης
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Ιστορία
3. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
4. Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Λατινικά, Ιστορία Τέχνης, Φιλοσοφία, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά… (ανάλογα με το τμήμα που ενδιαφέρει τον/την υποψήφιο/α)
Β) Τμήματα Πολυτεχνείων
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Μαθηματικά
3. Φυσική ή Πληροφορική ή Χημεία/Βιολογία (ανάλογα με το τμήμα)
4. Ελεύθερη επιλογή, π.χ. άλλο ένα μάθημα από το σημείο 3 (για να δοθεί πρόσβαση σε επιπλέον τμήματα), Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Μουσική, Ξένη Γλώσσα
Γ) Τμήματα Ιατρικών Σχολών
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Φυσική
3. Χημεία/Βιολογία
4. Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Μαθηματικά (για να δοθεί πρόσβαση σε τμήματα Πολυτεχνείου κ.τ.λ.), Πληροφορική, ξένη γλώσσα…
Δ) Τμήματα Οικονομίας
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Μαθηματικά
3. Κοινωνία-Οικονομία
4. Ελεύθερη επιλογή, π.χ. Φυσική ή Πληροφορική (για να δοθεί πρόσβαση σε επιπλέον τμήματα), Ξένη Γλώσσα…
Παραδείγματα
Ο μαθητής, αν και θα εξεταστεί σε τέσσερα μαθήματα όπως ορίζει το απολυτήριο Λυκείου σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, ως υποψήφιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί να επιλέξει την επίδοσή του μόνο στα τρία πρώτα.
1) Υποψήφιος Φιλοσοφικών Σπουδών:
-Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του στη Νομική, μπορεί να επιλέξει να προσμετρηθούν οι επιδόσεις του μόνο στα μαθήματα Γλώσσα, Αρχαία και Ιστορία. Η επιλογή του τέταρτου μαθήματος δεν τον περιορίζει για την εισαγωγή του στις σχολές των Φιλοσοφικών Σπουδών.
-Αν όμως θέλει να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα τα Αγγλικά, που είναι απαραίτητο για να μπει στη συγκεκριμένη σχολή. Αντίστοιχα, για όλες τις σχολές με ειδικό μάθημα (ΜΜΕ, ξένες φιλολογίες), θα πρέπει να επιλέξει την αντίστοιχη ξένη γλώσσα στην τέταρτη επιλογή του.
2) Υποψήφιος για τμήμα Πολυτεχνείων
-Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του στο Πολυτεχνείο, τα συνολικά μόρια εισαγωγής του θα προκύψουν από τα τρία μαθήματα της Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής.
-Αν θέλει να ανοίξει και το πεδίο των Ιατρικών Σχολών, το τέταρτο μάθημα θα πρέπει να είναι Χημεία/Βιολογία. Σημειώνεται ότι το μάθημα αυτό (σ.σ.: Χημεία/Βιολογία) θα είναι κοινό και θα συμπτυχθεί σε ένα τετράωρο διδασκαλίας ήδη από τη Β’ Λυκείου). Ο βαθμός του για τις ιατρικές σχολές θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Φυσική, Χημεία/Βιολογία.
-Αν θέλει να εισαχθεί μόνο σε σχολές Πληροφορικής, θα επιλέξει ως τρία μαθήματα: Γλώσσα, Πληροφορική, Μαθηματικά. Αν όμως θέλει και πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικά, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα και Φυσική.
3) Υποψήφιος ιατρικών σχολών
-Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του μόνο στις ιατρικές σχολές και σε παραϊατρικά τμήματα, θα προσμετρηθεί η βαθμολογία του μόνο στα μαθήματα Γλώσσα, Φυσική, Χημεία/Βιολογία.
-Αν επιθυμεί να ανοίξει κι ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο, αυτό των πολυτεχνικών σχολών, θα πρέπει να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα τα Μαθηματικά. Ο τελικός βαθμός θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική.
4) Υποψήφιος οικονομικών τμημάτων
-Αν ένας υποψήφιος επιθυμεί την εισαγωγή του σε οικονομικές σχολές, τα μόρια εισαγωγής του σε αυτές θα προκύψουν από τις επιδόσεις του στα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνία/Οικονομία (το τελευταίο αποτελεί σύμπτυξη των κοινωνικών επιστημών όπως ακριβώς στην περίπτωση της Χημείας/Βιολογίας).
-Αν επιθυμεί να ανοίξει τις σχολές Πληροφορικής, θα επιλέξει ως τέταρτο μάθημα την Πληροφορική. Ο βαθμός εισαγωγής θα προκύψει από τα τρία μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική.
-Αν θέλει Πολυτεχνικές Σχολές και Φυσικομαθηματικές σχολές, θα επιλέξει Φυσική ως τέταρτο μάθημα. Ο βαθμός εισαγωγής θα προκύψει από τα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου