Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το capital.gr., λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική κατάρρευσή του, το πρακτορείο, συμφερόντων του ομίλου Πήγασος του κ. Φώτη Μπόμπολα, κατέβαλε στις εταιρίες Πήγασος και Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. το ποσό των 800.000 ευρώ, ποσό που οφειλόταν στους εκδότες – πελάτες του πρακτορείου, στους οποίους και θα έπρεπε να είχε καταβληθεί. Αυτό, όπως υποστηρίζεται, επέτεινε το πρόβλημα ρευστότητας του πρακτορείου, καθώς την ίδια περίοδο είχε σταματήσει και η έκδοση των εφημερίδων «Εθνος» και «Εθνος της Κυριακής».
Οι εκδότες, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγέλλουν υπεξαίρεση και υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί οργανωμένης εξαπάτησής τους. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η υπεξαίρεση συνίσταται στο γεγονός ότι χρήματα που έχουν εισπραχθεί από το δίκτυο δεν έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες εφημερίδων και έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρακτορείο για την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών. Για το λόγο αυτό, οι εκδότες φέρονται να κινούν συντονισμένα ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων.
Η ανυπαρξία ιδιοκτήτη στο πρακτορείο «Ευρώπη», αλλά και η κακή διαχείριση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς του Τύπου, δημιούργησαν ανασφάλεια στο δίκτυο υποπρακτόρων και εφημεριδοπωλών, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αδυναμία της «Ευρώπης» από άποψη ρευστότητας και τη μη καταβολή εισπραχθέντων ποσών στους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η «μαύρη τρύπα» των οικονομικών του πρακτορείου «Ευρώπη» υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ.
Η Πήγασος και οι Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. με την ιδιότητα των βασικών μετόχων του πρακτορείου ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό να καταβάλουν χρήματα για την εξυγίανση και τη συνέχιση της δραστηριότητάς του, πράγμα για το οποίο παρέχονταν διαβεβαιώσεις προς τους εκδότες. Τελικώς η αύξηση δεν πραγματοποιήθηκε, αφού κανένα ποσό δεν καταβλήθηκε ως το τέλος της περιόδου της αύξησης, που ήταν η 4η Αυγούστου. Την ίδια περίοδο ο κ. Φώτης Μπόμπολας διέρρεε ότι είχε συμφωνήσει με τον όμιλο Σαββίδη προκειμένου να εισέλθει ως μέτοχος στο πρακτορείο ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά.
Ομως, ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της Πήγασος που διενεργήθηκε στις 26 Ιουλίου, όπως αναμενόταν, δεν έδωσε τη λύση που θα οδηγούσε στη σωτηρία του πρακτορείου διανομής, δηλαδή την εξαγορά του από κάποιον επιχειρηματία. Και αυτό, καθώς ούτε η εταιρία Dimera, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, που απέκτησε τους τίτλους του «Εθνους», του «Εθνους της Κυριακής» και της «Ημερησίας» έναντι του ποσού των 3,58 εκατ. ευρώ, ούτε κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος βρέθηκε να καταβάλει το ευτελές ποσό των μόλις 156.000 ευρώ που είχε οριστεί ως τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό, προκειμένου να αποκτήσει το 26,5% του πρακτορείου και να προχωρήσει στη διάσωσή του.
Βίντεο ντοκουμέντο απο τις ένοπλες ληστείες στο Γέρακα και στα Μελίσσια [βίντεο]
Σημειώνεται ότι το πρακτορείο διανομής Τύπου αναλαμβάνει τη διανομή των εντύπων για λογαριασμό των εκδοτών και την είσπραξη του αντιτίμου των πωλήσεων από το δίκτυο των υποπρακτόρων. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια ποσά εισπράττει είναι υποχρεωμένο να τα αποδίδει απευθείας στους πελάτες του και δεν δικαιούται να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της λειτουργίας του.
«Εξαφανισμένοι» είναι τόσο ο εκτελεστικός πρόεδρος του πρακτορείου, κ. Δ. Παναγούλιας, όσο και ο τέως διευθύνων σύμβουλος, κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος, σημειωτέον, παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Η κατάρρευση του πρακτορείου «Ευρώπη» -που ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο πρακτορείο διανομής Τύπου, με δίκτυο το οποίο κάλυπτε ποσοστό άνω του 50% του Τύπου-, για την οποία οι εκδότες αποδίδουν σοβαρές ευθύνες στον κ. Φ. Μπόμπολα, προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, οι οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι τραγικές για δεκάδες επιχειρήσεις που του είχαν εμπιστευθεί ουσιαστικά τη ζωή τους, αλλά και για εκατοντάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στον αέρα.
Η πρώτη, και άμεση, συνέπεια ήταν η μη καταβολή σημαντικών εισπραχθέντων ποσών προς τους εκδότες, οι οποίοι, μπροστά στη διαφαινόμενη κατάρρευση της «Ευρώπης», αναγκάστηκαν, τις προηγούμενες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο, να αποφασίσουν τη μετακίνησή τους στο άλλο πρακτορείο διανομής Τύπου, το «Αργος», προκειμένου να μη βρεθούν ακάλυπτοι.
Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν απέτρεψε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα να χάσουν τα χρήματα από τις πωλήσεις των εντύπων τους που εισέπραξε το πρακτορείο «Ευρώπη» και τα οποία οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων προόριζαν για τις πληρωμές των εργαζομένων τους και άλλων υποχρεώσεών τους (τυπογραφεία κ.λπ.), που απαιτούνται για την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της κυκλοφορίας των εντύπων τους. Σημειώνεται ότι υπάρχουν υπόλοιπα του δικτύου υποπρακτόρων τα οποία είναι ικανά να ικανοποιήσουν εν μέρει τις απαιτήσεις προς τους εκδότες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εκδοτών, τα υπόλοιπα αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το πρακτορείο για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών υποχρεώσεών του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής