Οι Ελληνες καπνιστές παράγουν κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 3.500 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών. Είναι ευνόητος, επομένως, ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκονται από τα αποτσίγαρα τόσο τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια όσο και οι άνθρωποι.
«Πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά), αποτελούν μια τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό και δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου», αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Στα αποτσίγαρα υπάρχουν χημικές ουσίες, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η αιθυλική φαινόλη. Αυτές διαρρέουν στα νερά και τη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια. Σε θαλάσσιους οργανισμούς έχει φανεί πως η μέση θανατηφόρα δόση για αυτούς ήταν περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού.
Οπως προκύπτει από έρευνες, περίπου 0,6-3,0% των ξηρών φύλλων καπνού αποτελούνται από νικοτίνη. Αυτή είναι που προκαλεί τα τοξικά συμπτώματα σε μικρά παιδιά. Παρόλο που ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει από 9 mg έως 30 mg νικοτίνης, ο εισπνεόμενος καπνός οδηγεί στο να απορροφούν οι πνεύμονες του καπνιστή μόνο 0,5 -2 mg ανά τσιγάρο. Η θανατηφόρα δόση μετά από κατάποση (συνήθως γίνεται από παιδιά) έχει αναφερθεί πως είναι μεταξύ 40 και 60 mg. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους με στοματική επαφή ή με τη μίμηση των ενηλίκων με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος δηλητηρίασής τους, ενώ στους ίδιους κινδύνους φέρονται να είναι εκτεθειμένα και τα κατοικίδια ζώα, στα οποία η μέση θανατηφόρα δόση έχει αναφερθεί πως είναι 9,2 mg/kg».
Επιπλέον, τα αποτσίγαρα αποτελούν και μεγάλο κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 10.200 πυρκαγιές αγροτοδασικών εκτάσεων κάθε έτος, ένα ποσοστό οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, με πρώτη σε συχνότητα αιτία σ’ αυτή την κατηγορία την απόρριψη αναμμένου αποτσίγαρου. Και στις 20.000 περίπου αστικές πυρκαγιές ετησίως εμπλέκονται ως αιτία τα αποτσίγαρα.
«Φίλοι καπνιστές, εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων», τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Επίσης, απευθύνει έκκληση και στις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους πολίτες. «Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουόμενων».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου