Ταυτόχρονα, διασαφηνίζεται από πλευράς ΥΠΕΝ ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εφόσον ήταν ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ έστω και για μία μόνο χρονιά μεταξύ 2014 και 2017.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο διευκρινίζεται:
1. Δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης του ενδιαφερομένου και αντίγραφο δήλωσης σχετικά με την περίπτωση έκτασης δηλωμένης στο ΟΣΔΕ, αφού αυτή έχει αντικατασταθεί με το διαβιβαστικό, με το οποίο αποστέλλονται τα γεωχωρικά στοιχεία τού ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για το σύνολο των εκτάσεων.
2. Για τη διαπίστωση, αρκεί η αιτούμενη έκταση για εξαγορά ή χρήση να έχει δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ, μόνο σε ένα από τα έτη, είτε αυτό αναφέρεται στην τελευταία τριετία είτε στο τρέχον έτος.
3. Σχετικά με την τήρηση της εξάμηνης προθεσμίας, από το πέρας της προθεσμίας της παραγράφου 1 του άρθρου 15 ν. 3889/2010, για την έκδοση της διοικητικής πράξης έγκρισης εξαγοράς ή επέμβασης (χρήση) η οργάνωση και ιεράρχηση της επεξεργασίας των σχετικών αιτήσεων θα εκτελείται με προτεραιότητα στα ολοκληρωμένα από πλευράς στοιχείων αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη την εκκρεμότητα εξέτασης στις περιπτώσεις που έχουν παράλληλα υποβληθεί αντιρρήσεις για τα ίδια γεωτεμάχια.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τα κριτήρια και τα εργαλεία που θα πρέπει να έχουν οι αγρότες προκειμένου να σώσουν τόσο τις εκτάσεις όσο και τις επιδοτήσεις τους.
Συνοπτικά, με βάση και τις προηγούμενες διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, ισχύουν τα εξής:
Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής τους, είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
Εάν αιτηθούν την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:
• Αίτηση εξαγοράς
• Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)
• Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
Εάν αιτηθούν τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:
• Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)
• Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η εγκύκλιος «επιτυγχάνει την εξυπηρέτηση των αγροτών ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να ολοκληρωθούν επιτυχημένα οι διαδικασίες των αιτήσεων εξαγοράς ή χρήσης, ενώ αποσυμφορεί τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες επιφορτίστηκαν εδώ και επτά μήνες με την εξυπηρέτηση των πολιτών κατά τη διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων». Με πιο απλά λόγια, αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινωθεί και η παράταση για τις υποβολές αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών, αφού τα προβλήματα που περιγράφονται από πλευράς ΥΠΕΝ αφορούν την πλειονότητα των πολιτών και έρχονται προς επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος του Ελεύθερου Τύπου.
Να υπενθυμίσουμε, ότι το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να δώσει παράταση μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου