Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τελικά αποδεκτή η εισήγηση να δοθεί μια μικρή παράταση τριών εβδομάδων στην προθεσμία για την ασφάλιση των οχημάτων τα οποία εντοπίστηκαν ως ανασφάλιστα.
Η παράταση θα προβλέπεται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδος.
Βάσει της απόφασης αυτής, όποιοι φορολογούμενοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα, εφόσον προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων και στην πληρωμή ασφαλίστρων για τα οχήματά τους αυτά μέχρι τις 14 Ιουλίου, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής του προστίμου των 250 ευρώ.
Οι αποφάσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν και τα εξής:
1) Από τις 15 Ιουλίου και μετά, το πρόστιμο-παράβολο για όσους εξακολουθούν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα θα μειωθεί από τα 250 ευρώ στα 100-200 ευρώ για οχήματα μέχρι 1.000 κυβικά εκατοστά.
Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον κυβισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, το πρόστιμο θα κυμαίνεται ως εξής:
• Για δίκυκλα μέχρι 250 κυβικά εκατοστά: 100 ευρώ
• Για δίκυκλα και αυτοκίνητα από 250 ως 1.000 κυβικά εκατοστά: 200 ευρώ
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
• Για δίκυκλα και αυτοκίνητα πάνω από 1.000 κυβικά εκατοστά: 250 ευρώ.
2) Σε όσους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο-παράβολο των 250 ευρώ και προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους, το ποσό των 250 ευρώ θα τους επιστραφεί. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ανέρχονται περίπου σε 6.000.
Διευκρινίσεις
Εν τω μεταξύ στις 14 Ιουλίου θα γίνει νέα διασταύρωση, αφού προηγουμένως οι βάσεις δεδομένων των συναρμοδίων υπουργείων ενημερωθούν με περισσότερες μεταβολές. Για το λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.
Η τελευταία αυτή επισήμανση αφορά χιλιάδες περιπτώσεις οχημάτων που έχουν ακινητοποιηθεί στην επαρχία, χωρίς όμως να έχουν παραδοθεί οι πινακίδες τους στις αρμόδιες ΔΟΥ και φυσικά χωρίς να έχουν ανανεωθεί τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν ειδοποιητήρια ότι τα οχήματά τους είναι ανασφάλιστα.
Οσον αφορά τα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα που εστάλησαν κατά λάθος σε εκατοντάδες πολίτες, ο τρόπος χειρισμού όλων αυτών των υποθέσεων παραμένει υπό εξέταση. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούν σε «ουρές» στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στα αστυνομικά τμήματα ή στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.
Διορθώσεις για 300.000 κλεμμένα Ι.Χ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν και ο αριθμός των κλεμμένων οχημάτων είναι απίστευτα μεγάλος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είχε δώσει το σχετικό αρχείο στην ΑΑΔΕ, διότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση, με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις να βγάλουν άλλα αντί άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα σύνολο 430.000 αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα, περίπου 300.000 είναι σε καθεστώς οριστικής απώλειας (έχει παρέλθει το προβλεπόμενο 5μηνο) και πρόκειται να «πέσουν» τώρα στο σύστημα κι έτσι να διορθωθούν τα αντίστοιχα λανθασμένα ειδοποιητήρια.
Παρά ταύτα, υπάρχει κι ένας αριθμός κλεμμένων οχημάτων που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το αρχείο, καθώς τα περιστατικά υπάγονται σε αστυνομικά τμήματα που δεν είναι διασυνδεμένα με την κεντρική βάση δεδομένων και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει οι ίδιοι να κινηθούν για να διορθώσουν τα λάθη.
Ειδική περίπτωση είναι, επίσης, τα οχήματα των θανόντων, που υπολογίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε περίπου 70.000. Με δεδομένο ότι υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης του θανάτου από τους κληρονόμους εντός 6μήνου, τα Μητρώα των εφοριών δεν ήταν δυνατόν να είναι ενημερωμένα κι έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούν μόνοι.
Γιώργος Παλαιτσάκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου