Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», το νοσοκομείο παραμένει 5-6 χρόνια χωρίς οργανωμένο -πλήρως στελεχωμένο αγγειοχειρουργικό τμήμα. Στο τμήμα υπάρχει μόλις ένας επικουρικός γιατρός, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καλείται να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο!
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα ανακινήθηκε με αφορμή την αναγκαστική διακομιδή μιας νέας κοπέλας θύματος τροχαίου ατυχήματος. Η τραυματίας, ενώ αρχικά διακομίσθηκε στον «Ευαγγελισμό», διαπιστώθηκε ότι απαιτούνταν να υποβληθεί σε αγγειοχειρουργική επέμβαση, κάτι που ήταν αδύνατο στον «Ευαγγελισμό», καθώς η συγκεκριμένη ειδικότητα εκλείπει από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μας, με αποτέλεσμα η τραυματίας να διακομιστεί στον Ερυθρό Σταυρό ύστερα από πολλές ώρες.
Μία βραδιά κάτω από την Ελιά: Νέος πρεσβευτής ο chef με αστέρια Michelin, Luca Piscazzi
«Ευθύνες υπάρχουν σε παλιότερες διοικήσεις που ‘‘εξαφάνισαν’’ εν μια νυκτί τη μια θέση ειδικευμένου αγγειοχειρουργού από τον οργανισμό του νοσοκομείου, παρότι μάλιστα είχε ήδη προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η κρίση κι ο διορισμός μόνιμου γιατρού. Ευθύνες υπάρχουν και στις επόμενες διοικήσεις ως σήμερα, που ‘‘αρκούνται’’ σε έναν επικουρικό, δηλαδή συμβασιούχο-‘‘όμηρο’’ αγγειοχειρουργό» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε τραγική κατάληξη, ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο «Ευαγγελισμός» δεν διαθέτει οργανωμένο αγγειοχειρουργικό τμήμα δείχνει τι συμβαίνει σε άλλα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και των ελληνικών νησιών. Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» οι εργαζόμενοι του σωματείου, η διαδικασία της διακομιδής, ακόμη και εάν το άλλο νοσοκομείο είναι κοντά, σημαίνει σημαντικό χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τον ασθενή.
«Απαιτούμε άμεση κάλυψη με ειδικευμένους μόνιμους γιατρούς -αλλά και ειδικευόμενους- στην κρίσιμη ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής, στα πλαίσια οργανωμένου αγγειοχειρουργικού τμήματος με τις ανάλογες κλίνες, τον εξοπλισμό και όλο το προσωπικό των υπόλοιπων και εντελώς απαραίτητων ειδικοτήτων (νοσηλευτές κ.λπ.). Το έχουμε επισημάνει αναρίθμητες φορές και με κάθε τρόπο: με επιστολές, με κείμενα υπογεγραμμένα από τους συναδέλφους, με υπομνήματα (κατατεθειμένα και στη Βουλή), με κινητοποιήσεις και απεργίες», τονίζουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Επανερχόμαστε με έμφαση σήμερα, καθώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά να αισθανόμαστε ανίσχυροι ακόμη και μπροστά σε σχετικά απλά περιστατικά, την ώρα που η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και η εξειδίκευση του προσωπικού μπορεί να κάνει θαύματα».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου