Ο Κανονισμός αυτός πήρε το όνομά του από το ατύχημα που έγινε στην ομώνυμη ιταλική πόλη το 1976, όταν διέρρευσαν δηλητηριώδη αέρια από ένα εργοστάσιο που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.
Με βάση τον Κανονισμό, πρέπει κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στην οποία βρίσκονται καύσιμα, φυτοφάρμακα, εκρηκτικά και κάθε λογής επικίνδυνα χημικά σε ποσότητες πάνω από κάποιο όριο να διαθέτει όχι μόνο συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων αλλά και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών με την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας για να περιοριστούν οι συνέπειες.
Το σχέδιο αυτό ονομάζεται ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης) και προβλέπεται η κατάρτισή του ενώ για τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις υπάρχουν τα «ειδικά ΣΑΤΑΜΕ».
Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε την κατάρτισή τους από το 2015 και το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που προχωρούν δύο χρόνια μετά. Στο μεταξύ, διαπιστώθηκε η αδυναμία των κρατικών αρμοδίων να παρέμβουν αμέσως σε δύο περιπτώσεις: Η μία όταν το 2015 πήρε φωτιά εργοστάσιο επεξεργασίας ανακυκλωμένων υλικών στον Ασπρόπυργο που έμεινε να σιγοκαίει επί μήνες και η άλλη όταν 90 τόνοι υδραργύρου παρέμεναν προχείρως αποθηκευμένοι σε χώρο επίσης στη Δυτική Αττική.
Οι εγκαταστάσεις για τις οποίες καταρτίζονται ειδικά ΣΑΤΑΜΕ είναι συνολικά 38, εκ ων οποίων 23 βρίσκονται στη Δυτική Αττική και αρκετές ακόμη στη γειτονική ζώνη Περάματος ή δυτικότερα του Κηφισού ποταμού.
Η κατάρτιση των ειδικών ΣΑΤΑΜΕ προβλέπεται και στο σχέδιο «Ξενοκράτης» ενώ καθένα από αυτά περιγράφει σε 500 σελίδες εξαντλητικά τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέμβουν στην περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει από εδώ και μπρος να έρθουν ένα προς ένα για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ από συμβούλους της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται μετά την καθυστέρηση των δύο χρόνων που μεσολάβησε προκειμένου να γίνουν οι σχετικές μελέτες. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράστηκαν πρόσθετες επιφυλάξεις και για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που χάνουν συνεχώς έμψυχο δυναμικό ενώ καλούνται να παρέμβουν συχνά με εξοπλισμό που είναι ανεπαρκής και απαξιωμένος λόγω οικονομικής κρίσης.
Στα ΣΑΤΑΜΕ περιλαμβάνονται:
– Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής.
Βόλος: Στις 3 Φεβρουαρίου η απόφαση για την υπόθεση ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου
– Η εξέταση συγκεκριμένων και ενδεικτικών ανά εγκατάσταση κατηγοριών βιομηχανικών ατυχημάτων, που έχουν αναγνωριστεί ως πιθανά στην κάθε υπό εξέταση μονάδα, καθώς επίσης και των λειτουργιών και των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεών τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον (γίνεται και χαρτογραφική αποτύπωση ζωνών προστασίας ανά ατύχημα που εξετάζεται).
– Τα στάδια κλιμάκωσης επιχειρήσεων και οι διαδικασίες αντίδρασης και περιορισμού των συνεπειών.
Επιγραμματικά τα υπόψη σχέδια πραγματεύονται θέματα όπως:
– Η ειδοποίηση/κινητοποίηση των αρχών επέμβασης.
– Η διεύθυνση/έλεγχος των επιχειρήσεων.
– Η ειδοποίηση/ενημέρωση και η προστασία του κοινού.
– Η ασφάλεια του προσωπικού επέμβασης.
– Η δημόσια υγεία.
– Η αναγνώριση των πηγών τεχνικής υποστήριξης.
– Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά το ατύχημα, προκειμένου η πληγείσα περιοχή να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες ζωής.
Οι αρμόδιες αρχές που καλούνται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος είναι: Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, Λιμεναρχείο, Αδειοδοτούσα Αρχή της εγκατάστασης (υπουργείου – περιφέρειας), Υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, όπως του Γενικού Χημείου του Κράτους, των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας, Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, (Πολιτικής Προστασίας, ΠΕΧΩ), Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, όπως Δ/νση Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υπηρεσίες του τοπικού δήμου κ.ά.
Άρης Χατζηγεωργίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου