Το κόστος
Εικάζεται ότι η κατολίσθηση μπορεί να κοστίσει στη ΔΕΗ σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς θάφτηκαν τέσσερις γερανοί της (200 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας), η απομάκρυνση των χωμάτων μπορεί να κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει το μισό λογαριασμό για τη μετεγκατάσταση του χωριού Ανάργυροι.
Στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση δεν γίνονταν εργασίες από τη ΔΕΗ. Ηταν εντός του λιγνιτικού πεδίου και του ορυχείου, αλλά δεν έβγαζαν λιγνίτη. Η ΔΕΗ είχε από εβδομάδες πληροφορηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης. Αλλωστε, οι ρωγμές στα σπίτια των Αναργύρων είχαν πολλαπλασιαστεί. Οι ειδικοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο και για λόγους ασφαλείας έκλεισαν το ορυχείο από τις 3 Ιουνίου. Μάλιστα, μετακίνησαν και τους τεράστιους καδοφόρους γερανούς. Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος «γλίστρησαν» από την πλαγιά, καταπλακώνοντας τέσσερις από τους έξι τεράστιους γερανούς!
https://www.youtube.com/watch?v=kCfN7C8dLBU
Οι λόγοι
Τρεις φέρονται να είναι οι κύριοι και συνδυαστικοί λόγοι της καταστροφής:
* Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα στελέχη των οποίων δεν έδιναν από το 2011 το «πράσινο φως» για έναρξη εργασιών εξόρυξης λιγνίτη από το συγκεκριμένο σημείο. Από το 2011 υπήρχαν πολλές διάσπαρτες τομές που έκαναν οι αρχαιολόγοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη «πίεση» στην πλαγιά.
* Τα ρήγματα της περιοχής, τα οποία είναι γνωστά στα στελέχη της ΔΕΗ.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
* Η σύσταση του εδάφους, καθώς πρόκειται για αμμώδη χώματα.
Θα γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων
Μετά την κατολίσθηση όλοι οι «αρμόδιοι» έσπευσαν στην περιοχή. Από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη έως τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Το ένα ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί η ΔΕΗ την υπάρχουσα κατάσταση, το άλλο -και προφανώς πιο σημαντικό- είναι τι θα γίνει με την εξαγγελθείσα και πολυδιαφημιζόμενη μετεγκατάσταση των κατοίκων των Αναργύρων. Η πολιτική απόφαση έχει παρθεί πριν από χρόνια, αλλά η υλοποίησή της δεν έγινε γιατί ούτε το υπουργείο ούτε η ΔΕΗ θέλησαν να πληρώσουν για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων από τους Αναργύρους στο Κουρί Πτολεμαΐδας.
Μόλις πριν από τρεις μήνες, ο Γιώργος Σταθάκης είχε δεχθεί φορείς της περιοχής για να συζητήσουν για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων. Τότε ο υπουργός είχε προχωρήσει σε… αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις αποφεύγοντας να δεσμευτεί. Ομως χθες όχι μόνο έσπευσε στους Αναργύρους, αλλά έδωσε και λύση! Το υπουργείο με ανακοίνωσή του (όπου παρεμπιπτόντως το όνομα του προέδρου της ΔΕΗ ήταν λάθος!) έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. «Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση», αποφάσισε -δυστυχώς μετά την καταστροφή- ο κ. Σταθάκης.
Αριθμοί
-220 κάτοικοι των Αναργύρων φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας
-80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ήταν η κατολίσθηση
-1 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στη ΔΕΗ η κατολίσθηση του Σαββάτου
-5.300.000 δρομολόγια θα πρέπει να κάνουν τα φορτηγά για να μετακινήσουν τον όγκο της κατολίσθησης
-100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στη ΔΕΗ η απομάκρυνση των χωμάτων
-4 τεράστιοι καδοφόροι γερανοί θάφτηκαν κάτω από τα χώματα
-200 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε καδοφόρος γερανός
Αγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου