Υπογραμμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που είναι συναρμόδια για την εκπόνηση του νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Το διυπουργικό αυτό όργανο είναι, επίσης, επιφορτισμένο και με την αποστολή του σχεδίου Π.Δ. για το εκάστοτε ΕΣΧΑΔΑ προς το ΣτΕ, το οποίο θα επεξεργαστεί, στη συνέχεια, το κανονιστικό αυτό διάταγμα.
Ειδικότερα ο διεθνής διαγωνισμός που θα προκηρύξει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. θα αφορά στην αξιοποίηση 2 ακινήτων στην περιοχή Γούρνες Χερσονήσου (Ηράκλειο Κρήτης), εντός της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης. Τα προς αξιοποίηση ακίνητα συνίστανται: (α) σε έκταση περίπου 30.000 τ.μ. και (β) σε παραθαλάσσια έκταση 316.000 τ.μ. περίπου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη ΖΩΝΗ Ι του ακινήτου εμβαδού 29.113 τ.μ. προβλέπεται η χρήση «ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-ΑΝΑΨΥΧΗ».
Ειδικότερα οι χρήσεις γης προβλέπουν: α) εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, β) κοινωνική πρόνοια, γ) γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, ζ) αθλητικές εγκαταστάσεις, η) πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ια) χώροι συνάθροισης κοινού, ιβ) εστίαση, ιγ) αναψυκτήρια, ιε) στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) και ιστ) εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων.
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης είναι οι εξής: Συντελεστής Δόμησης = 0,4, ΚΑΛΥΨΗ: 40%, ΥΨΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: κατά ΝΟΚ/2012, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: Π.Δ. 24-05-1985 (ΦΕΚ-270Δ’/1985), ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Π.Δ. 209/24-06-1998 (ΦΕΚ-169Α’/1998).
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για την πιο ενδιαφέρουσα επενδυτικά ΖΩΝΗ ΙΙ, εμβαδού 316.454 τ.μ., προβλέπεται η χρήση: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΨΥΧΗ».
Εδώ οι χρήσεις γης είναι οι ακόλουθες: α) τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.), β) ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα κ.λπ.), γ) τουριστικοί λιμένες όπως αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών κ.λπ., ε) εμπορικά καταστήματα, καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, ζ) κοινωνική πρόνοια, η) αθλητικές εγκαταστάσεις, θ) πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ι) θρησκευτικοί χώροι, ιβ) χώροι συνάθροισης κοινού, ιγ) εστίαση, ιδ) αναψυκτήρια, ιστ) στάθμευση (κτίρια, γήπεδα) και ιζ) εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων.
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης είναι οι εξής: Σ.Δ. = 0,15, ΚΑΛΥΨΗ: 20%, ΥΨΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: κατά ΝΟΚ/2012, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ: νομοθεσία για εκτός σχεδίου δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 50 μ. από γραμμή αιγιαλού (ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Γουβών, ΦΕΚ-60ΑΑΠ/2010).
Παρουσίαση
Σύμφωνα με την παρουσίαση του Ταμείου για την έκταση, η ευρύτερη περιοχή των περί ου ο λόγος ακινήτων διαθέτει μια αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική, κυρίως λόγω χρήσεων τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας που βρίσκονται σε αυτή.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Αποτελεί δε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, ξενοδοχειακά καταλύματα πολύ υψηλών προδιαγραφών, καθώς και γήπεδο golf.
Τα ακίνητα είναι εύκολα προσβάσιμα, καθώς τοποθετούνται επί του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και απέχουν 16 χλμ. από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ. από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” και 10 χλμ. από τον εξαιρετικά δημοφιλή οικισμό της Χερσονήσου.
Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης, με παράλληλη δημιουργική χρήση της παραλιακής ζώνης για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του Ελληνικού
Την κατάρτιση και υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της αναδόχου κοινοπραξίας, με επικεφαλής την Lamda Development, για την ανάπλαση του Ελληνικού προβλέπει απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το μνημόνιο προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αρχαιολογικών εργασιών με στόχο την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ ορίζονται «δικλίδες ασφαλείας» σε περίπτωση που προκύψουν καθυστερήσεις λόγω των ευρημάτων. Προβλέπεται να συνοδευτεί με τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει διαδικασίες «fast track» όσον αφορά στην υλοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών, εφαρμόζοντας, πλήρως, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις αρχαιότητες. Ουσιαστικά, το μνημόνιο θα προβλέπει τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών, όπως και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων με ευθύνη του επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην έκταση 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ειδικότερα το κείμενο του μνημονίου συνεργασίας ορίζει:
1) Τους όρους της συνεργασίας.
2) Τον προγραμματισμό της αρχαιολογικής έρευνας.
3) Την έκταση και διάρκεια της αρχαιολογικής έρευνας.
4) Την αποτύπωση-φωτογράφηση ευρημάτων.
5) Την αποθήκευση, συντήρηση και τεκμηρίωση κινητών ευρημάτων.
6) Το προσωπικό.
7) Την υλικοτεχνική υποδομή.
8) Την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής