Το μεγάλο, πολιτικό συμπέρασμα; Οτι αναδιανέμεται η μισοκαμένη πίτα της εξουσίας που ξαναμαγειρεύεται από τις στάχτες της, την ίδια ώρα που ξηλώνονται τα παλιά τζάκια για να αντικατασταθούν από επιχειρηματίες με οπλοστάσιο ισχυρότερων κεφαλαίων. Και όλα αυτά χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς ποτέ να έχουν δοθεί τηλεοπτικές άδειες, μια ήττα της κυβέρνησης στην οποία έρχεται να προστεθεί και η ματαίωση της περαιτέρω ισχυροποίησης του Ιβάν Σαββίδη, μετά την αποτυχία του να αγοράσει τον ΔΟΛ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό «ανθούν» νέες συμμαχίες, που ίσως εξελιχθούν σε παράφορους επιχειρηματικούς γάμους.
Ο Γ. Βαρδινογιάννης θα συγκατοικήσει με τον Β. Μαρινάκη στο πνεύμα της ομοφωνίας που συνιστά η πάγια επιχειρηματική κουλτούρα του Mega. Ο Γ. Αλαφούζος φαίνεται να τα βρίσκει, ή τέλος πάντων να υπογράφει άτυπο σύμφωνο «μη επίθεσης» με τον εφοπλιστή, νέο ισχυρό ένοικο του Mega και άσπονδο αντίπαλό του στα ποδοσφαιρικά Βαγγέλη Μαρινάκη. Και ο Ιβάν Σαββίδης παίζει το ρόλο του ενός εναντίον όλων, της μειοψηφίας απέναντι σε ένα ισχυρό μέτωπο, που υπακούει στο δόγμα: ο εχθρός του εχθρού μου έγινε φίλος μου. Ενας Ιβάν όχι και τόσο… τρομερός, μιας και δέχθηκε να αναλάβει ρόλο συμμάχου μιας κυβέρνησης που δεν κατάφερε να πατάξει τη διαπλοκή, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται τουλάχιστον εκείνη, στο δήθεν αριστερόστροφο μυαλό της.
Και ο συμβολισμός; Ο πλειστηριασμός για την κατακύρωση του ΔΟΛ υπέρ του Μαρινάκη, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο, εκεί όπου επί σειρά ετών γευμάτιζε με τους καλεσμένους του ο ιστορικός εκδότης των «Νέων» και του «Βήματος», Χρήστος Λαμπράκης, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον εξ απορρήτων του, Σταύρο Ψυχάρη. Στην αίθουσα έλαμψαν διά της απουσίας τους οι μνηστήρες. Ηταν εκεί μόνο οι δικηγόροι τους και οι συμβολαιογράφοι, που ανακοίνωσαν την επικράτηση της Alter Ego του Β. Μαρινάκη για τα Μέσα του ΔΟΛ και της Alpha Bank για τα ακίνητα του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό κτίριο της Χρήστου Λαδά. Ο Β. Μαρινάκης έδωσε τα περισσότερα χρήματα, 22,8 εκατ. ευρώ, όπως εξάλλου είχε πράξει και στη διαδικασία των προσφορών για τις άδειες καναλιών. Με την κίνηση αυτή, κατέδειξε την ισχύ του στο επιχειρηματικό τερέν, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, που προέκρινε το δικό της «πουλέν», τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ πρόσθεσε άλλες δύο εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο, τρία site και φυσικά το 22,1% ενός καναλιού στη φαρέτρα του… μιντιοστασίου του («Παραπολιτικά», Παραπολιτικά FM, «Επένδυση»).
Την περασμένη Τετάρτη, η διαδικασία ήταν σύντομη, με την ειδική εκκαθαρίστρια Grant Thornton να ανοίγει τους φακέλους, να διαπιστώνει την καλύτερη προσφορά, να το ανακοινώνει σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους της «Ανδρέας Αγγελίδης και Συνεργάτες» και να ανακηρύσσει υπερθεματιστή των τίτλων και των συμμετοχών του ΔΟΛ, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ακολούθησε με 21 εκατ. ευρώ η Vegata Holdings, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν αποκάλυψαν το όνομα του επιχειρηματία που εκπροσωπούσαν, αλλά στην αίθουσα υπήρξε διάχυτη η αίσθηση ότι πίσω της βρισκόταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, διά του Γ. Φιλιππάκη της εφημερίδας «Δημοκρατία». Τρίτη και καταϊδρωμένη η DIMERA, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και υιών, πρότεινε ένα μεσαίο ποσόν, τόσο όσο αντιστοιχεί στην ιδιότητα ενός «λαγού», ρόλου που, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, έπαιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο (11.926.000 ευρώ), όταν διεκδικούσε μια τηλεοπτική άδεια, δηλώνοντας μετά το πέρας της διαδικασίας με ωμότητα, «αυτό που έπρεπε να κάνω, το έκανα». Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Οι μνηστήρες του ΔΟΛ δεν κατέθεσαν μία εγγυητική επιστολή με το ποσό που προσέφεραν, αλλά 4-5 έκαστος και από διαφορετικές τράπεζες. Προφανώς επειδή δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να γνωρίζει καμία τράπεζα τι ποσό είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, φοβούμενοι ότι αυτή η πληροφορία θα έφτανε στους ανταγωνιστές.
Αναλυτικότερα, οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον ΔΟΛ:
-Αlter Εgo (Βαγγέλης Μαρινάκης) 22.892.600 ευρώ. Εγγυητικές 12+5+9.
-Vegata Ηoldings (κυπριακή εταιρία) 21.000.000 ευρώ. Εγγυητικές 10+5+5+1.
-Dimera (Ιβάν Σαββίδης) 11.926.000 ευρώ. Εγγυητικές 7,1+226.000+600.000+1+1+1+1.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
-New Mile 100.000 ευρώ.
-Σχήμα εργαζομένων του ΔΟΛ 3 ευρώ.
Η μοναξιά του Ιβάν Σαββίδη
Με τον ίδιο κυνισμό επανήλθε ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας μετά το τέλος της δημοπρασίας για την πώληση του ΔΟΛ, επιμένοντας ότι θα παραμείνει μέτοχος του Mega, έστω κι αν φαίνεται να χάνει την προοπτική πλήρους ελέγχου του καναλιού. Ο ίδιος σχολίασε το ζήτημα που προέκυψε με τα χρήματα της εγγυητικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα υπάρχει με τα λεφτά από την Κύπρο. Τι έχουν τα λεφτά από την Κύπρο, μυρίζουν;». Και συνέχισε: «Θα είμαι ειλικρινής. Η οικογένεια των δημοσιογράφων και ο χώρος των media είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της κοινωνίας μας και για να μπεις θέλει πολλή προσοχή. Θέλει προηγουμένως να χτυπήσεις την πόρτα, όπως συνηθίζω να λέω. Το πρόβλημα του Σαββίδη ποιο είναι: Εγώ χτυπάω πόρτες, αλλά κανένας δεν ανοίγει. Τώρα θέλω να τις ανοίξω με το πόδι».
Τα ακίνητα
Ταυτόχρονα με τη δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, δημοπρατήθηκαν και τα ακίνητα του ομίλου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο κτίρια στην οδό Χρήστου Λαδά, άλλο ένα στη Ζωοδόχου Πηγής και μεγάλα αγροτεμάχια στις λεωφόρους Μαρκοπούλου και Λαυρίου. Πλειοδότρια αναδείχθηκε η Alpha Bank που πρόσφερε 3,78 εκατ. ευρώ, με τις υπόλοιπες να καταθέτουν: η Linder Σαντορίνη 3.001.000 ευρώ και η Νew Mile 100.000 ευρώ.
Τι απέκτησε ο Μαρινάκης
-To 22,11% των μετοχών του MEGA.
-Τις εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής» και «Τα ΝΕΑ».
-Tα περιοδικά (μεταξύ άλλων) «Cosmopolitan», «Vita», «Γάμος» κ.λπ.
-Τις ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr και tanea.gr.
-Το ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5.
-To 50% των μετοχών της IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ.
-Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ.
Ο διαγωνισμός αφορούσε συνολικά 211 τίτλους, πλήθος περιοδικών, αλλά και ιστορικούς τίτλους, όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Εποχές».
Πλειοδοτήθηκαν, επίσης, άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει.
Αξιο αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1922 και περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο.
Το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ περιλαμβάνει τις εκδόσεις:
α) «Αθηναϊκά Νέα» (1931-1945).
β) «Βήμα» (1945-σήμερα).
γ) «Ελεύθερον Βήμα» (1922-1944).
δ) «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (1926-2004).
ε) «Τα Νέα» (1944-σήμερα).
Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σλάιτς και λοιπά περιοδικά.
Η τύχη του Mega
Η επόμενη ημέρα για το Mega θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις σχέσεις που θα αναπτυχθούν στο βασικό «τρίγωνο» των μετόχων και με δεδομένο το ζητούμενο της παραδοσιακής ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ τους. Μέχρις στιγμής όλα δείχνουν ότι οι πλευρές Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη έχουν καταλήξει σε μία προσυνεννόηση, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό μέτωπο. Με αυτούς είναι εξαιρετικά πιθανό να συνταχθούν και οι μικρότερες συμμετοχές των Ρέστη, Κοπελούζου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το μετοχικό σχήμα του MEGA διαμορφώνεται ως εξής:
***Οικογένεια Βαρδινογιάννη 35%
***Βαγγέλης Μαρινάκης 22,11%
***Ιβάν Σαββίδης DIMERA 19,63%
***Φώτης Μπόμπολας (ενεχυριασμένες) 13%
***Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%
***Βίκτωρ Ρέστης 3,13%
Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για να αλλάξει το Δ.Σ. της εταιρίας και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτό το business plan της Grant Thornton και να ξεκινήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι τότε θα έχει υπάρξει ικανός χρόνος για να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες και μέτωπα, τα οποία είναι λίγο έως πολύ προφανή. Ο κοινός ιδεολογικοπολιτικός παρονομαστής των καναλαρχών, είτε μετόχων του Mega (Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης) είτε και των υπολοίπων (Κυριακού, Αλαφούζος, Κοντομηνάς), επιτάσσει τον παραμερισμό των διχονοιών και των ανταγωνισμών και τη συσπείρωσή τους σε ένα μέτωπο αντι-«σαββιδικό». Αλλωστε η συμφωνία, άτυπη προφανώς, θα είναι από εδώ και στο εξής, σε περίπτωση πρόθεσης διάθεσης μετοχών, να έχει option αγοράς μετοχών καναλάρχης ή μιντιάρχης από το κοινό μέτωπο. Για το φόβο του Ιβάν.
Οι εργαζόμενοι
Από τα 22,8 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο Β. Μαρινάκης, το 75% οδεύει στις τράπεζες (65%) και τους προμηθευτές (10%), ενώ το υπόλοιπο 25% του τιμήματος θα διατεθεί για τις υποχρεώσεις του ΔΟΛ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την εξόφληση των εργαζομένων. Η μόνη υποχρέωση που θα έχει ο νέος αγοραστής, θα είναι το κόστος συντήρησης των ΜΜΕ που θα θελήσει να διατηρήσει, αλλά και η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού που έχουν οι εταιρίες ΑΡΓΟΣ και IRIS.
Οι ενστάσεις
Ο αγώνας για την κατάκτηση του ΔΟΛ θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες, με τυχόν ενστάσεις που αναμένεται να κατατεθούν. Η προκήρυξη προβλέπει πως «κάθε δεσμευτική προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται, επί ποινή ακυρότητάς της, από Εγγυητική Επιστολή ισόποση με το προσφερόμενο τίμημα, νομίμως λειτουργούντος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε χώρα-μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (OECD), ισχύος μέχρι την υπογραφή της σύβασης μεταβίβασης κατ’ άρθρο 75 του Ν. 4307/2014 με περιεχόμενο που θα προσδιορίζεται στο Υπόμνημα Προσφοράς».
Πήγασος όπως ΔΟΛ;
Ηδη ο Ιβάν Σαββίδης χρησιμοποίησε τον Πήγασο, αγοράζοντας από τον Φώτη Μπόμπολα το 20% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Πήγασος (33%) στον Τηλέτυπο και η εταιρία του Dimera Media έχει μπει στο Mega με αντίτιμο τα 5 εκατ. ευρώ που κατέβαλε. Παρά τα δάνεια που είχε λάβει από τις τράπεζες ο Πήγασος, αυτές οι μετοχές (20%) δεν είχαν μπει ενέχυρο, συνεπώς μπορούσαν να πουληθούν. Ο επόμενος έλεγχος, αφού η πράξη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα γίνει από το ΕΣΡ, που έχει και τον τελικό λόγο στη μεταβίβαση.
Ομως, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει ακόμη αγοράσει την εταιρία που διαχειρίζεται το «Εθνος», την «Ημερησία» και την «Goal News», καθώς το σχέδιό του έχει κολλήσει στις τράπεζες που δεν δέχονται το κούρεμα των δανείων. Την περασμένη Τετάρτη ο Φώτης Μπόμπολας αναγκάστηκε να διαψεύσει, μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες που δήθεν θα έκαναν αμέσως απαιτητά τα ποσά αν δεν καλύπτονταν σε διάστημα 90 ημερών. Ομως, την Πέμπτη προκηρύχθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και είναι αμφίβολη η κυκλοφορία των εφημερίδων.
Ποιο είναι το μέλλον της Πήγασος; Αγνωστο και πάντως θολό, καθώς:
α. δεν είναι βέβαιο αν ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται ακόμη για την απόκτηση του συγκροτήματος,
β. δεν είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προβούν στο κούρεμα και θα αποδεχθούν το business plan που έχει προταθεί,
γ. δεν είναι πιθανό να ενδιαφερθεί άλλος επιχειρηματίας.
Αν όλα βγουν αρνητικά, τότε η υπόθεση θα ανατεθεί στα χέρια της Grant Thornton και οι τράπεζες θα διορίσουν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος θα παύσει τα μέλη του Δ.Σ., θα μηδενίσει τις μετοχές της εταιρίας και θα αρχίσει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, προκειμένου να ακολουθήσει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Οπως έγινε και με τον ΔΟΛ. Ο Φώτης Μπόμπολας πασχίζει να πουλήσει προσωπικά και μη υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία για να ξεπληρώσει τους εργαζομένους (δεδουλευμένα 5 μηνών και αποζημιώσεις), ενώ ανοικτό είναι και το σενάριο της πτώχευσης.
Ποδοσφαιρικοί αντίπαλοι
Το σκηνικό της άγριας μιντιακής σύγκρουσης συμπληρώνεται από τις σφοδρές μάχες στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Ο Ιβάν Σαββίδης, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό με 2-3, που στέρησε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης την είσοδο στους προκριματικούς του Champions League, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Αθήνας και της Νέας Δημοκρατίας: «Βλέπετε ποια είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ. Μπόρεσε να ενώσει κόκκινους, πράσινους, κίτρινους. Ας χαίρονται για αυτό μεταξύ τους γιατί είναι εχθροί και τους κάναμε φίλους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σεζόν», είπε ο κ. Σαββίδης, ο οποίος, αναφερόμενος σε απειλές κατά του ίδιου, τόνισε ότι «όλα τα όργανα που πρέπει να γνωρίζουν, γνωρίζουν ήδη. Δεν θέλω να κάνω τώρα σχόλιο, να πω ονόματα, επειδή προς το παρόν η υπόθεση βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης και δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι ότι θα αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι εκτός από τις ομάδες θα ενωθούν τώρα και όλα τα πολιτικά κόμματα εναντίον του ΠΑΟΚ».
Στις δηλώσεις Σαββίδη απάντησε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε «ξενόφερτο» τον επικεφαλής του ΠΑΟΚ, κατήγγειλε και τα εξής: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας Σαββίδης που να έχει γεμίσει την Ελλάδα με τέτοιου είδους δηλώσεις. Πήγε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι είναι λαγός, είπε ότι δίνει 25 εκατομμύρια για το Mega και έδωσε τελικά 11, ενώ οι άλλες δύο προτάσεις ήταν πάνω από 20, δεν καταλαβαίνω πραγματικά από πού ξεκινάει και πού τελειώνει, ούτε για ποιο λόγο έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Εμείς την καταγγέλλουμε, γιατί θα μπορούσε να είχε καθαρίσει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν το κάνει, είναι μόνο λόγια. Ο Παναθηναϊκός θα σταθεί απέναντι από αυτό το σύστημα. Ο ΠΑΟΚ είναι μια αγαπητή ομάδα, οι οπαδοί του τον λατρεύουν και καλά κάνουν, αλλά αυτά που έκανε ο Σαββίδης σε σχέση με εμάς το τελευταίο διάστημα ήταν ύβρις, με την αρχαία έννοια του όρου. Εγώ, σαν Γιάννης Αλαφούζος, έχω ηττηθεί στην προσπάθειά μου, αλλά δεν θα εγκαταλείψω τον Παναθηναϊκό. Δεν θέλω να ασχολούμαι άλλο με το ποδόσφαιρο, μόνο με τη διαφθορά και τη σαπίλα που επικρατούν σε αυτό. Υπάρχει ένας ξενόφερτος κίνδυνος, διαφορετικά και επικίνδυνα ήθη και τρόποι που δεν έχουμε ξαναδεί».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής