Η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας αποτελεί ουσιαστικά «ομολογία» για το πως χάθηκε ο χρόνος για τη σωτηρία της γυναίκας. Ταυτόχρονα, εμμέσως, πλην σαφώς, το ΕΚΑΒ αποδίδει αιχμές στην θεράπουσα ιατρό στη Φολέγανδρο, όταν αναφέρει ότι όταν τηλεφώνησε στις 3.15 τα ξημερώματα στο Συντονιστικό Κέντρο Διακομιδών “δεν ζητήθηκε ως πρώτη επιλογή η αεροδιακομιδή, αλλά πλωτό μέσο διακομιδής”. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ακολουθεί μια σειρά «συνεννοήσεων» και αναζητήσεων -ενδιαμέσως η γιατρός από τη Φολέγανδρο έχει επισημάνει ότι η κατάσταση της γυναίκας εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση. Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ αποκαλύπτει ότι από την πρώτη κλήση στις 3.15′ τα ξημερώματα ελικόπτερο για τη διακομιδή έφτασε τελικά στη Φολέγανδρο στις 6.30′ το πρωί της 31ης Μαϊου. Ο γιατρός αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ περιορίσθηκε απλώς στη διαπίστωση του θανάτου της άτυχης γυναίκας.
Το χρονολόγιο του ΕΚΑΒ είναι αποκαλυπτικό και καθιστά σαφές ότι οι κάτοικοι των νησιών είναι έρμαιοι της τύχης εφόσον ασθενήσουν:
03.15: το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δέχθηκε την πρώτη κλήση, από την θεράπουσα Ιατρό, με αναφερόμενη πάθηση της ασθενούς “Μητρορραγία” και με σκοπό την διερεύνηση του τρόπου αντιμετώπισης του περιστατικού και τη διακομιδή του σε μεγαλύτερο Υγειονομικό σχηματισμό. Μάλιστα δεν ζητήθηκε ως πρώτη επιλογή η Αεροδιακομιδή, αλλά πλωτό μέσο διακομιδής.
03.32: Η θεράπουσα Ιατρός ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ότι η κατάσταση της ασθενούς παρουσίασε σημαντική επιδείνωση.
Κρήτη: Γαμπρός αντί για την εκκλησία βρέθηκε στη φυλακή - Τον συνέλαβαν με κοκαΐνη - Περίμεναν οι... 14 κουμπάροι
03.40′: Γίνεται αίτημα στο ΓΕΑ και ΥΕΝ για την διάθεση των καταλληλότερων και συντομότερων πτητικών και πλωτών μέσων διακομιδής, καθώς και ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης στον τόπο του περιστατικού και παράδοσης της ασθενούς στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.
Το ΥΕΝ άμεσα ανταποκρινόμενο δήλωσε τη διαθεσιμότητα πλωτού μέσου διακομιδής, με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης της ασθενούς άνω των τριών (3) ωρών και ως εκ τούτου η επιλογή αυτή απορρίφθηκε αμέσως.
Την ίδια ώρα το ΓΕΑ ανταποκρινόμενο άμεσα και αυτό με τη σειρά του, δήλωσε τα εξής διαθέσιμα πτητικά μέσα για την Aεροδιακομιδή:
1. το ελικόπτερο Super Puma έρευνας και διάσωσης της Χίου, με ετοιμότητα απογείωσης περίπου τα είκοσι λεπτά, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια πτήσης και προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Φολεγάνδρου ήταν η μία ώρα. Αντίστοιχα η εκτιμώμενη διάρκεια της Aεροδιακομιδής προς το Νοσοκομείο Σύρου, ήταν είκοσι λεπτά.
2. το αντίστοιχο ελικόπτερο της Ρόδου, με εκτιμώμενο χρόνο προσέγγισης στη Φολέγανδρο τη μία ώρα και είκοσι λεπτά, συνοδευόμενο όμως από Ιατρό και Διασώστη της Βάσης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Ρόδου.
Το ελικόπτερο της Βάσης Αεροδιακομιδών της Σύρου, ως επιλογή απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατή η νυχτερινή προσγείωση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, λόγω της ακαταλληλότητας του ελικοδρομίου της Φολέγανδρου.
04.05: Πραγματοποιείται κλήση προς το ΓΕΑ για τη διάθεση του ελικοπτέρου της Χίου. Ωστόσο, παρ’ ότι η διαδικασία αυτή ήταν η ταχύτερη, δεν έγινε αποδεκτή από την
θεράπουσα Ιατρό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στο νησί άλλος Ιατρός για να συνοδέψει την ασθενή.
04.20′: Πραγματοποιείται κλήση προς το ΓΕΑ για την διάθεση ελικοπτέρου της Ρόδου που ήταν και το καταλληλότερο. Η επιλογή αυτή αν και είχε μεγαλύτερη διάρκεια
πτήσης λόγω της προετοιμασίας του ελικοπτέρου και των διαδικασιών του εφοδιασμού για την σωστή Ιατρική αντιμετώπιση της ασθενούς (παραλαβή μονάδων αίματος για άμεση μετάγγιση) και λόγω της μεγαλύτερης απόστασης, έγινε κατ’ ανάγκη τελικά αποδεκτή.
06.40’: Το ελικόπτερο της Ρόδου προσγειώθηκε στη Φολέγανδρο, αφού όμως στην πραγματικότητα η πτήση του διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Εκεί ο Ιατρός
Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δυστυχώς διαπίστωσε τον θάνατο της ασθενούς.