Το όλο έργο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την ψηφιδογράφο Καλλιόπη Καλαϊτζίδου (Calliope mosaics) και τη διάσημη Γαλλίδα ψηφιδογράφο Valerie Nikoladze (Esprit Mosaique) μαζί με μία ομάδα δέκα εθελοντών από διαφορετικές χώρες και περίπου 40 πρόσφυγες από χώρες όπως Αλγερία, Μαρόκο, Συρία, Νιγηρία, Αιθιοπία, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Ιράκ, Μπουρούντι, Αίγυπτο και άλλες. Η δημιουργία του δε, υποστηρίχθηκε από τον δήμο Λέσβου και χρηματοδοτήθηκε από τον Ελβετικό Σταυρό, το Esprit Mosaique και την «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ» ΑΜΚΕ.
Καιρός: Η κακοκαιρία «Έλενα» θα ρίξει πολύ νερό - Οι περιοχές που κινδυνεύουν - Που θα πέσει χιόνι
Ο καθένας που συμμετείχε στο έργο, άνδρας, γυναίκα, ή παιδί, έφτιαξε ένα ή παραπάνω τετραγωνάκια με ψηφιδωτά που εικονίζουν τον πολιτισμό που κουβαλά καθένας μαζί του αλλά και στοιχεία του πολιτισμού της Λέσβου. Τα τετραγωνάκια αυτά στο τέλος ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα πραγματικό «μαγικό χαλί», ένα ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών που αποτυπώθηκε σε ένα ψηφιδωτό έργο.
«Αποτελούν δε» λέει η κ. Καλλιόπη Καλαϊτζίδου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «ένα δώρο από όλους αυτούς τους ανθρώπους στην πόλη της Μυτιλήνης, την πόλη που έγινε διεθνές σημείο αναφοράς από το 2015 και μετά».