«Οι μαθητές θα πρέπει μέσα σ’ ένα φιλικό περιβάλλον να εκπαιδευτούν πώς να φορούν μάσκα, καθώς η καθολική της χρήση έχει αποδειχθεί παρά πολύ αποτελεσματικό μέτρο», αναφέρει, ενώ σχετικά με την επαφή των παιδιών με τους παππούδες τους, η καθηγήτρια προτείνει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και οι γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπτώματα.
Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία με τους ειδικούς να προτάσσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως ασπίδα ασφαλείας. Αρκεί για να είναι το σχολείο ένα ασφαλές περιβάλλον;
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας όταν γίνεται καθολική είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Οταν τη φοράμε προστατεύουμε κυρίως τον απέναντί μας και στη συνέχεια τον εαυτό μας. Το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον γιατί υπάρχει επίβλεψη, πρόγραμμα και συγκέντρωση των παιδιών. Πιο εύκολα «ξεχνιέσαι» όταν είσαι έξω, για παράδειγμα. Γι’ αυτό τον λόγο και θεωρούμε ότι σε μια ολοκληρωμένη δομή με κανόνες τα παιδιά είναι πολύ πιο προστατευμένα.
Μπορεί ένα παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα;
Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά είναι καλύτεροι μαθητές από τους ενήλικες. Θα πρέπει την πρώτη εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί να είναι ελαστικοί με τα παιδιά και να «τα πάρουν με το μέρος τους». Να βρουν τρόπους ώστε με επινοητικότητα και ευρηματικότητα να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Να δημιουργήσουν ένα χαρούμενο περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα εκπαιδευτούν για τη σωστή χρήση της. Εφόσον γίνει αυτό, παιδιά 4 με 5 ετών θα επιστρέφουν σπίτι και θα διορθώνουν τους γονείς τους για τον τρόπο που φορούν ή που αφαιρούν τη μάσκα.
Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς κατά την επαφή των παιδιών τους με άτομα τρίτης ηλικίας;
Προτείνουμε αποστάσεις ακόμα και μέσα στο σπίτι, κατά το δυνατόν φυσικά. Η επαφή με τους παππούδες είναι σημαντική, όμως τα παιδιά θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένα και να προσέχουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν είναι απαραίτητα πιο εκτεθειμένα όταν ζουν στο ίδιο σπίτι με την υπόλοιπη οικογένεια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη χάθηκαν πολλοί ηλικιωμένοι γιατί ήταν σε γηροκομεία και ο ένας κόλλησε τον άλλον. Στη δική μας περίπτωση, στη χώρα μας, δεν είχαμε αυτό το φαινόμενο. Οι γονείς όμως θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε αν τα παιδιά τους εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα να τα απομακρύνουν από τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Κηφισιά: Ένας...17χρονος «οδηγούσε» το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που διέλυσε τη βιτρίνα έκθεσης
Η μάσκα αρκεί για να προστατευθούν τα παιδιά ή είναι αναγκαίες και οι αποστάσεις;
Οι αποστάσεις παίζουν τον ρόλο τους. Μακάρι να είχαμε 10 μαθητές ανά τάξη, αλλά αυτό δεν γίνεται. Η χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις είναι συμπληρωματικά μέτρα, το ένα με το άλλο. Φέτος, τα παιδιά θα κάθονται σε διπλανά θρανία και δεν θα μπορούν να τηρηθούν πάντοτε οι αποστάσεις. Όμως, αν η σύνθεση των ομάδων δεν αλλάζει και ο συμμαθητής που κάθεται δίπλα στον φίλο του είναι ο ίδιος, ο κίνδυνος της εξάπλωσης μειώνεται. Το σημαντικό είναι οι μαθητές να παραμένουν σε ομάδες των οποίων η σύνθεση δεν αλλάζει.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Την Τρίτη η ανακοίνωση της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Σε λίγες μέρες τελειώνει η αγωνία για τους γονείς, που αναμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Την Τρίτη θα οριστεί το πότε θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, με τις επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι 7 ή 14 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη ημερομηνία είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Ιούλιο από την πολιτική ηγεσία, με στόχο να καλυφθούν τυχόν κενά στην ύλη της προηγούμενης τάξης λόγω του δίμηνου lockdown.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Αυγούστου με τον αριθμό των κρουσμάτων να καλπάζει οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να επαναξετάσει την ημερομηνία και πολύ πιθανόν να την παρατείνει. Σημειώνεται ότι μερίδα επιστημόνων ζητεί το άνοιγμα των σχολείων τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές, μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο καθηγητής του LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr