Αδυναμία διενέργειας εξετάσεων, ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά και μεγάλα χρέη σε… ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή είναι η κατάσταση στα δύο μεγάλα δημόσια γυναικολογικά–μαιευτικά νοσοκομεία, το «Αλεξάνδρα» και το «Ελενα Βενιζέλου», σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στη νέα έρευνα που πραγματοποίησε και αφορά στα δύο αυτά νοσοκομεία, τα ευρήματα φαίνονται αποκαλυπτικά. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ωστόσο, διαψεύδει όλες τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, στο γενικό νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, υπάρχει αδυναμία προμήθειας αντιδραστηρίων και δεν εκτελούνται κάποιες βασικές εξετάσεις, όπως οιστραδιόλη, που είναι γυναικολογική ορμόνη, βιταμίνη D3, Τ4 για τον θυρεοειδή, κορτιζόλη κ.ά. «Οι γιατροί κάνουν διάγνωση στα τυφλά», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, όμως, Δημήτρης Βεζυράκης, δήλωσε πως «ουδέποτε έδωσε εντολή να μη γίνονται οι εξετάσεις που αναφέρονται, αντίθετα δόθηκε εντολή να μην υπάρξει καμία έλλειψη».
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις ακτινοθεραπείες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοβαλτίου του νοσοκομείου ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας. Για την επισκευή του απαιτείται αλλαγή της πηγής κοβαλτίου, αξίας 200.000 ευρώ.
«Ετσι αποφάσισαν να αγοράσουν δύο αντλίες για προσωρινή επισκευή, οι οποίες αντλίες κοστίζουν 40.000 ευρώ. Δεν βρήκαν όμως ούτε τα 40.000 ευρώ. Μετά τη δημόσια κατακραυγή από τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ξέρετε τι έκαναν; Για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια διέθεσαν 7.000 ευρώ για μερική ψιλοεπισκευή προκειμένου να υπολειτουργεί».
Ετσι, σε ακτινοθεραπεία υποβάλλονται πέντε με επτά ασθενείς την ημέρα, όπως λέει η Ομοσπονδία, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται 17 ασθενείς.
Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα είναι ένα από τα νοσοκομεία που συμπεριλαμβάνεται στη γνωστή δωρεά σύγχρονων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων του «Σταύρος Νιάρχος». Ωστόσο, όπως και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα γιατί υπάρχει ως όρος στη δωρεά να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να το λειτουργήσει. Η διοίκηση του νοσοκομείου, πάντως, υποστηρίζει ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και «έχει εξασφαλιστεί η στελέχωση του τμήματος με ακτινοφυσικούς».
Σε σχέση με το «Ελενα Βενιζέλου», η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει – και εμμένει σε αυτή της την άποψη – ότι το νοσοκομείο οφείλει 500.000 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. «Φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα διακοπεί το ρεύμα και το αέριο, για αυτό και κάνουν αιματηρή οικονομία». Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, ένα αναισθησιολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες. «Εξαιτίας αυτού ένα χειρουργικό τραπέζι τέθηκε εκτός λειτουργίας. Καθημερινά αναβάλλονται χειρουργεία».
«Οχι μόνο δεν αναβάλλονται χειρουργεία, αλλά κατά το 2016 έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που τηρούνται, πραγματοποιούνται 150-200 επεμβάσεις το μήνα», απαντά ο διοικητής ο οποίος επισημαίνει ακόμη πως «για πρώτη φορά υπερκαλύπτονται οι δαπάνες του νοσοκομείου». Για τους απλήρωτους λογαριασμούς, ο κ. Βεζυράκης απαντά ότι ουδέποτε διεφάνη κίνδυνος διακοπής ρεύματος και φυσικού αερίου και ότι έγινε αύξηση της πίστωσης των αντίστοιχων κωδικών εξόδων, με αποτέλεσμα την αποπληρωμή μέρους των χρεών, περίπου στο ύψος των 220.000 ευρώ.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καταγγέλλουν για «μεροληψία» τον Ξανθό
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και του υπουργού Υγείας με αφορμή σχόλιο του Συνδέσμου περί «μεροληψίας» του υπουργού υπέρ του δημοσίου τομέα. Αφορμή για αυτά τα σχόλια είναι η οικονομική στενότητα που έχουν περιέλθει πολλά διαγνωστικά κέντρα, εξαιτίας ενός κλειστού προϋπολογισμού που δεν καλύπτει όλες τις εξετάσεις αλλά και των αυτόματων επιστροφών (clawback).
«Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον “ανταγωνισμό” ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμισή του με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών» ανέφερε ως απάντηση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και υπεραμύνθηκε της πολιτικής απόφασής του να δώσει προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου