Αρκετοί εκπρόσωποι της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, έχουν ήδη αποχωρήσει.
Οι Ουκρανοί υπάλληλοι που έμειναν στο εργοστάσιο και αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με τη Rosatom διατάχθηκαν να αποχωρήσουν πριν από την Τετάρτη (5/7), κατά προτίμηση μετακινούμενοι στην Κριμαία.
Στην πόλη της Ζαπορίζια, οι αρχές οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για να καθοδηγήσουν τον πληθυσμό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής. Στις οδηγίες περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, το «πώς να ετοιμάσετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης» και το «πώς να φτιάξετε μία αυτοσχέδια μάσκα προστασίας».
Συναγερμός στη Ζαπορίζια: Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για εκρηκτικά στην οροφή του πυρηνικού εργοστασίου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ξανά ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια απειλείται από τα ρωσικά στρατεύματα, δηλώνοντας πως ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει «φυτέψει» εκρηκτικά στην οροφή του εργοστασίου.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά» και που φέρεται να έχουν τοποθετηθεί στην στέγη του σταθμού.
Επικαλούμενος τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Ζελένσκι είπε ότι τα αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί στην οροφή πολλών μονάδων παραγωγής ενέργειας του σταθμού της Ζαπορίζια που τελεί επί του παρόντος υπό ρωσική κατοχή.
Νωρίτερα την Τρίτη (4/7), ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τις «επικίνδυνες προκλήσεις» της Ρωσίας στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Είπε ότι αυτός και ο Μακρόν «συμφώνησαν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό μέγιστο έλεγχο μαζί με τον ΔΟΑΕ», δηλαδή το τμήμα πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ.
Ιράν: Ένας ακτιβιστής έραψε τα χείλη του μετά την αυτοκτονία ενός άλλου ακτιβιστή
Οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι απηχούν τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ. «Υπάρχει σοβαρή απειλή επειδή η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει μια τοπική έκρηξη στον σταθμό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκλυση [ραδιενέργειας]», δήλωσε τότε ο Ζελένσκι.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης, τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, κάθε πλευρά κατηγορεί τακτικά την άλλη ότι βομβαρδίζει γύρω από το εργοστάσιο με κίνδυνο να προκαλέσει ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.
Η Ρωσία έχει κάνει ξεχωριστά τους δικούς της ισχυρισμούς, κατηγορώντας τον στρατό της Ουκρανίας ότι σχεδίαζε επίθεση στο εργοστάσιο.
Ο Renat Karchaa, σύμβουλος του επικεφαλής της Rosenergoatom, φορέα που διαχειρίζεται το πυρηνικό δίκτυο της Ρωσίας, είπε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να ρίξει πυρομαχικά με πυρηνικά απόβλητα από έναν άλλο από τους πέντε πυρηνικούς σταθμούς της χώρας στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια.
«Υπό την κάλυψη του σκότους τη νύχτα στις 5 Ιουλίου, ο ουκρανικός στρατός θα προσπαθήσει να επιτεθεί στον σταθμό της Ζαπορίζια χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και drones επίθεσης καμικάζι», ανέφερε ο Karchaa στη ρωσική τηλεόραση. Δεν παρείχε, ωστόσο, στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: 14χρονος καταπλακώθηκε από παλέτες που μετέφερε ο πατέρας του – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο