Τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να μην αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA). Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία αυτή και επέβαλε ξανά κυρώσεις στο Ιράν το 2018.
Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να μην αναβιώσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον, μια καθυστέρηση την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τη Δύση να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.
«Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή. Και μόνο τότε θα είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε μια μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία», είπε ο Λαπίντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στο Ιράν, ότι αν προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ο κόσμος δεν θα αντιδράσει με λόγια αλλά με χρήση βίας», πρόσθεσε.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Λαπίντ είπε ότι «παρά τα εμπόδια» η σωστή επιλογή για την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ αλλά και «για να προσφέρουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας» είναι μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς».
«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», είπε ο Λαπίντ.
Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
Ειδήσεις σήμερα
Οδηγός κινηματογράφου «Ε.Τ.»: Διαφορετικοί κόσμοι στην οθόνη [trailer]