Ειδικότερα, το VMRO-DPMNE εξασφάλισε τις 58 από τις 120 έδρες, με δεύτερο το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, DUI του Αλί Αχμέτι, με 19 έδρες. Μόλις 18 έδρες καταλαμβάνει το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που καταποντίστηκε. Αν και σε ποσοστό και σε ψήφους υπερισχύει του DUI, λόγω της καραμπολας θα είναι το τρίτο κόμμα, λόγω της καραμπόλας στην κατανομή των εδρών.
Στην τέταρτη θέση με 13 έδρες βρίσκεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει». Από 6 έδρες στη νέα Βουλή καταλαμβάνουν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή και του κόμματος «Ξέρω».
Ο Μίτσκοσκι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας. Η νέα κυβέρνηση, με βάση και την εκλογική νομοθεσία, πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο 50 ημέρες από τη διεξαγωγή των βουλευτών, άρα περίπου στα τέλη Ιουνίου.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξελέγη η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Η νέα πρόεδρος επικράτησε με μεγάλη διαφορά του Στέβο Πενταρόφσκι, που είναι και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας. Η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα γίνει την Κυριακή 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης.
Αλλαγή σκηνικού στα Σκόπια: «Πέταξαν» το Βόρεια από… τη Μακεδονία
Μια δυνατή μπόρα το βράδυ της Τετάρτης διέλυσε το πλήθος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διπλών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών πανηγύριζε την «επική επάνοδο στην εξουσία» του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, όπως σχολίασε ο Πέταρ Αρσόσκι, πολιτικός αναλυτής στη Βόρεια Μακεδονία. Μένει να φανεί αν στα νερά θα χαθούν και η Συμφωνία των Πρεσπών, ο διάλογος με τη Βουλγαρία και το όνειρο των γειτόνων για ένταξη στην Ε.Ε.
Στις πρώτες δηλώσεις του το ηγετικό ντουέτο των θριαμβευτών επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία. Αθήνα και Σόφια τηρούν στάση αναμονής.
«Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας… Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Σύντομα θα γίνει σαφές αν η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία ή θα επιλέξει άλλη κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.
Η 70χρονη πρώην δικηγόρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα θα ορκιστεί σε λίγα 24ωρα πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, αφού νίκησε με 64,5% έναντι 29,5% ψήφων τον απερχόμενο Στέβο Πεντάροφσκι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM στον β’ γύρο της μάχης για το ύπατο αξίωμα.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Απαντώντας σε συγχαρητήρια ανάρτηση στο Χ του Ευρωπαίου επιτρόπου διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε χθες πως «οι πολίτες της Μακεδονίας παραμένουν απολύτως προσηλωμένοι στην πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε.».
Στην πανηγυρική ομιλία ο ηγέτης του VMRO-DPMNE και επόμενος πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε πως «νίκησε ο περήφανος λαός της Μακεδονίας, ηττήθηκε η διαφθορά της συγκυβέρνησης SDSM-DUI».
Το VMRO-DPMNE έλαβε 43% των ψήφων που αντιστοιχούν σε 58-59 έδρες στην 120μελή βουλή, μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Το απερχόμενο κυβερνών SDSM μετά από 7 χρόνια στην εξουσία συνετρίβη, συγκεντρώνοντας μόλις 15% των ψήφων που μεταφράζεται σε 19 έδρες.
Ακολουθούν με 14% και 18 έδρες το DUI του Αλί Αχμέτι, το κυρίαρχο κόμμα της αλβανικής μειονότητας στο πολιτικό σκηνικό επί δύο δεκαετίες, ως εταίρος σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού μέχρι σήμερα.
Ο Μίτσκοσκι αρχίζει διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό κομμάτων της αλβανικής μειονότητας VLEN («Αξίζει»), που είναι η 4η δύναμη στη νέα Βουλή με ποσοστό 11% των ψήφων και 13 έδρες.
Προκειμένου να διατηρηθούν οι εύθραυστες διεθνοτικές ισορροπίες στα κυβερνητικά σχήματα της γείτονος από τη «γέννησή» της το 1991 μετά την αιματηρή κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, πάντοτε μετέχουν κόμματα που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που φτάνει στο 25% του συνολικού πληθυσμού.
ΣΤΕΝΕΥΕΙ… Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ Ε.Ε.
«Πιο δύσβατος μοιάζει ο δρόμος για την ένταξη στην Ε.Ε. Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τους γείτονές της, χώρες-μέλη της Ε.Ε., Ελλάδα και Βουλγαρία», σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.
Το έλλειμμα προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. της χώρας ήταν κύριος παράγοντας που έστρεψε τους ψηφοφόρους στο VMRO-DPMNE, όμως η επιστροφή του στην εξουσία αναζωπυρώνει την ανησυχία ότι η ροπή του στον εθνικισμό θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη, σημειώνει το Reuters.
ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Η νέα πρόεδρος έχει αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε πως θα τη σεβαστεί.
Εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μετά τη νίκη του VMRO βλέπει η εφημερίδα «Financial Times». Το κόμμα και η νέα πρόεδρος έχουν δηλώσει πως «θα αντισταθούν στις έξωθεν πιέσεις για αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να υπάρχει αναφορά σε βουλγαρική μειονότητα, προαπαιτούμενο από τη Βουλγαρία για να άρει το βέτο της στις συνομιλίες για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζεται.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ή ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ;
«Υπάρχει το σενάριο Γκρούεφσκι, επιστροφής στον εθνικισμό… Υπήρξαν προεκλογικά υποσχέσεις για ανατροπές ώστε να λάβουν τα Σκόπια καλύτερη συμφωνία από την Ε.Ε.», είπε στην εφημερίδα ο Ντιμιτάρ Μπέτσεφ, αναλυτής στο Carnegie Europe, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του VMRO Νίκολα Γκρούεφσκι.
Παρά τις προεκλογικές κορόνες, ο Μπέτσεφ και άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως ο 47χρονος Μίτσκοσκι θα επιχειρήσει τελικά κωλοτούμπα και θα προωθήσει και συνταγματική αλλαγή για να ξεπεραστεί το βέτο της Σόφιας. «Θα πρέπει να βρει φύλλο συκής για να μη φανεί πως υπέκυψε στις πιέσεις της Βουλγαρίας», εκτιμά ο Μπέτσεφ.
Ειδήσεις σήμερα
Εκατομμύρια άδεια σπίτια στην Ιαπωνία
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αποκάλυψε τα νεότερα για την υγεία της Κέιτ Μίντλεντον [βίντεο]
Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Χάρκοβο, ανοίγοντας νέο μέτωπο
Ρωσία: Θρίλερ με λεωφορείο που έπεσε σε ποτάμι στην Αγία Πετρούπολη- Ήταν γεμάτο επιβάτες
Σκωτία: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα στα νοτιοδυτικά
Γάζα: Έξοδος 110.000 αμάχων από την Ράφα – Κίνδυνος για διακοπή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων