1 Βομβαρδισμοί σε πολυκατοικίες: Η Ρωσία συγκλονίστηκε από ένα κύμα φονικών βομβιστικών επιθέσεων σε πολυκατοικίες που άφησαν πάνω από 300 νεκρούς και 1.000 τραυματίες τον Σεπτέμβριο του 1999 – λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο Πούτιν έγινε πρωθυπουργός. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε για τις εκρήξεις τους Τσετσένους μαχητές, αλλά δεν υπήρξε καμία ανάληψη της ευθύνης. Ο προσωπικός φίλος του Πούτιν ως και τότε διευθυντής της FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι επρόκειτο για επιχείρηση εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν μέχρι σήμερα. Πάρα πολλοί αναλυτές έχουν επισημαίνει ότι ήταν σχέδιο του Πούτιν για να εισβάλει στην Τσετσενία.
2 Βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρύχιου «Κουρσκ»: Στις 12 Αυγούστου 2000, το πυρηνικό υποβρύχιο «Kουρσκ» καταστράφηκε από εκρήξεις τορπιλών και βυθίστηκε στον αρκτικό κύκλο. Και οι 118 ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο σκοτώθηκαν. Ο Πούτιν επικρίθηκε ευρέως εκείνη την εποχή, επειδή συνέχισε τις καλοκαιρινές διακοπές του στο Σότσι κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μετά τη βύθιση, ο Πούτιν άρχισε να θέτει υπό έλεγχο τα ρωσικά ΜΜΕ.
3 Κρίση ομήρων Nord-Ost: Στις 23 Οκτωβρίου 2002, πενήντα Τσετσένοι ένοπλοι εισέβαλαν στο θέατρο «Dubrovka» της Μόσχας κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και κράτησαν ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους για 57 ώρες, απαιτώντας την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Τσετσενία. Μονάδες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο θέατρο αφού έριξαν ένα άγνωστο αναισθητικό αεροζόλ (οπιοειδές φαιντανύλη). Τελικά, 170 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με τον Πούτιν να χαρακτηρίζει την επιχείρηση «θριαμβευτική»!
4 Πολιορκία σχολείου Μπεσλάν: Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς (1η Σεπτεμβρίου 2004) περισσότεροι από τριάντα αντάρτες πήραν ομήρους 1.100 μαθητές, γονείς και προσωπικό σε ένα σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Οι περισσότεροι από τους ομήρους κρατήθηκαν για περισσότερες από 52 ώρες. Επειτα από αρκετές ώρες έντονων μαχών, περίπου οι μισοί από τους αντάρτες διέφυγαν, ενώ ο Πούτιν δεν συναντήθηκε με τους γονείς. Δυστυχώς, 334 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.
Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στη Χιλή
5 Δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο: Ο πρώην αξιωματικός της FSB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, έγινε σφόδρα επικριτικός του Κρεμλίνου και γι’ αυτό «εκτελέστηκε» από τη ρωσική μυστική υπηρεσία σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου από πρώην στελέχη της FSB με πολώνιο 210. Ο Λιτβινένκο ήταν σκληρός επικριτής του Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι δημιούργησε ένα «κράτος μαφίας» και έγραψε δύο βιβλία που υποστήριζαν ότι οι ρωσικές αρχές ασφαλείας είχαν ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις στις πολυκατοικίες το 1999.
6 Θάνατος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι: Τον Νοέμβριο του 2009, ο πολύ γνωστός δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, 37 ετών, πέθανε έπειτα από 11 μήνες κράτησης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι υποστηρικτές του είπαν ότι του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη, τον ξυλοκόπησαν και του υποβλήθηκαν συνθήκες που ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια. Το 2012, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τον νόμο Magnitsky, ο οποίος επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους όταν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
7 Κατάρριψη Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών: Στις 17 Ιουλίου 2014, η πτήση 17 καταρρίφθηκε από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας τους 298 επιβάτες και το πλήρωμα. Αν και η Ρωσία αρνήθηκε ανάμιξη στο περιστατικό και κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό, το 2016 μια εξαντλητική διεθνής έρευνα διαπίστωσε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Buk. Ολλανδός εισαγγελέας είπε πως υπάρχουν «ισχυρότατα στοιχεία ότι ο Πούτιν προσωπικά με διαταγή του αποφάσισε να προμηθεύσει τον πύραυλο στους αυτονομιστές».
8 Θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή: Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής τον Φεβρουάριο του 2024 έπειτα από χρόνια δίωξης από τον Πούτιν. Η χήρα του και πολλοί υποστηρικτές του εκτιμούν ότι δολοφονήθηκε από το καθεστώς της Μόσχας, ενώ είχε νοσηλευτεί για τις συνέπειες μιας δηλητηρίασης από νευρικό παράγοντα για την οποία κατηγόρησαν τον Πούτιν και την FSB, τον Ιανουάριο του 2021. Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, η ρωσική αντιπολίτευση δεν έχει ηγέτη.
Ειδήσεις σήμερα
Τζίμι Κάρτερ: Οι καμπάνες στην Κύπρο και τα φιστίκια Αιγίνης
Αποκλειστικό: Γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός παντρεύεται κρυφά σήμερα
Τουρκική μαφία: Στο μικροσκόπιο «ενοικιαστής» και όπλο σε Airbnb στη Γλυφάδα
Καλύβια: Ποια είναι η DJ «Mikaela Jav» που πρωταγωνίστησε στη βίλα των οργίων