«Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 19 πρόσωπα και είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν και άλλα», είπε κ. Ροδρίγκες καθώς η εθνική αντιπροσωπεία της χώρας της Λατινικής Αμερικής εξέφραζε με ψηφοφορία της την υποστήριξή της στη διεύθυνση της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη «σταυροφορία» της, που αφορά κυρίως τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας (Petróleos de Venezuela, PdVSA).
Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα με ψηφοφορία της την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Χούγκμπελ Ρόα, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση την Κυριακή διότι κατηγορείται πως ενέχεται σε κύκλωμα διαφθοράς.
Πρόκειται για πολιτικό προσκείμενο στον πρώην υπουργό Πετρελαίου Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, που υπέβαλε την παραίτησή του προχθές Δευτέρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Ο κ. Ελ Αϊσάμι, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, θεωρείτο ως τώρα από τους ισχυρότερους πολιτικούς στη χώρα, άνθρωπος-κλειδί στον τομέα του πετρελαίου.
Ο κ. Ρόα, ο πρώην υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Επιστημών και Τεχνολογίας, ήταν ανάμεσα στους αρχιτέκτονες του κρυπτονομίσματος της Βενεζουέλας, του Petro, συνδεδεμένου με τα πελώρια αποθέματα αργού της χώρας, τα οποία συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Πηγή ενήμερη για την υπόθεση είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ανάμεσα στους «αχυρανθρώπους» του ήταν ο Αλεχάντρο Αρόγιο, «ιδιοκτήτης έκτασης στο Country Club (σ.σ. πλούσια συνοικία του Καράκας), τεράστιου στόλου αυτοκινήτων και ποδοσφαιρικών ομάδων».
«Το σοβαρότερο, ήταν επικεφαλής δικτύου πορνείας που προσλάμβανε νεαρά κορίτσια ως συνοδούς», κατά την ίδια πηγή.
«Προχωρήσαμε στην άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας ορισμένων βουλευτών, κάποιοι παραιτήθηκαν διότι ενέχονται σε σοβαρά αδικήματα, όπως διακίνηση ναρκωτικών», ανέφερε ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρώτος αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), για πολλούς ο δεύτερος ισχυρότερος ηγέτης της χώρας, πίσω από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Ο πρόεδρος Μαδούρο, που είχε ήδη εξαπολύσει επιχειρήσεις πάταξης της διαφθοράς στο παρελθόν, διευκρίνισε προχθές Δευτέρα ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη άρχισαν τον Οκτώβριο.
Στηλίτευσε τον τρόπο ζωής ορισμένων αξιωματούχων που ζουν, κατ’ αυτόν, σαν «νεόπλουτοι», επιδιδόμενοι σε «απίστευτες σπατάλες».
Από το 2017, ο πετρελαϊκός τομέας στη Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο 25 και πλέον ερευνών για διαφθορά, που οδήγησαν σε συλλήψεις δεκάδων στελεχών της PdVSA και δυο πρώην υπουργών Πετρελαίου, των Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες. Ο τελευταίος πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση.