Το στέμμα φέρει σχεδόν 3.000 πετράδια – μεταξύ των οποίων 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια.
«Ορισμένες φορές είναι δύσκολο ακόμη και να το κοιτάξεις, λόγω της λάμψης που βγαίνει από τα πετράδια του. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό», λέει η ιστορικός και συγγραφέας του «The Crown Jewels», Anna Keay.
Κατασκευασμένο το 1937 για τη στέψη του πατέρα της Βασίλισσας, του Βασιλιά Γεωργίου του Έκτου, το Αυτοκρατορικό Στέμμα σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να στέκεται καλύτερα στο κεφάλι του βασιλιά σε σχέση με το προηγούμενο, το οποίο χρονολογούταν από την εποχή της βασίλισσα Βικτώριας. Ωστόσο, το Αυτοκρατορικό Στέμμα εξακολουθεί να ζυγίζει 1,06 κιλά.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου, στα οποία καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο και διάβαζε τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.
Το 2018, η βασίλισσα αστειεύτηκε για το πόσο βαρύ ένιωθε το στέμμα στο κεφάλι της στα εγκαίνια του κοινοβουλίου κάθε χρόνο:
«Δεν μπορείτε να κοιτάξετε κάτω για να διαβάσετε την ομιλία, πρέπει να σηκώσετε το έγγραφο με την ομιλία στο ύψος των ματιών σας, γιατί διαφορετικά θα σπάσει ο λαιμός σας», είχε πει η βασίλισσα Ελισάβετ, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στις κορώνες, αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά σημαντικά αντικείμενα».
Το 2019, όταν η μονάρχης είχε κλείσει τα 90 της, χρησιμοποίησε ένα άλλο στέμμα και το 2021, την τελευταία φορά που συμμετείχε στην τελετή, δεν φόρεσε καθόλου.
Το Αυτοκρατορικό Στέμμα περιλαμβάνει το διαμάντι Cullinan II, βάρους 317 καρατίων, γνωστό και ως «το δεύτερο αστέρι της Αφρικής». Κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, δόθηκε στον Εδουάρδο Ζ’ στα 66α γενέθλιά του από την κυβέρνηση του Τράνσβααλ -πρώην βρετανικής αποικίας του στέμματος- στη σημερινή Νότια Αφρική.
Το στέμμα περιλαμβάνει επίσης το παλαιότερο στολίδι της βασιλικής συλλογής, ένα ζαφείρι που λέγεται ότι κάποτε κοσμούσε ένα δαχτυλίδι του βασιλιά της Αγγλίας του 11ου αιώνα, Άγιου Εδουάρδου τον Ομολογητή. Το πετράδι αυτό βρίσκεται τώρα στο κέντρο του σταυρού που δεσπόζει στην κορυφή του στέμματος.
Το αγαπημένο πετράδι της βασίλισσας ήταν το λεγόμενο «Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα», το οποίο θεωρείται πως φορούσε ο Ερρίκος ο Ε’ το 1415 στην μάχη του Agincourt, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου – μια μάχη όπου οι αγγλικές δυνάμεις νίκησαν τους Γάλλους στα νότια του Καλαί.
Όπως λένε οι γνώστες, το να βάλεις μια τιμή στο Αυτοκρατορικό Στέμμα – και όλα τα βασιλικά κοσμήματα- είναι σχεδόν αδύνατο. Ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Alastair Bruce είπε σε σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC ότι η συλλογή είναι κυριολεκτικά «ανεκτίμητη».
«Το να το αποκαλείς ανεκτίμητο είναι το πιο λογικό…αλλιώς, μπορείς απλώς να προσθέσεις στην τιμή τόσα μηδενικά, όσα διαμάντια υπάρχουν στη συλλογή».
Όταν δεν χρησιμοποιείται, το Αυτοκρατορικό Στέμμα εκτίθεται δημόσια στον Πύργο του Λονδίνου, σε μια αίθουσα που φιλοξενεί τα βασιλικά κοσμήματα εδώ και περισσότερα από 600 χρόνια.
Ακολουθώντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα φορά το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου για τη στέψη του, αλλά θα φορέσει το Αυτοκρατορικό Στέμμα για να φύγει από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στο τέλος της τελετής. Στη συνέχεια, όπως η μητέρα του πριν από αυτόν, θα φορέσει το Αυτοκρατορικό Στέμμα στα εγκαίνια του Κοινοβουλίου, καθώς και σε άλλες επίσημες περιστάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία της – Σε παγκόσμια μετάδοση όλη η τελετή
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Αυξήσεις από 6 έως 8,2% [πίνακες με τα νέα ποσά]
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον ΟΗΕ για επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα