Χιλιάδες στρατιώτες και σωστικά συνεργία διεξάγουν αγωνιώδεις έρευνες σε τόνους λάσπης για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και αγνοουμένων, ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για να απομακρυνθούν αυτοκίνητα και συντρίμμια που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ηδη, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Βαλένθια ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, με τους πληγέντες να λαμβάνουν 6.000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους, ενώ την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Οι κάτοικοι, εν μέσω τριήμερου πένθους, προσπαθούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, την ώρα που αυξάνεται η οργή για τα αίτια της τραγωδίας από το φαινόμενο «DANA» που χτύπησε και πάλι την ισπανική περιοχή.
Καθυστέρηση
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως ειδοποιήθηκαν όταν πλέον το νερό έμπαινε στο σπίτι τους. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας «AEMET» εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την περιοχή της Βαλένθια το πρωί της Τρίτης, με το φαινόμενο να επιδεινώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η σύγκληση του περιφερειακού οργάνου των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έστειλε προειδοποίηση -μέσω του συστήματος «112»- που προέτρεπε τους κατοίκους της Βαλένθια να μη φύγουν από το σπίτι μετά τις 8.12 το βράδυ. Ηταν σχεδόν δέκα ώρες μετά την ειδοποίηση της «AEMET».
Οι ειδικοί σημειώνουν πως χρειάζεται επικαιροποίηση του συστήματος ειδοποίησης. Ο κλιματολόγος και καθηγητής Χόρχε Ολσίνα προτείνει την ανάγκη επαναξιολόγησης της κλίμακας επικινδυνότητας, με εισαγωγή «μαύρου επιπέδου», για να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στους πολίτες σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων.
Απορροή ομβρίων
Η αστικοποίηση επιρρεπών σε πλημμύρες περιοχών μείωσε επίσης τη φυσική αποστράγγιση, αφού το έδαφος έχει καλυφθεί από σκυρόδεμα. Το σύστημα απορροής ομβρίων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Στη Βαλένθια, το σύστημα, δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τόσο έντονες βροχοπτώσεις και, παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των υποδομών, η περιφέρεια παραμένει ευάλωτη σε μεγάλους όγκους νερού, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν στην «Telegraph» το απαρχαιωμένο σύστημα, κυρίως σε μικρότερες πόλεις χτισμένες κοντά σε ποτάμια. «Σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν καν φρεάτια», λέει κάτοικος.
ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗ
Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της ακόμα και σε περιοχή όπου υπάρχει συγκροτημένη αντιπλημμυρική προστασία. Πριν από σχεδόν 70 χρόνια η Βαλένθια είχε βρεθεί στη δίνη φυσικής καταστροφής με δεκάδες νεκρούς, μια πλημμύρα που οδήγησε στη δημιουργία του «νότιου σχεδίου» και την εκτροπή του ποταμού Τούρια μέσω καναλιών.
Η υπερδόμηση στην Ισπανία, μετά το 1960, θέτει σε δυσμενή θέση τη χώρα ενώπιον των πλημμυρών. Η κατασκευή οικοδομικών συγκροτημάτων και τουριστικών θερέτρων σε ευάλωτες περιοχές αναδεικνύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως η κύρια αιτία του αυξημένου κινδύνου πλημμύρας.
«ΚΡΥΑ ΣΤΑΓΟΝΑ»
Φαίνεται πως την ασύμμετρη απειλή, με τη βροχόπτωση σχεδόν 500 λίτρων νερού ανά τετραγωνικό μέτρο σε λίγες ώρες στην Τσίβα (ποσότητα ενός έτους), δεν κατάφερε να συγκρατήσει το συγκεκριμένο έργο. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του φαινόμενου «κρύα σταγόνα», που εντείνεται από την υπερθέρμανση της Μεσογείου. Το φαινόμενο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο στην περιοχή, ενώ η ύπαρξη αντικυκλώνα ενίσχυσε τα ανατολικά ρεύματα που έφερναν υγρασία, δημιουργώντας έντονες συνθήκες κακοκαιρίας.