Ο Ερντογάν παραβρέθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, στην τελετή πρώτης φύτευσης δενδρυλλίων στον Εθνικό Κήπο του Αεροδρομίου Ατατούρκ, όπου πραγματοποιήθηκε και η φιέστα – πρόκληση των Τούρκων για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
«Με τα επίσημα στοιχεία που έλαβα σήμερα, 560.000 άνθρωποι στέκονται μπροστά μου. Τι όμορφοι άνθρωποι που είστε. Δείξατε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη σε αυτόν τον δρόμο για το 2023», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως οι Τούρκοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι μπροστά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Ο ίδιος ανέφερε πως όπως οι πρόγονοί τους «έθαψαν» τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έτσι θα πρέπει και η σύγχρονη Τουρκία να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους «σημερινούς Βυζαντινούς» που «στήνουν ίντριγκες εναντίον μας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συνέχισε λέγοντας «Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο».
«Μια εποχή κλείνει, μια εποχή ανοίγει», είπε χαρακτηριστικά για τους πολέμους του παρελθόντος και πρόσθεσε: «Ναι, ο Θεός να ελεήσει τους προγόνους που άνοιξαν και έκλεισαν την εποχή. Ας είναι προκαταβολικά ευλογημένοι οι πόλεμοι των παιδιών μας που θα κλείσουν την εποχή και θα ανοίξουν την εποχή».
Νωρίτερα, όπως αναφέρει η Yeni Safak ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφος τόνισε: «o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: “Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς.”
“Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία,” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
“Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν.”
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Λέγοντας, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε ωστόσο, ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει “με τη δική της αστυνομία.”
“Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες,” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τι θα κάνουμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν το μέρος που τους αναλογεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Δεν μπορεί να διεξαχθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας ζητώντας την άδεια κάποιου», ανέφερε ο Ερντογάν για τη Συρία.
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά: Η ιδιαίτερα θετική, εμπεριστατωμένη, δυναμική και αξιοπρόσεκτη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στο εσωτερικό του πάντοτε προβληματικού τουρκικού πολιτικού σκηνικού, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, σε μία μάλιστα χρονική στιγμή που υπό λογικές συνθήκες βρισκόμαστε έναν χρόνο πριν απ’ τις καθοριστικές για το μέλλον της γειτονικής μας χώρας προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές (για τις οποίες επί του παρόντος δεν μπορούν να αποκλειστούν υποτροπές και ότι όλα θα πάνε ομαλά, ειδικά με τον Τούρκο πρόεδρο που εμφανίζει έντονα εμπρηστικά και νευρικά χαρακτηριστικά, έλλειψη ψυχραιμίας, ρητορικές ακρότητες και διαδοχικές προκλήσεις).
Η Αθήνα, ψύχραιμα, ήρεμα και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις συνεχείς και αδιάκοπες λεκτικές εξάρσεις και εκρηκτικές προκλήσεις, ενώ με καθαρό και κρυστάλλινο τρόπο επισημαίνει διά στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ότι δεν θα κάνει το χατίρι της Αγκυρας εισερχόμενη σε ατέρμονες, ανεδαφικές και ανούσιες συζητήσεις/ανταπαντήσεις που απλούστατα επικεντρώνονται στην παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει τις υπερεντάσεις και με το ντελίριο αμφισβητήσεων στην περιοχή μας και σε μείζονα ευρωατλαντικά/νατοϊκά θέματα οδηγείται σε νέα φάση μονόχνοτης στάσης, εκβιασμών, περιβόητου ανατολικού παζαρέματος και παραλογισμού, ειδικά σε θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου, γνωστών και ισχυουσών διεθνών συνθηκών, καθώς και διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας.
Η συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι στη χώρα μας εμφανίζει εκ νέου ενισχυμένη και εμφανέστατη εχθρότητα, τη στιγμή μάλιστα που τους τελευταίους 12 μήνες έκανε στροφή και προχώρησε σε υπολογίσιμη βελτίωση των διμερών της σχέσεων με τα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αρμενία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Ομως με την αλλοπρόσαλλη και θρασύτατη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, προβάλλοντας απίστευτης μυθοπλασίας όρους στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενισχύει ακόμα περισσότερο εκείνους τους κύκλους που διερωτώνται τι ρόλο παίζει η Τουρκία στον δυτικό συνασπισμό, που ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική φάση -λόγω της βάναυσης και άθλιας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία- θα πρέπει παντοιοτρόπως να είναι ενωμένη.
Επιπρόσθετα η χώρα μας από την αρχή τοποθετήθηκε απέναντι στον ύπουλο, υποχθόνιο και σκληροπυρηνικό ρωσικό παράγοντα που εδώ και χρόνια προκαλεί την εμφάνιση και δημιουργία παγωμένων διενέξεων με σκοπό στον μετασοβιετικό κόσμο να αρπάξει τμήματα γης από εδαφικές επικράτειες άλλων κρατών (Γεωργία-Μολδαβία-Ουκρανία). Η Ελλάδα -όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός- πάντοτε χαρακτηρίζεται από διαχρονικές δυτικές άξιες ενώ βρίσκεται και αυτή τη φορά (εν μέσω ενός πολέμου που έχει δρόμο να διανύσει) στη σωστή πλευρά της Ιστορίας (θέση με την οποία και ο υπογράφων συμφωνεί απόλυτα).
Το καλοκαίρι εκτιμάται ότι πιθανότατα θα είναι αρκετά θερμό ενώ σταδιακά δεν αποκλείεται έξαρση των μεταναστευτικών ροών, αν και η διένεξη στην Ουκρανία επανατοποθετεί επιμέρους πτυχές. Ομως οι νέες απειλές Ερντογάν για τέταρτη εισβολή στη βόρεια Συρία δημιουργούν εύλογες ανησυχίες. Παράλληλα η έξοδος του τέταρτου και ιδιαίτερα υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών πλωτού γεωτρύπανου «Αλπ Αρσλάν» θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέραν της δυναμικής και στιβαρής εμφάνισης του Κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η χώρα μας με συγκεκριμένα βήματα διεθνοποιεί τις παραβατικές ενέργειες και αξιώσεις της Αγκυρας σε ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά FORA, ενημερώνει τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις εκ μέρους της Τουρκίας προσπάθειες αλλοίωσης, παραπληροφόρησης και προπαγανδιστικής στάσης επί διεθνών συμφωνιών (1923 και 1947), δηλώνει ετοιμότητα επίλυσης υπαρκτών περιπτώσεων βάσει κανόνων διεθνούς δικαίου (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), ενώ με συγκεκριμένα βήματα ενισχύει την άμυνα και την αποτρεπτική δυναμική της μέσω προμήθειας κατάλληλων εξοπλισμών, κυρίως αεροναυτικών. Στο ευρωατλαντικό στερέωμα και στα μέτρα των δυνατοτήτων της έχει αποστείλει οπλικά συστήματα στον μαχόμενο και γενναίο ουκρανικό λαό. Την ίδια στιγμή η Τουρκία στο Ουκρανικό ενεργεί ως Ιανός, υποστηρίζοντας με αρκετά όπλα (επί πληρωμή) το Κίεβο, αλλά διατηρώντας ανοικτές σχέσεις με τη Ρωσία σε ενεργειακά, πυρηνική τεχνολογία και εξοπλιστικά προγράμματα.
Ελληνοτουρκικά: Καθημερινή κλιμάκωση από την Αγκυρα
Η προκλητικότητα της Αγκυρας το τελευταίο χρονικό διάστημα καθημερινά κλιμακώνεται, προφανώς έντονα ενοχλημένη από την ψύχραιμη, υπολογίσιμη, σταθερή και σοβαρή διπλωματική και εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά και από την κινητικότητα και διευρυμένη διεθνοποίηση από πλευράς Αθήνας των τουρκικών προκλήσεων.(υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, παραβιάσεις κατά γεωμετρική πρόοδο βαίνουσες με DRONES του εθνικού εναερίου χώρου, επανενεργοποίηση και οπλοποίηση μεταναστευτικών κυμάτων, παράνομες δραστηριότητες της Τουρκικής Ακτοφυλακής, όπως η περίπτωση της πτήσης των δύο F-16 πλησίον της Αλεξανδρούπολης κ.λπ.).
Μετά το αντιδιπλωματικό «Μητσοτάκης γιοκ», με το οποίο έκανε καταφανή την ενόχλησή του για την επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί τη χώρα μας με νέες δηλώσεις του μετά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας όπου αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς» (προφανώς στην υπηρεσία του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»).
Στο τελευταίο αναφέρεται ότι «Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος (!), που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία! Τονίστηκε επίσης ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα κυρίαρχα θέματα στα οποία η Αγκυρα έχει προσδώσει τον τελευταίο χρόνο μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το καθεστώς των νησιών μας και η εκ μέρους της αξίωση για αποστρατικοποίησή τους, ενώ μόνιμα από το 1974 παραμένει έναντι των νήσων η 4η Στρατιά του Αιγαίου/Ειδική Διακλαδική Διοίκηση, με υπολογίσιμες μάχιμες και εκπαιδευτικές μονάδες επιθετικού προσανατολισμού που συχνά εκτελούν αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις με στόχο την κατάληψη νησιωτικών συμπλεγμάτων.(από το Αδραμύττιο μέχρι την Αττάλεια)
Ακολουθώντας τις εντολές Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως αν η Αθήνα συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Αγκυρα δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει», υποστηρίζοντας ξεδιάντροπα ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας αν συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τα νησιά, στα οποία, αποτρεπτικά και σε εφαρμογή του νόμιμου δικαιώματος της αυτοάμυνας, διατηρούμε τους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ.
O Τσαβούσογλου, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για το καθεστώς των νησιών!
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), στην οποία δεν συμμετείχε, με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς, αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.
Ειδήσεις σήμερα
Θλίψη: Πέθανε ο Δάκης – Πάλεψε γενναία μέχρι το τέλος
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: Μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν
Ιράν: Αγωνία και διπλωματικός πυρετός για την απελευθέρωση των ναυτικών των ελληνικών τάνκερ