Στο παρά πέντε της χθεσινής πρεμιέρας επιβολών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από Μεξικό και Καναδά, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνιών για αναστολή του μέτρου για ένα μήνα, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων έπειτα από «φιλικές συνομιλίες» με τους δύο γείτονες. Ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγυρίζει πως κέρδισε τις δύο παρτίδες πόκερ και συνεχίζει το παιχνίδι με μάρκες τους δασμούς με το Πεκίνο, που απάντησε με μετρημένα αντίμετρα, δίνοντας χώρο σε ανάλογη διαπραγμάτευση ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος που θα κοστίσει σε όλους, όπως επισημαίνουν αναλυτές.
Αλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε λίγο προτού τεθούν χθες σε ισχύ επιπλέον δασμοί 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, πως σχεδιάζει να συνομιλήσει εντός των προσεχών ημερών και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σημειώνει το CNN. Στην αυγή της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επιβεβαιώνει τη φήμη του ως businessman ότι είναι μετρ της σκληρής διαπραγμάτευσης, σχολιάζει η εφημερίδα «Financial Times». Χρησιμοποιώντας ως όπλο τους δασμούς, επιχειρεί να εξασφαλίσει επωφελή για τον ίδιο deals – και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κερδίζει το παιχνίδι, καταλήγει.
Υπό την απειλή δασμών 25%, ο Καναδάς και το Μεξικό υποσχέθηκαν άμεση ενίσχυση των μεθοριακών δυνάμεων για την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών ναρκωτικών, κυρίως κινεζικής φαιντανύλης, και παράνομων μεταναστών προς τις ΗΠΑ. «Καναδάς και Μεξικό λύγισαν», πανηγύριζαν χθες αμερικανικά ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον Τραμπ, όπως το Fox News. Τις επόμενες ημέρες τα δύο κράτη θα καθίσουν στο τραπέζι με την κυβέρνηση Τραμπ για να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως ανακοινώθηκε, που αφορούν και τους όρους στις εμπορικές συναλλαγές, ώστε ο πλανητάρχης να αποσύρει οριστικά την απειλή.
Ομως, μέχρι να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και με την Κίνα ο Τραμπ, για την ώρα οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκινούν μια νέα παρτίδα πόκερ. Το 2018, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, είχε επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που ισχύουν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό «για να προστατευτεί η αμερικανική οικονομία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Τη δεύτερη φορά ξεκίνησε με δασμούς 10% στο σύνολο των κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων, απειλώντας πως θα αυξηθούν σε 60% και 100% εφόσον ο διάλογος με το Πεκίνο για να επιφέρει «καλύτερη ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις» τους δεν καρποφορήσει.
Χθες, η κινεζική πλευρά απάντησε πως από τις 10 Φεβρουαρίου επιβάλλει δασμούς 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και 15% στις εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, ξεκινά έρευνα εις βάρος της Google, του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. «Η κινεζική απάντηση είναι μετρημένη. Τα αντίποινα είναι ήπια σε σύγκριση με τους δασμούς της Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ πως δεν θέλει κλιμάκωση και έναν νέο εμπορικό πόλεμο», σχολιάζει στο Associated Press ο Τζον Γκονγκ, καθηγητής Οικονομικών Σπουδών σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
«Το μήνυμα είναι πως η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη θέλει τη συνεννόηση με την ισχυρότερη όλων», προσθέτει στο Reuters ο Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, ειδικός σε θέματα κινεζικής οικονομίας σε βρετανική εταιρία ερευνών. Υπογραμμίζει πως οι δασμοί που επιβάλλει το Πεκίνο αφορούν σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ στους επιπρόσθετους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ θα υπόκεινται εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 450 δισ. δολαρίων ετησίως.
Το Πεκίνο μπορεί άνετα να απορροφήσει το πλήγμα από την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα, αλλά θα δυσκολευτεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από επιβολή δασμών 60% ή 100% και γι’ αυτό επιλέγει την οδό των ήπιων αντιμέτρων και της διαπραγμάτευσης τελικά, επισημαίνει στο BBC ο Αντρέας Σότερ, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων σε πανεπιστήμιο του Οντάριο.