Πώς βλέπει ο ξένος Τύπος τη νέα αναμέτρηση
Ο Τραμπ δεν αναμένεται να επαναλάβει τη σαρωτική νίκη του στην Αϊόβα,όπως γράφει σχετικό άρθρο του Newsweek. Στο Νιου Χάμσαϊρ, οι ανεξάρτητοι αποτελούν περίπου το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της πολιτείας, ξεπερνώντας σε αριθμό τόσο τους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πολιτεία αυτής της Νέας Αγγλίας λόγω του ανοικτού συστήματος προκριματικών εκλογών της πολιτείας, το οποίο επιτρέπει στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για υποψηφίους οποιουδήποτε κόμματος.
Ο Τραμπ έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πει ότι είναι και εκεί αναπόφευκτη η νίκη του, ότι ό,τι κι αν λέει ή κάνει ο καθένας, ή συμπεραίνουν οι δημοσκοπήσεις, το οποίο, σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο, Τζέι Τάουνσεντ, σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα στο Νιου Χάμσαϊρ είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια εκτίναξη, «θα σκάσει η φούσκα του πάντα νικητή Τραμπ».
Η Χέιλι και οι ανεξάρτητοι
Η Χέιλι στο Νιου Χαμσάϊρ έχει τη στήριξη του κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Σουνούνου, ενώ η βαθμολογία του ΝτεΣάντις είναι ακόμη χαμηλότερη από τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία.
Επιπλέον, η υποστήριξη προς τον Κρίστι, τον πιο ηχηρό επικριτή του Τραμπ στο πλαίσιο του GOP, υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια μια εναλλακτική λύση χωρίς τον Τραμπ στη θέση του εκπροσώπου Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος.
Μια δημοσκόπηση του CNN/Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι το 65% των υποστηρικτών του Κρίστι θα στρεφόταν προς τη Χέιλι, αν δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών.
Οι ανεξάρτητοι αποτελούσαν το 34% των υποστηρικτών της Χέιλι στην Αϊόβα και το 42% των υποστηρικτών του Τραμπ, όπως έδειξαν τα exit polls. Παρόλο που ο Τραμπ κέρδισε την πλειονότητα των ανεξάρτητων, οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να σηματοδοτούν καλά νέα για τη Χέιλι, η οποία είχε μόνο 15% υποστήριξη μεταξύ όλων των Ρεπουμπλικανών.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Οι ανεξάρτητοι, στο σύνολό τους, δεν είναι οπαδοί του Τραμπ και γενικά είναι πιο μετριοπαθείς», σημείωσε στο αμερικανικό περιοδικό ο Τάουνσεντ. «Οπότε, αναμένουμε ότι οι ανεξάρτητοι κατά του Τραμπ θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Τραμπ», πρόσθεσε.
Η κατάρα του «Νιου Χαμσάϊρ» και οι ανατροπές
Λόγω του ότι οι ανεξάρτητοι είναι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους στο Νιου Χάμσαϊρ, η Χέιλι θα μπορούσε να βγει πρώτη χωρίς ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου. Θεωρητικά, αν όλοι οι εγγεγραμμένοι ανεξάρτητοι στο Νιου Χάμσαϊρ ψήφιζαν τη Χέιλι και όλοι οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ψήφιζαν τον Τραμπ, η Χέιλι θα κέρδιζε.
«Το Νιου Χαμσάϊρ έχει μια ιστορία απόρριψης των νικητών των εκλογικών αναμετρήσεων της Αϊόβα», συμπλήρωσε ο Τάουνσεντ. «Είναι ο τρόπος τους να πουν ότι δεν είναι έτοιμοι να τελειώσει ο αγώνας», κατέληξε ο ίδιος.
Όπως έγραφε αυτή την εβδομάδα άλλο άρθρο του BBC για να καταφέρει η Χέιλι να προσπεράσει τον πρώην Αμερικανό Προέδρο πρέπει να απευθυνθεί σε δύο πολύ διαφορετικές ομάδες Ρεπουμπλικάνων: στους Τραμπ «με τίποτα» που απεχθάνονται τον πρώην πρόεδρο, καθώς και σε εκείνους που εξακολουθούν να τον συμπαθούν αλλά ανησυχούν ότι θα χάσει από την Μπάιντεν.
Με απλά λόγια πρέπει να αποστασιοποιηθεί από αυτόν, χωρίς όμως να αποξενώσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι ίσως μπορεί και να πειστούν να υποστηρίξουν κάποιον άλλον.
Η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων δεν θα κριθεί αυτόν τον μήνα. Ωστόσο οι αναμετρήσεις σε Αϊόβα και Νιου Χάμσαϊρ μαζί είναι το πρώτο τεστ για το αν η δύναμη του Τραμπ είναι τόσο ισχυρή όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εάν όχι, η Χέιλι θα περιμένει στα παρασκήνια.
Το «φάντασμα του Τραμπ στοιχειώνει» το Νταβός
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μη συμμετέχει στη φετινή έκδοση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αλλά η πιθανή επανεκλογή του ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων.
«Κάθε ερώτηση που δέχθηκα καθώς περπατούσα πάνω-κάτω στον πεζόδρομο (του Νταβός) σήμερα είναι, “θα επιστρέψει;”», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Tim Adams, πρόεδρος του Institute of International Finance.
«Έτσι, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ερώτημα αυτό, και τι σημαίνει αυτό και ποιοι θα είναι στις θέσεις-κλειδιά», πρόσθεσε.
«Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη όταν ο πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία, το κύριο ενδιαφέρον του είναι το εμπόριο. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε ότι τα εμπορικά ζητήματα θα είναι πολύ σοβαρά», δήλωσε στο CNBC ο Takeshi Niinami, διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής ποτών Suntory.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του διαθέτει περισσότερους πόρους για τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μπορέσει να προστατευτεί από τυχόν εμπορικές διαμάχες.
«Πρέπει να παράγουμε τοπικά, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες … Έχουμε σενάρια για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή ηγεσίας», πρόσθεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις κύριες αγορές για τη Suntory, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει τις πωλήσεις της πέραν της Κίνας.
Τους τελευταίους 12 μήνες, το αμερικανικό Κογκρέσο κυριαρχείται από αβεβαιότητα, με αλλαγές στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, προστριβές σχετικά με τα σχέδια δαπανών και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, για να αναφέρουμε μόνο μερικές κρίσεις.
Για τον Μπιλ Γουίντερς, διευθύνοντα σύμβουλο της Standard Chartered, ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι πώς θα αλληλεπιδράσει ένας νέος ηγέτης των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
«Η μικρή επαναπροσέγγιση που βλέπουμε μέσω της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι για μένα μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν (τις σχέσεις με την Κίνα)», δήλωσε ο κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κάνοντας νεύμα στα πρόσφατα ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα.
«Εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος, γνωρίζουμε ότι είναι ένας πρόεδρος που κάνει συναλλαγές και πιθανόν να υπάρχει κάπου εκεί μέσα μια συναλλαγή, που θα κρατήσει την οικονομία σε ομαλή κατάσταση, χωρίς να διαταράξει ριζικά αυτή τη σχέση. Αλλά φυσικά, παρακολουθούμε συνεχώς και γνωρίζουμε καλά ότι μπορεί να υπάρξουν είτε ακούσιες συνέπειες είτε ατυχήματα», δήλωσε ο Γουίντερς.
Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή του Τραμπ για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, ο Άνταμς του IIF απάντησε: «Έχουμε πρόβλημα χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε μη πολεμική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία και αυτό αφορά τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τα κράτη, τα υπο-κράτη».
«Έχουμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα παντού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. έχουμε (έλλειμμα) 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας», είπε.
Ακόμη και πίσω σε ένα από τα ξενοδοχεία του Νταβός η συζήτηση εξακολουθούσε να επικεντρώνεται στον Τραμπ. Δύο παρευρισκόμενοι ακούστηκαν να συζητούν τα τελευταία νέα από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με τον έναν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για μια πιθανή επανάληψη των προηγούμενων εκλογών, στις οποίες ο εν ενεργεία Τραμπ έχασε από τον Μπάιντεν. «Τίποτα δεν γίνεται πια στην πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο παρευρισκόμενος.
Πώς θα είναι μια νέα θητεία Τραμπ- Μια πρόγευση μέσα από δηλώσεις του
Το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο και δεν το κρύβει… κινείται από ένα πνεύμα εκδίκησης, και αν κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο Οβάλ Γραφείο, σκοπεύει να επιτεθεί στους επικριτές του.
«Το 2016 είχα πει: Είμαι η φωνή σας. Σήμερα προσθέτω ότι είμαι ο πολεμιστής σας. Είμαι αυτός που θα σας φέρει δικαιοσύνη» είπε τον Μάρτιο σε υποστηρικτές του, επαναλαμβάνοντας, όπως κάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς την παραμικρή απόδειξη, ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας και πως του «έκλεψαν» τη νίκη.
«Μουσουλμανική απαγόρευση», φορολογία και διπλωματία
Αναφορικά με τους μετανάστες, ο Τραμπ ύψωσε κι άλλο τους τόνους κατηγορώντας τους ότι «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».
Ο Μπάιντεν κατήγγειλε αυτή την ορολογία, λέγοντας ότι ο αντίπαλός του χρησιμοποιεί τη ρητορική της «ναζιστικής Γερμανίας».
Είπε, επίσης, ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη εγχώρια επιχείρηση απέλασης μεταναστών στην Ιστορία των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να επαναφέρει το αμφιλεγόμενο διάταγμά του για τη μετανάστευση», που στοχεύει τις μουσουλμανικές χώρες, τη διαβόητη «μουσουλμανική απαγόρευση».
Να υπενθυμίσουμε ότι στην στην αρχή της θητείας του, το 2017, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά χωρών των οποίων ο πληθυσμός είναι ως επί το πλείστον μουσουλμανικός (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Συρία, Υεμένη, Ιράκ και Σουδάν).
«Θα κρατήσουμε ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες έξω από τη χώρα μας», είπε τον Οκτώβριο. «Θα θέσω επίσης ισχυρούς ελέγχους επί θεμάτων ιδεολογίας για όλους τους μετανάστες που έρχονται» πρόσθεσε.
Απελάσεις
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα των ΗΠΑ, η μερική οικοδόμηση ενός τείχους μεταξύ των νότιων συνόρων και του Μεξικού κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ δεν έχει ανακόψει το κύμα των ανθρώπων που περνούν στις ΗΠΑ αναζητώντας καταφύγιο.
Ως απάντηση σε αυτό, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί μια μαζική νέα καταστολή της μετανάστευσης σε μια δεύτερη θητεία.
«Κανείς δεν έχει δει ποτέ κάτι σαν αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ λυπηρό για τη χώρα μας. Δηλητηριάζει το αίμα της χώρας μας», είπε σε συνέντευξή του στο The National Pulse τον περασμένο μήνα.
Ο Τραμπ και οι κορυφαίοι βοηθοί του, συμπεριλαμβανομένου του Στίβεν Μίλερ, ενός σκληροπυρηνικού στην μεταναστευτική πολιτική – που ήταν ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου, σταθμίζουν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης της απαγόρευσης εισόδου για πολίτες από χώρες μουσουλμανικής πλειοψηφίας, της σαρωτικής συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς έγγραφα και της δημιουργίας γιγάντια στρατόπεδα κράτησης κοντά στα νότια σύνορα. Εξετάζουν επίσης το τέλος της ιδιότητας του πολίτη στις ΗΠΑ.
«Όποιοι ακτιβιστές αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Τραμπ στο παραμικρό κάνουν ένα δραστικό λάθος. Ο Τραμπ θα απελευθερώσει το τεράστιο οπλοστάσιο των ομοσπονδιακών δυνάμεων για να εφαρμόσει την πιο θεαματική καταστολή της μετανάστευσης», δήλωσε ο Μίλερ στους New York Times.
Εμπορική πολιτική
Ο Τραμπ ανέτρεψε την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ όσο ήταν στην εξουσία, ξεκινώντας εμπορικούς πολέμους με την Κίνα και άλλους αντιπάλους, καθώς και εναντίον συμμάχων όπως η ΕΕ και η Ιαπωνία — και μπορεί να το κάνει ξανά. Τον Αύγουστο, πρότεινε γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές.
«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ένα δαχτυλίδι γύρω από το γιακά, όπως λένε», είπε ο Τραμπ στο Fox Business. «Όταν οι εταιρείες έρχονται και απορρίπτουν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να πληρώνουν αυτόματα, ας πούμε, φόρο 10 τοις εκατό. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους».
Ο Stephen Moore, ο πρώην οικονομικός του σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, ο οποίος βρέθηκε στο Mar-a-Lago αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι λεπτομέρειες για το πώς το σχέδιο θα λειτουργήσει δεν έχει «αποκαλυφθεί ακόμη», αλλά ο Τραμπ «σίγουρα έχει μιλήσει πολύ για αυτό».
Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ είπε ότι θα χρειαστούν πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα στη νέα του θητεία. Ο Τραμπ έκλεισε συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις αρχές του 2020 για να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν φαίνεται να έχει σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας από ανθρώπους κοντά στον Τραμπ.
Ενώ ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει τους δασμούς της εποχής Τραμπ στην Κίνα και έχει θέσει ελέγχους στις εξαγωγές σε ευαίσθητες τεχνολογίες, έχει δώσει έμφαση στην «αποσύνδεση» από την Κίνα και όχι στην «αποσύνδεση» και προσπάθησε να μειώσει τις οικονομικές εντάσεις.
«Θα σταματήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο Τραμπ κατακρίνει τον Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας ότι η Χαμάς δεν θα είχε ποτέ επιτεθεί στο Ισραήλ υπό την επίβλεψή του και η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αναφέροντας οτι ο κόσμος έγινε πιο ασταθής από ό,τι όταν ήταν αυτος στην εξουσία.
Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία εντός «24 ωρών». Εφόσον γνωρίζει «όλους τους παίκτες» στον κόσμο, θα απέτρεπε τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», αρέσκεται να αναφέρει.
Αλλά αυτό που σημαίνει στην πράξη εξακολουθεί να καταργείται, καθώς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι χωρισμένο μεταξύ μιας απομονωτικής φατρίας για τις εξωτερικές υποθέσεις με επικεφαλής τον Τραμπ και της πιο παραδοσιακής φατρίας γερακιών, η οποία περιλαμβάνει μερικούς από τους συμμάχους του.
Μια προεδρία Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας και ασφάλειας σε κρίσιμους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν πίεσε να ενισχύσει τη διατλαντική συμμαχία. Αλλά ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
«Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την απορρόφηση όλου του βάρους για αυτές τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς αφορά την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Ράσελ Βόουτ, πρώην διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, υπό τον Τραμπ και τον πρόεδρο του Κέντρου για την Ανανέωση της Αμερικής. «Αυτό είναι κάτι από το οποίο νιώθουμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε και να αποσυρθούμε όσο περισσότερο μπορούμε».
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Ανατροπή στο παρά πέντε – Λήγει αύριο η προθεσμία [βίντεο]
Νταβός: «Χρησμός» Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων
Καιρός: «Αλλαγή εποχών» μέσα σε 24ωρα – «Έρχεται» νέα επιδείνωση, χιόνια και ψύχος [Βίντεο]