Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στο θέμα από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα έλεγα ότι είναι πιθανό, θα πρέπει βέβαια να είμαι επιφυλακτική, γιατί λέμε επίσης ότι η πολιτική μας βασίζεται στα εισερχόμενα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».
Ναι μεν αλλά
Ενα πιο σύνθετο «ναι μεν αλλά…» από τη σιδηρά κυρία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που φρόντισε να κόψει τα φτερά από την έντονη σεναριολογία των αγορών που ήδη αποτιμούν ισχυρή αποκλιμάκωση, τουλάχιστον της τάξης του 1%, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αναφερόμενη στις προβλέψεις και την πίεση των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, είπε πως «δεν βοηθούν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εφόσον οι προσδοκίες είναι όπως είναι, δηλαδή πολύ μεγάλες σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί».
Φρένο…
Πάντως, οι αγορές φαίνεται πως έλαβαν το μήνυμα και αντέδρασαν υποβαθμίζοντας χθες το εύρος των μειώσεων επιτοκίων που αναμένουν εντός του 2024 σε πέντε, που πιθανολογούν ότι θα ρίξουν τα επιτόκια 140 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 1,4%. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ανέμεναν έξι μειώσεις, από 0,25% η κάθε μία, δεδομένων των θετικών στοιχείων αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στο τέλος του 2023. Τώρα, δίνουν πιθανότητες 60% για την έκτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ξέφυγε από το πλαίσιο που έθεσαν οι δηλώσεις άλλων μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες. Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σχεδόν όλοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες γύρω από τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων. Οπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, «έχετε μιλήσει με αρκετούς πρόσφατα και ο καθένας έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», ενώ πρόσθεσε ότι «γενικότερα συνασπιζόμαστε γύρω από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε επί της βάσης των οικονομικών δεδομένων».
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 5ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ
Με επιτυχία το ποδαρικό στις αγορές: Η Ελλάδα άντλησε 250 εκατ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο στο 2,72%.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Την πρώτη πετυχημένη εμφάνιση στις αγορές χρήματος έκανε χθες η Ελλάδα επανεκδίδοντας το 5ετές ομόλογο λήξης 15/6 2028, αντλώντας 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,72% έναντι 3,85% της προηγούμενης έκδοσης και συγκεντρώνοντας προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ
Η έκδοση έγινε με τη συμμετοχή μόνο των βασικών διαπραγματευτών και έγινε περισσότερο για να αυξήσει τη ρευστότητα του τίτλου που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 19 του περασμένου Ιουλίου. Η δημοπρασία ήταν αναμενόμενα καλή, αφού το επιτόκιο μειώθηκε κατά 1,13%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τα 1,08 καλύπτοντας την προσφορά κατά 4,3 φορές, αφού τόσο το συγκεκριμένο όσο και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών Η τιμή του ομολόγου έχει αυξήθηκε στο 104,69 από 100,1 της προηγούμενης έκδοσης στις 16 Οκτωβρίου, ενώ ο ΟΔΔΗΧ έκανε δεκτές μόνο ανταγωνιστικές προσφορές.
Η περιορισμένη πρώτη έκδοση έγινε με τους υπευθύνους του ΟΔΔΙΗΧ να έχουν κατά νου την αλλαγή κλίματος στην αγορά, μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος από διαφαινόμενη αναβολή της μείωσης επιτοκίων από ΕΚΤ και FED.
Αβαντάζ
Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει το προνόμιο (λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων), να επιλέγει τις συνθήκες του δανεισμού της. Μπορεί δηλαδή, να διαλέξει και το χρόνο αλλά και ποσό που θα δανειστεί, χωρίς να ανησυχεί για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Τούτο δε, πολύ περισσότερο φέτος, αφού παρά την ανακοίνωση δανεισμού 10 δισ. ευρώ για το 2024 , οι πραγματικές δανειακές ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, λόγω και της βάσιμης πρόβλεψης ότι αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για φέτος .
Ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος να κάνει την πρώτη μεγάλη έκδοση της χρονιάς, μόλις διαμορφωθούν συνθήκες ηρεμίας, μετά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με τις μειώσεις επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού .
Πάντως για φέτος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το πρόγραμμα του δανεισμού να μην είναι συγκεντρωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στο πρώτο μισό του 2024. Τούτο διότι όσο πλησιάζουμε στο χρόνο της μείωσης των επιτοκίων τόσο οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Στο μεταξύ, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες εκδόσεις σαν τη σημερινή, καθώς η ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλά και θα πρέπει οι επενδυτές να έχουν επιλογές.