Το κάστρο του Ουίνδσορ κάηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1992 Η αποκατάσταση διήρκεσε πέντε χρόνια και κόστισε περίπου 36,5 εκατομμύρια λίρες
Το καταστροφικό τέλος της βασιλικής οικογένειας – Πώς «διαλύθηκε» το παλάτι του Μπάκιγχαμ
Ήταν ήδη ένας χρόνος που σημαδεύτηκε με θλίψη και αυτό γιατί ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Άντριου και η πριγκίπισσα Άννα ανακοίνωσαν το τέλος των αντίστοιχων γάμων τους το 1992.
Ήταν την ίδια εποχή του χρόνου, στο ίδιο μέρος, το καλοκαίρι του 1992, όταν η ηρεμία του πρωινού της βασίλισσας Ελισάβετ καταστράφηκε από τις πρόστυχες φωτογραφίες της νύφης της στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντς.
Η δούκισσα του Γιορκ, Σάρα Φέργκιουσον, πρόσφατα χωρισμένη από το πρίγκιπα Άντριου φωτογραφήθηκε τόπλες σε μια ξαπλώστρα στα νότια της Γαλλίας, με τα δάχτυλα των ποδιών της να τα γλύφει ο «οικονομικός σύμβουλός» της.
Ίσως λοιπόν η Βασιλική Οικογένεια θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί για την καταστροφή που πλησίαζε και για καλή της τύχη, η συντετριμμένη βασίλισσα Ελισάβετ, έμεινε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Άλλωστε δεν ήταν η τελευταία από μια σειρά προσβλητικών ειδήσεων – συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποίησης μιας μυστηριώδους κασέτας μιας πολύ προσωπικής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ της πριγκίπισσας της Ουαλίας και του υποτιθέμενου εραστή της. Εκείνη την χρονιά ο πρίγκιπας Κάρολος και η Νταϊάνα χώρισαν, η πριγκίπισσα Άννα χώρισε επίσης με τον Μαρκ Φίλιπς, ο Άντριου και η Φέργκι αποφάσισαν κι αυτοί να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους και ο Άντριου Μόρτον δημοσίευσε το εκρηκτικό του βιβλίο «Diana, Her True Story» που αναφερόταν στην δυστυχισμένη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνας μέσα στην βασιλική οικογένεια.
Και μέσα σε όλα αυτά, μια καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε στο κάστρο Γουίνδσορ.
Η φωτιά είχε ξεκινήσει στο ιδιωτικό παρεκκλήσι της Βασίλισσας Βικτώριας γύρω στις 11:15 π.μ., όταν μια κουρτίνα δίπλα στο βωμό άρχισε να φλέγεται
First the family fell apart, then her home burst into flames – a fiery end to a devastating year for Queen Elizabeth II. No wonder she called it her ‘annus horribilis’… https://t.co/0GaFxn47xt pic.twitter.com/s8aL6kNPUr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ18/01/2025|22:38Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 20, 2023
Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά είχε εξαπλωθεί στα γύρω ιδιωτικά διαμερίσματα. Μέσα σε τρεις ώρες από την στιγμή που εντοπίστηκε η φωτιά, περισσότεροι από 220 πυροσβέστες από 7 κομητείες έφτασαν στο Windsor σε μια προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά.
Οι στρατιώτες εργάστηκαν ακούραστα για 15 ώρες, χρησιμοποιώντας 36 αντλίες για να ψεκάσουν 1,5 εκατομμύρια γαλόνια νερού, σύμφωνα με το Royal Collection Trust.
Ενώ η βασίλισσα δεν βρισκόταν στο κάστρο του Ουίνδσορ εκείνη την ώρα, ο γιος της, ο πρίγκιπας Άντριου, ήταν εκεί όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Ο Δούκας της Υόρκης έζησε από κοντά τις στιγμές της φρίκης. Είπε στους δημοσιογράφους: «Άκουσα τον συναγερμό πυρκαγιάς και όταν βγήκα από το δωμάτιο μπορούσα να δω τον καπνό. Ήμουν σε σοκ».
Καθώς η πυροσβεστική πάλεψε με τη φωτιά, ο πρίγκιπας Andrew και το προσωπικό προσπάθησαν να απομακρύνουν έργα τέχνης από την πυρκαγιά.
Αργότερα, η Αυτού Μεγαλειότης, είπε: «Το 1992 δεν είναι μια χρονιά που θα κοιτάξω πίσω με αμείωτη ευχαρίστηση. Πλέον, αποτελεί μία τραγική ημέρα…μία καταστροφή».
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «άγνωστη» αλήθεια λίγες μέρες πριν τον θάνατο της
Δεν υπήρξε Βρετανός επί γης που να μην στεναχωρήθηκε όταν άκουσε ότι «η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε». Άλλωστε ήταν η μοναδική γυναίκα που κάθισε επί 70 χρόνια στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας
Παρότι όλοι έβλεπαν ότι στα 96 της χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου η υγεία της είχε κλονιστεί σοβαρά, ουδείς ήθελε να πιστέψει ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο σύντομα μετά το δικό του μεγάλο ταξίδι.
Η υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς πιστεύεται ότι έπασχε από μια μορφή καρκίνου. Η ίδια είχε αποφασίσει ότι να μείνει στο Windsor, να περάσει τις τελευταίες της στιγμές στη Σκωτία στο Balmoral. Άλλωστε, η Αυτού Μεγαλειότητα ταξίδευε τακτικά εκεί και έμεινε με την οικογένειά της
Δυστυχώς, όμως κανένας από το κοντινό της περιβάλλον δεν μπορούσε να προβλέψει τα γεγονότα του πρωινού της 8ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την χρονική περίοδο η βασίλισσα Ελισάβετ έχανε όλο και περισσότερο βάρος, χωρίς να ξέρει ποσό θα αντέξει ο οργανισμός της.
Η κατάσταση της χειροτέρευε στον τόπο που αγαπούσε περισσότερο την Σκωτία. Η βασίλισσα με την απόφαση της να μεταφερθεί εκεί γνώριζε ότι θα περνούσε τις τελευταίες της μέρες πιο ευτυχισμένη.
When her health started to fail, why was Queen Elizabeth II sent to Balmoral Castle in rural Scotland just prior to her death? Why did she not simply stay at Buckingham Palace?@MDymore@Maryann49479023 @MorrisDemetress @KensingtonRoyal https://t.co/izBl5go1Lp
— Patricia P.Carroll (@PatriciaPCarro1) November 5, 2023
Η βασίλισσα Ελισάβετ σαν να ένιωθε ότι πλησίαζε το «τέλος» προτίμησε να έχει στιγμές ηρεμίας μακριά από τον κόσμο κοντά σε ένα μέρος που της θύμιζε τον σύζυγο της
Οι κομβικές στιγμές από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ
Η Ελισάβετ κατάφερε να κρατήσει τον θεσμικό της ρόλο ως βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, σχεδόν επτά δεκαετίες. Άλλοτε με μεγάλη επιτυχία και άλλοτε προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο πιστό της κοινό, κατάφερε σε κάθε περίπτωση να φέρει εις πέρας μία δύσκολη αποστολή.
Η βασίλισσα Ελισάβετ απασχολεί ακόμα και μετά τον θάνατο της με την προσωπικότητά της τη χώρα της αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, και το καταλαβαίνετε από το ενδιαφέρον που δείχνει ο ξένος και ο εγχώριος τύπος
Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κομβικές στιγμές που έζησε – άλλες λαμπρές και άλλες που ρίχνουν σκιές στο προφίλ της ως βασίλισσα:
Ο πρώτος δημόσιος λόγος της, το 1947
«Δηλώνω ενώπιόν σας ότι σε όλη μου τη ζωή, είτε αυτή είναι μικρή είτε είναι μεγάλη, θα είμαι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας, στην οποία ανήκω». Τάδε έφη, η πριγκίπισσα ακόμη Ελισάβετ.
Η στέψη της, το 1953
Υπήρξε η πρώτη στέψη Βασιλιά ή Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας που μεταδόθηκε live στην τηλεόραση. Μία εκπομπή που παρακολούθησαν τα 27 από τα 36 εκατομμύρια πολιτών που κατοικούσαν στη χώρα εκείνη την εποχή.
Το πρώτο ταξίδι στη Δυτική Γερμανία, το 1965
Η ακανθώδης σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Αγγλία είναι γνωστή. Μάλιστα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε ακόμα περισσότερο λάδι σε αυτήν τη φωτιά. Έτσι, η επίσκεψη της Ελισάβετ για τα 20 χρόνια από τη λήξη του Πολέμου ήταν το λιγότερο σημαδιακή, σημαίνοντας μία νέα εποχή. Άλλωστε, είχαν περάσει 52 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος Βρετανός ευγενής επισκεπτόταν τη Γερμανία
Η τραγωδία στα ορυχεία της Ουαλίας, το 1966
Ένα ανθρακωρυχείο έθαψε με την κατάρρευση του ένα σχολείο στο χωριό Αμπερφάν, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 144 νεκρούς (εκ των οποίων τα 116 ήταν παιδιά). Η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να καθυστερήσει την έλευση στο σημείο φοβούμενη ότι θα αποσπούσε τα σωστικά συνεργεία από το έργο τους. Η κριτική που δέχτηκε ήταν, τελικά, σφοδρή. Στενοί της κύκλοι μάλιστα υποστήριζαν πως μετάνοιωσε οικτρά τη στάση της και δεν ξέχασε το συμβάν σε ολόκληρη τη ζωή της.
Η πρώτη casual βόλτα, το 1970
Το εθιμοτυπικό όριζε πως ο Βασιλιάς κρατά πάντα μία απόσταση από τους υπηκόους του. Κάτι που έσπασε η Ελισάβετ όταν και περπάτησε στους δρόμους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σε απόσταση αναπνοής από τα πλήθη που είχαν μαζευτεί για να την επευφημήσουν.
Το αργυρό Ιωβηλαίο, το 1977
Στην 25η επέτειο από την άνοδο της στον θρόνο (Αργυρό Ιωβηλαίο), η περιοδεία ήταν το λιγότερο τεράστια. Πού βρέθηκε; Σε κάθε άκρη της Μεγάλης Βρετανίας και συγκεκριμένα 36 κομητείες ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και 9 χώρες του εξωτερικού.
O (πρώτος) γάμος του Καρόλου, το 1981
Ο μεγαλύτερος γιος της, Πρίγκιπας Κάρολος, παντρευόταν τη Λαίδη Νταϊάνα. Την τελετή παρακολούθησαν 750 εκ. θεατές σε 74 χώρες. Ήταν η αρχή για μία θυελλώδη σχέση που κατέληξε σε μία τραγωδία – και η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν εκεί σε όλη την πορεία.
Η επίσκεψη στην Κίνα, το 1986
Στα τέλη του 1984, η Μεγάλη Βρετανία συμφωνούσε σε βάθος χρόνου να παραδώσει τα «κλειδιά» του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Η επίσημη συμφωνία σφραγίστηκε και με την πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στο εσωτερικό της Κίνας. (Δυστυχώς, το ταξίδι αμαυρώθηκε από τις όχι και τόσο ασυνήθιστες ρατσιστικές γκάφες του συζύγου της, Φιλίππου).
Annus Horribilis, το 1992
Ο γάμος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ο δεύτερος γιος της Andrew έπαιρνε διαζύγιο από τη σύζυγό του, μια φωτιά έκαψε μεγάλο μέρος του Κάστρο του Γουίντσορ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε αυτές τις δύο χαρακτηριστικές λατινικές λέξεις για να περιγράψει μία από τις χειρότερες χρονιές στη ζωή της.
O θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας, το 1997
Η είδηση του τραγικού θανάτου σόκαρε ολόκληρη την υφήλιο. Η καθυστέρηση της Βασίλισσας να πάρει θέση και να απευθυνθεί στο βρετανικό κοινό ήταν κάτι που τη σημάδεψε μία για πάντα. Ήταν πολλοί εκείνοι που ποτέ δε συγχώρεσαν τη στάση της απέναντι στην αγαπημένη τους Ladi Di.
Το χρυσό Ιωβηλαίο, το 2002
Για τα 50 χρόνια της βασιλείας της ταξίδεψε περισσότερα από 40 χιλιάδες μίλια σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. H ίδια όμως χρονιά τη σημάδεψε και σε πιο προσωπικό επίπεδο, αφού τότε έχασε τη μικρότερη αδερφή και τη μητέρα της.
Η επίσκεψη στην Ιρλανδία, το 2011
Η ιστορία της Ιρλανδίας τεμνόταν πάντοτε με αυτήν της Αγγλίας και σχεδόν σε κάθε της επεισόδιο η βία έκανε την εμφάνισή της. Έτσι, η επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ιρλανδικό έδαφος υπήρξε σημαδιακή: ήταν άλλωστε η πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στη χώρα ύστερα από 100 χρόνια.
Ο γάμος του Πρίγκιπα Harry και της Megan Markle, το 2018
Πρόκειται για ένα χαρμόσυνο γεγονός που όμως στη συνέχεια έβγαλε πολλά από τα άπλυτα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στη φόρα. Οι περιγραφές του ζευγαριού για τον ρατσισμό που δέχθηκε λειτούργησαν και λειτουργούν ως μαύρες κηλίδες στο προφίλ της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο θάνατος του Φιλίππου, το 2021
Οι εικόνες της Βασίλισσας να στέκεται μόνη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μιλούσαν από μόνες τους. Μόλις είχε χάσει τον επί 73 χρόνια σύζυγό της και η θλίψη της έμοιαζε ανείπωτη.
Το πλατινένιο Ιωβηλαίο, το 2022
Τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ γιορτάστηκαν με κάθε πιθανή και απίθανη λαμπρότητα στη Μεγάλη Βρετανία. Πόσοι μονάρχες μπορούν να περηφανευτούν άλλωστε ότι βρέθηκαν επί επτά συναπτές δεκαετίες στον θρόνο μίας χώρας;
Ειδήσεις σήμερα
Η κούρσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη μόλις ξεκίνησε – «Φουντώνει» η μάχη μεταξύ Microsoft και OpenAI
Θρίλερ στην Ινδία: Τα πρώτα πλάνα από τους εγκλωβισμένους εργάτες σε τούνελ [Bίντεο]