» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ: Το Κόσοβο ήταν μέρος της Σερβίας πριν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της το 2008. Είναι ευθυγραμμισμένο με τη Δύση και η ανεξαρτησία του έχει αναγνωριστεί από περίπου 110 χώρες του ΟΗΕ. Από την άλλη, η Σερβία, παρά τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην Ε.Ε., έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με την Ανατολή. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ταχθεί υπέρ της Σερβίας και την έχουν υποστηρίξει στο να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Στο Κόσοβο η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής.
Ο πόλεμος του Κοσόβου 1998-1999 ήταν μια φονική σύγκρουση, που στοίχισε χιλιάδες ζωές και αποσταθεροποίησε την περιοχή, ενώ αυτό που είναι σήμερα το Κόσοβο διοικείτο από μια πολυεθνική διοίκηση (OHE-E.E.) για μία δεκαετία πριν αποσχιστεί από τη Σερβία. Η τελευταία, παρόλο που δεν έχει καμία πραγματική εξουσία στην περιοχή, συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του Κοσόβου.
Οι Αλβανοί που ζουν στο Κόσοβο κατηγορούν τη Σερβία για καταστολή και διεκδικούν τη γη ως δική τους. Οταν η Σερβία ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία κατά των αλβανικών εξεγέρσεων το 1998, το ΝΑΤΟ παρενέβη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την τελική ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.
» ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΒΙΑΣ: Οι «σπόροι» της νέας έντασης σπάρθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές σε 4 δήμους στο Βόρειο Κόσοβο (Ζβετσάν, Ζούμπιν Ποτόκ, Βόρεια Μιτρόβιτσα και Λεπόσεβατς), δηλαδή στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μικρότερη από 4%, με τους Αλβανούς υποψηφίους να επικρατούν. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν οι Αλβανοί νεοεκλεγέντες δήμαρχοι επιχείρησαν να εγκατασταθούν στα γραφεία τους την περασμένη Παρασκευή. Η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι Σέρβοι συγκρούστηκαν με την τοπική Αστυνομία και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το Βελιγράδι διέταξε τον στρατό του να είναι έτοιμος για μάχη και να προχωρήσει προς τα σύνορα με το Κόσοβο.
» Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Υπήρξαν καταδίκες και εκκλήσεις για ηρεμία από ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκία κ.λπ. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα στείλει εκατοντάδες επιπλέον στρατεύματα. Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μία σύγκρουση στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα δήλωσε ότι υποστηρίζει τις «προσπάθειες του Βελιγραδίου να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα». Το Λονδίνο έδειξε να υποστηρίζει το Κόσοβο.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ξεχωριστή χώρα μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ελλάδα είναι οι 5 χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Πόσο εφικτή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Υπήρξαν αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν από διεθνείς παράγοντες για ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο, με τις δύο χώρες υπό την ηγεσία των εθνικιστικών κυβερνήσεων να δείχνουν λίγη προθυμία για συμβιβασμούς, η ειρήνη παραμένει απίθανη προοπτική αυτήν τη στιγμή. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Kούρτι, υποστηρίζει ακόμα και την ένωση της χώρας του με την Αλβανία και απορρίπτει κάθε συμβιβασμό, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, Aλεξάντερ Βούτσιτς, επιμένει ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει αν δεν συμβιβαστεί το Κόσοβο.
Η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, αφού τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αφού εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις τους. Η υπόσχεση για ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να έρθουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, αλλά το πώς θα γίνει αυτό στην πραγματικότητα μένει να φανεί.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δήλωσε, πρόσφατα, υποτιμητικά ότι η δύναμη του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο είναι «μηδενική» και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τις εξελίξεις εκεί.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ισπανός επίτροπος Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι. «Η τρέχουσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και μη βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επείγουσα αποκλιμάκωση και λύση μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση.
Ειδήσεις σήμερα
Γιασάρ Γκιουλέρ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Ιταλία: Λεωφορείο με 38 επιβάτες έπεσε σε γκρεμό – Ένας νεκρός και 14 τραυματίες
H άνοδος και η πτώση του «επαναστάτη» Πάμπλο Ιγκλέσιας