«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», σημείωσε.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, υποστήριξε ότι «μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης (3/5) με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.
Μητσοτάκης: Η φροντίδα των ηλικιωμένων γίνεται πράξη
«Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και κοινωνική συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητας της πολιτικής μας και σε αυτήν την προσπάθεια Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν μαζί και από κοινού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, τα οποία έγιναν παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου και του μητροπολίτη Άνθιμου.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει να κάνει ακόμα πολλά.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, γίνεται πράξη με τη λειτουργία του νέου Γηροκομείου, προσθέτοντας πως πώς ο όρος «γηροκομείο» παραπέμπει σε στερεότυπα του παρελθόντος και είναι καλύτερα να ονομάζεται δομή φροντίδας ηλικιωμένων.
Για τη συγκεκριμένη δομή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εντυπωσιακή σε ποιότητα και σε ανθρωπιά. Ανέφερε, μάλιστα, και ένα περιστατικό που του περιέγραψαν, όταν επισκέπτες από γειτονική χώρα πήγαν στο Γηροκομείο και ζήτησαν να κλείσουν δωμάτιο νομίζοντας ότι είναι ξενοδοχείο.
Ζαμπούκης: Έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας
Έργο «μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του δήμου χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί» και πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Τέλος, ο κ. Ζαμπούκης εξέφρασε την πεποίθησή του για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου και την αισιοδοξία του «για την προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας όσο και την πατρίδα μας γενικότερα», αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, αυτήν την αισιοδοξία στην «πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027».
Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ και δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημείωσε πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο σε βάθος τριετίας θα εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Νιλλομό της Ροδόπης, το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερσύγχρονων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και μεταξύ των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήτοι υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας, ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ΜΕΑ.
Στα εγκαίνια της ΜΕΑ τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι του νομού Έβρου, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζοπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά.
Η καινοτόμος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας 38.855 τν/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, είναι ένα έργο της ΑΕ Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ ΑΕ (ΔΙΑΑΜΑΘΑΑΕ) ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ η λειτουργία και συντήρηση της μονάδας χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και το τμήμα της παραγωγής ενέργειας με κρατική ενίσχυση και χρηματοδότηση του αναδόχου.
Αλεξανδρούπολη: Την αδειοδότηση για έναν ακόμη FSRU στη Θράκη εξασφάλισε από τη ΡΑΕ η Gastrade
Την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη, ανακοίνωσε σήμερα, από το βήμα της σημερινής εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE τόνισε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».
«Η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο κ. Σιφναίος, «είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».
Ο κ. Σιφναίος, αφού ευχαρίστησε όλη την ομάδα της εταιρείας για την εξαιρετική δουλειά που οδήγησε στην έναρξη υλοποίησης του πρώτου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εξήρε τη συμβολή των φορέων και των κατοίκων της πόλης. «Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που θα πίστευε στο έργο», όπως η οικοδέσποινα Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, είπε και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, όλους τους προκατόχους του και όλους τους φορείς: το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης.
«Σ’ αυτό τον στόχο», πρόσθεσε, «έχει λόγο και η Περιφέρεια αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, του αδελφού έργου του FSRU».
Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Περιφέρεια (τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη), αλλά κι έναν «πραγματικό φιλέλληνα», όπως χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Εθνικό «φρένο» στις αυξήσεις ρεύματος ανακοινώνει ο Μητσοτάκης